Aktuelno

Na suđenju Belivukovoj grupi optuženi ispitivali druga ubijenog Mihajlovića

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2023

-

18:21

Na suđenju Belivukovoj grupi optuženi ispitivali druga ubijenog Mihajlovića
Na suđenju Belivukovoj grupi optuženi ispitivali druga ubijenog Mihajlovića - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je ispitan svedok Filip Golubović u nastavku suđenja grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji pripadnici se terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonto držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Golubović je pričao o Goranu Mihajloviću kojeg su pripadnici grupe, kako se navodi u optužnici oteli i ubili u kući u Ritopeku.  On je rekao da je Mihajlovića znao od 2018. godine, te je dodao da su sarađivali i privatno se družili.

Odgovarajući na pitanja sudije Golubović je rekao da je poslednji put video Mihajlovića, krajem marta 2019. godine, ali je za njegov nestanak saznao tek u aprilu kada mu je policija pretresla stan misleći da se Mihajlović tu krije. 

On je rekao i da mu Mihajlović nikada nije rekao da mu neko preti ili nešto slično. Malo pre toga sa Mihajlovićevog telefona mu je stigla poruka da kriptovani telefon sa aplikacijom "Sky" odnese Aleksandru Nuždiću na parking "Lasta", što je on i učinio.Taj telefon mu je, kako tvrdi, vratio u jednom kafiću MIhajlovićev poznanik.

Golubović je rekao da mu je telefon bio sumnjiv i da je mislio da su nešto "mutili" sa policijom, zbog čega ga je prodao.

Na pitanje zašto je bio sumnjiv, Golubović je rekao da je taj telefon imao masku koju niko nije skidao i bio je prljav ispod, te bi se videlo ako je neko "dirao" nešto oko telefona ili kartice.

Golubović je negirao navode Mihajlovićeve majke da joj je prilikom susreta rekao da su pripadnici grupe Belivuka i Miljkovića "ometlali" njenog sina, tvrdeći da to nije njegov izraz. 

Golubović je naveo i da mu je Mihajlović poslao poruku da ode po automobil sa parkinga na Novom Beogradu, a da će mu neko doneti ključeve, ali kako tvrdi, kada je došao na parking i video kola, pauk ga je nosio sa parkinga.

Taj auto je trebalo da bude naknada za Mihajlovićev dug, naveo je Golubović. Odgovarajući na pitanja Belivuka, Golubović je rekao da je Mihajlović bio dužan možda i nekoliko stotina hiljada evra ljudima, zbog čega su, kada je nestao mislili da je pobegao.

Miljković je sledeći postavljao pitanja Goluboviću. Sudija je nakon što je završio Golubović odredila pauzu nakon koje će nastaviti sa izvođenjem pisane dokumentacije. Advokat Đorđe Tomić, branilac drugooptuženog Miljkovića, zahtevao je danas izuzeće postupajuće predsednice sudskog veća i drugo dvoje sudija.

Tomić je kao razlog naveo to da sudija nije usvojila predlog odbrane da odloži suđenje nakon što su je branioci po službenoj dužnosti zamolili jer nisu stigli da se upoznaju sa spisima predmeta. Tomić je rekao da zahteva da odluku o izuzeću donese predsednik Višeg suda u Beogradu. Sudija je ovaj predlog odbacila kao neosnovan navodeći da se radi radi o očiglednom odugovlačenju postupka.

Belivuk tvrdi da nisu imali motiv da ubiju Mihajlovića

Veljko Belivuk je ponovio da on i pripadnici njegove grupe nisu imali motiv da ubiju Gorana Mihajlovića, što je, kako tvrdi, svedok Filip Golubović danas potvrdio.

Belivuk je po završetku Golubovićevog iskaza, rekao da je svedok rekao da Mihajlović duguje stotine hiljada evra, da ima poternicu za pljačku u Crnoj Gori i da je pucao sam sebi u auto.

Istakao je da je Golubović demantovao tvrdnje Mihajlovićeve majke da su ga pripadnici ove grupe "ometlali", kao i da je negirao da poznaje pripadnike te grupe. Belivuk tvrdi da on i optuženi nisu imali motiv da ubiju Mihajlovića, jer on nije pokušao da ih ubije, niti im je ostao dužan. 

Takođe je rekao da Golubović tvrdi da se čuo sa Mihajlovićem i dve nedelje nakon njegovog nestanka, te ne stoji da je ubijen 2. aprila 2019. godine jer kako je kazao "mrtav čovek ne može da piše" i dodao da neće istaživati gde je Mihajalović i zašto se krije.

Marko Miljković je istakao da Mihajlović nije poznavao pripadnike ove grupe, a dodao je i da je Mihajlovićeva majka izmislila da su ga pripadnici grupe "ometlali" jer niko od svedoka to nije rekao.

Pripadnici grupe optužnicom se terete da su Mihajalovića oteli, pa otrovali u kući u Ritopeku, nakon čega su njegovo telo spalili u dvorištu kuće u Surduku. S obzirom da je Golubović ispitan, sudija je počela sa prikazom pisane dokumentacije. Goluboviću se sudi pred ovim sudom zbog sumnje da je nekadašnjeg inspektora SBPOK-a Božidara Stolića podstrekavao da zloupopotrebi svoj položaj i odaje informacije ovoj kriminalnoj grupi.

Komentari (0)

Srbija