Aktuelno

Probijanjem puta oštećeno staro pravoslavno groblje: Inspektori i Kosovska policija na terenu

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2023

-

11:27

Probijanjem puta oštećeno staro pravoslavno groblje: Inspektori i Kosovska policija na terenu
Tanjug/AP/Visar Kryeziu - Copyright Tanjug/AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Inspektori Opštine Severna Mitrovica, u prisustvu Kosovske policije, postavili su danas traku na mestu izvođenja radova kod starog Suvodolskog groblja, ispod spomenika Kukavica u Kosovskoj Mitrovici, a trenutno su na terenu policija i forenzičari. Na tom mestu je juče teškom mehanizacijom probijen put ka porušenim albanskim kućama.

Preko starog srpskog groblja nedaleko od Hrama svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice teškom mehanizacijom prokopan je put, a kako su Tanjugu u utorak rekli uplašeni meštani, put je napravljen samo za potrebe jednog Albanca i predstojeće obnove njegove kuće.

Prema pisanju Radija Kosovska Mitrovica, više građana Kosovske Mitrovice podnelo je krivične prijave Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici zbog izvođenja radova u blizini starog Suvodolskog groblja koje je tom prilikom oskrnavljeno.

Prijave je sudu predao Nikola Kabašić, nekadašnji predsednik Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici, koji je rekao novinarima da se tu ne radi o bespravnoj gradnji za koju bi bila nadležna Opština, već da je reč o krivičnom delu.

On je istakao i da je veći broj građana uznemiren vešću o izgradnji puta na ovoj lokaciji došao da podnese prijavu.

"Reč je o krivičnom delu - skrnavljenje i raskopavanje grobova i leševa i to je kažnjivo po zakonu. Nismo svi mogli da uđemo u zgradu, ja sam podneo zvaničnu krivičnu prijavu. Otvoren je slučaj. Oni su već uputili nekoliko patrola na lice mesta, forenzičku ekipu koja će sada sve to da snimi, da prikupi dokaze, da pokušaju da nađu lica koja su odgovorna za to i očekujem da nakon saznanja, tužilaštvo pokrene zvaničnu istragu protiv naručioca posla, finansijera posla i neposrednog izvršioca radova", rekao je Kabašić.

Groblje bilo jasno obeženo

Prema njegovim rečima groblje je jasno obeleženo i na tom mestu ima oko 30 nadgrobnih spomenika, starih od nekoliko decenija do više stotina godina.

"Tu su se sahranjivali meštani sela Suvi Do, do 60-ih godina prošlog veka. Ali, to jeste groblje, jasno se videlo da je groblje i i ne može nikako, ni po kojim zakonima da se pravi put", dodaje Kabašić i naglašava da to nije političko, već pravno i civilizacijsko pitanje.

Printskrin/Tanjug video

Veton Eljšani

Kabašić je rekao i da je danas ispred suda okupljeno dvadesetak građana u gradu koji ima oko 20.000 ljudi i da takve situacije zahtevaju veće i ujedinjeno delovanje građanstva.

"Ako danas ćutimo, oni će sutra da dođu u vaša dvorišta, u vaše stanove, pa kad tu počnu da vam prekopavaju, tada se pitajte šta ćete da radite", rekao je Kabašić. 

Zamenik direktora Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani rekao je za Radio Kosovska Mitrovica, da do trenutka objavljivanja vesti nije bilo prijava građana u vezi ovog slučaja, ali da je policija o postojanju groblja saznala iz medija.

On je dodao da su jutros upućeni istražitelji na lice mesta, kako bi utvrdili "da li su navodi istiniti".

"Trenutno radova na toj lokaciji nema, a sa tužiocem ćemo videti šta dalje", rekao je Eljšani.

Groblje datira iz perioda od 1912. do 1945. godine, prekopano je i na mestima gde su se nalazili spomenici, pa se na pojedinim delovima vide čak i ostaci sahranjenih pokojnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija