Aktuelno

Radoičić pušten iz pritvora, Više javno tužilaštvo najavilo žalbu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/10/2023

-

10:18

Radoičić pušten iz pritvora, Više javno tužilaštvo najavilo žalbu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je, nakon saslušanja okrivljenog M.R. o razlozima za određivanje pritvora, odbio predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za određivanje pritvora iz zakonskih razloga propisanih odredbom člana 211 stav 1 tačka 1 Zakonika o krivičnom postupku, odnosno usled opasnosti od bekstva, saopšteno je iz Višeg suda u Beogradu. Sa druge strane Više javno tužilaštvo najavilo je žalbu na to rešenje.

Istovremeno, kako se navodi, prema okrivljenom M.R. određena je mera zabrane napuštanja boravišta kojom mu je zabranjeno da bez odobrenja suda napusti teritoriju Republike Srbije i zabranjen odlazak na teritoriju AP Kosovo i Metohija, te mu je naloženo da se svakog 1. i 15. u mesecu javlja nadležnoj policijskoj stanici.

"Od okrivljenog M.R. privremeno je oduzeta putna isprava i to pasoš Republike Srbije, a okrivljeni je upozoren da se protiv njega može odrediti pritvor ukoliko prekrši izrečene zabrane i obaveze", navode iz suda.

Kako dodaju, okrivljenom M.R. na teret se stavlja izvršenje krivičnog dela Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348 stav 4 i 3 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika u sticaju sa krivičnim delom Učestvovanje u grupi koja izvrši krivično delo iz člana 349 stav 2 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika i krivičnim delom Teško delo protiv opšte sigurnosti iz člana 288 stav 2 u vezi sa članom 278 stav 1 Krivičnog zakonika.

Petronijević: Radoičić u stanu u Beogradu

Radoičićev branilac Goran Petronijević rekao je da se Radoičić u trenutku privođenja nalazio u stanu u Beogradu gde je u toku ranijh jutarnjih sati izvršen pretres koji je trajao je nešto duže. U stanu, dodao je, nije pronađeno ništa što bi bilo od značaja, osim što je od Milana Radoičića oduzeto oružje za koje je imao dozvolu.

Petronijević je rekao da je Radoičić negirao da je izvršio krivična dela i da je do tančina objasnio sve šta je uradio.

"Nije negirao činjenično stanje, činjenično stanje je apsolutno potvrdio, ali negira da to ima ikakve veze sa krivičnim delima koja mu se stavljaju na teret. On je objasnio svoje motive, to ćete čuti kada bude došlo vreme da se njegova izjava obelodani", kaže Petronijević.

Na pitanje koja se krivična dela stavljaju na teret Radoičiću, Petronijević je naveo da su to krivična dela vezana za oružje i teško delo protiv opšte sigurnosti, odnosno o "onoj eksploziji koja se dogodila".

Euronews Srbija

Advokat Goran Petronijević

"Videli ste i sami da su prištinski organi potvrdili da je taj momak policajac nažalost stradao slučajno, odnosno da je stradao od eksplozije, a ne da je neko njega ubio, upucao, kakva je to informacija bila u startu. Gospodin Radoičić je to upravo i rekao od samog početka, sve te barikade koje su do sada postavljane dole i to je policija znala su imale takvu vrstu obezbeđenja od teške mehanizacije kojom su kamioni rastureni da bi se blokada rasturila. Oni su stavljali neku eksplozivnu napravu koja bi zaustavila tu mašinu, bilo da je u pitanju bager bilo da je u pitanju oklopni transpoter sa ono kašikom što je bilo uobičajeno. Zašto se dogodilo ovoga puta da su oni poslali čoveka, valjda u pokušaju da demontiraju štagod, oni su se peli po tom kamionu, ulazili unutra izlazili i jednog trentuka je došlo do ekpslozije", kaže Petronijević.

Upitan da prokomentariše navode iz saopštenja Višeg javnog tužilaštva da je oružje dopremano iz Tuzleda ga je Radoičić preuzimao na Bubanj Potoku i da ga je nosio na Kosovo, Petronijević je rekao da to sastavni deo njegove izjave.

Petronijević je rekao da sve shvata kao stvar pritiska.

"Nemamo nijedan jedini dokaz za sada sem novinskih snimaka za sve ono što mu se stavlja na teret", rekao je.

Više javno tužilaštvo najavljuje žalbu

Više javno tužilaštvo će po prijemu rešenja suda uložiti žalbu na rešenje kojim je odbijen predlog za određivanje pritvora Milanu Radoičiću, rečeno je danas Tanjugu u Višem javnom tužilaštvu.

Viši sud u Beogradu prethodno je odbio predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za određivanje pritvora Milanu Radoičiću (45) osumnjičenom da je sa, za sada, više nepoznatih lica, izvršio krivična dela Udruživanje radi vršenja krivičnih dela, Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i Teška dela protiv opšte sigurnosti.

Osumnjičeni je juče na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu negirao izvršenje krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret. 

Euronews/Jovana Stanković

 

 Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenom odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva.

Naredbom o sprovođenju istrage obuhvaćeno je više, za sada, nepoznatih lica, kojima se na teret stavlja krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti.

Prema naredbi o sprovođenju istrage, Radoičić se tereti da je od januara 2023. godine do 24. septembra oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći nabavljao iz Tuzle, Federacija BIH, koje mu je, kako se navodi, isporučivano na teritoriji Grada Beograda, najčešće na potezu Bubanj Potok - Vrčin, a koje je potom prenosio i skladištio na neutvrđenim lokcijama na teritoriji AP Kosova i Metohije, gde ih je skrivao u napuštenim objektima i šumama, pa je kao kolovođa grupe sa više NN lica, zajedničkim delovanjem i opšte opasnom radnjom 24. septembra izazvao opasnost za život ljudi u mestu Banjska na teritoriji AP KIM.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija