Aktuelno

Srpski proizvodi opet vraćeni sa granice EU, a jedan čak završio na policama marketa: Ko treba da kontroliše kvalitet

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/10/2023

-

10:57

Srpski proizvodi opet vraćeni sa granice EU, a jedan čak završio na policama marketa: Ko treba da kontroliše kvalitet
Srpski proizvodi opet vraćeni sa granice EU, a jedan čak završio na policama marketa: Ko treba da kontroliše kvalitet - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom (RASFF) objavio je da su u oktobru dve pošiljke iz Srbije zaustavljene na granici sa Hrvatskom i Slovenijom.

Na granici sa Slovenijom 18. oktobra je zaustavljena pošiljka zamrznutih kupina iz Srbije, zbog nedozvoljene količine fungicida iprodiona.

Kako se navodi na sajtu RASFF-a u pošiljci kupina je registrovano 0,023 mg/kg iprodiona, a dozvoljena količina je 0,01 mg/kg. Roba je vraćena pošiljaocu.

Na granici sa Hrvatskom je 25. oktobra zaustavljena pošiljka dodataka ishrani koji su sadržali nedozvoljene sastojke. I ta pošiljka je vraćena.

Podsetimo, polovinom septembra vraćeni su sveži krastavci namenjeni Slovenačkom tržištu, jer je u njima pronađen fungicid metalaksil.

U avgustu je sa hrvatske granice vraćena pošiljka čačanskog čipsa zbog visokog nivoa kancerogenog akrilamida, kao i tovar breskvi zbog visok nivo pesticida hlorpirifos. 

Euronews

Međutim, jedan srpski proizvod uspeo je da prođe granicu, ali je "pao" na policama. Naime, zbog izmenjenog ukusa, Jaffa Crvenka je  spornu Mančmelou seriju nedavno morala da zameni svežom. Iz kompanije naglašavaju da su svi proizvodi potpuno zdravstveno bezbedni.

"Zamena proizvoda je skoro u potpunosti završena i na policama u Srbiji i regionu se nalaze proizvodi u novoj ambalaži 'Sav od Igre'. Jaffa Crvenka ozbiljnu pažnju poklanja kontroli kvaliteta i bezbednosti, a kako bi u potpunosti bila sigurna u ispravnost proizvoda, zajedno sa akreditovanim laboratorijama kontinuirano sprovodi i obimna dodatna laboratorijska ispitivanja”, naveli su u saopštenju kompanije.           

Ko kontroliše proizvode

Da bi završili pred potrošačima, prehrambeni proizvodi moraju proći laboratorijska ispitivanja i dobiti dokaz o zdravstvenoj ispravnosti. To podrazumeva proveru kontaminiranosti na teške metale, mikotoksine, pesticide i druge supstance.

"Zakon o bezbednosti hrane kaže da hrana koja nije bezbedna ne može da se plasira na tržište, a to podrazumeva sledeće: da ne sadrži sredstva za zaštitu bilja, kontaminente, različite vrste mikroorganizama i druge supstance koje prevazilaze maksimalne dozvoljene koncentracije po određenim pravilnicima", kaže za Euroenews Srbija Aleksandar Nešić, rukovodilac laboratorije Instituta Superlab.

Ukoliko zbog propusta neki sumnjiv proizvod ipak završi u prodavnici, kupci slučaj mogu prijaviti poljoprivrednoj inspekciji, ali i tražiti povraćaj novca od trgovca ili proizvođača. Jedan od ključnih problema, na koji ukazuje Nacionalna organizacija potrošača, jeste nedostatak informacija o naknadno utvrđenoj nepravilnosti proizvoda koji se već nalaze na tržištu.

"Kada imamo utvrđene nepravilnosti, bitno nam je da kao potrošači budemo informisani koji to proizvođač nije postupio u skladu sa zakonom kako bismo mi u krajnjoj liniji mogli da donesemo odluku da li ćemo ponovo da ukažemo poverenje", dodaje Nešić.     

Jedan od načina praćenja neispravnih namirnica je i preko RASEF sistema Evropske unije. Iako nismo članica, na sajtu Evropske komisije moguće je pratiti uočene problematične proizvode koji izlaze iz Srbije ili ulaze u našu zemlju iz Evropske unije. A koliko se često sprovode kontrole prehrambenih proizvoda po trgovinskim lancima i da li se javnost obaveštava o uočenim neispravnostima, do emitovanja priloga odgovor od Ministarstva poljoprivrede nismo dobili.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija