Aktuelno

Večeras preliminarni izveštaj inspekcije o nesreći u rudniku Lubnica, u ponedeljak Dan žalosti u Zaječaru

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

03/11/2023

-

18:31

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rudarska inspekcija je odmah izašla na teren i do kraja večeri ćemo imati preliminarne izveštaje o tome kako je došlo do nesreće u rudniku Lubnica, kod Zaječara, kada su dve osobe nastradale, a jedna je povređena, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Podsetimo, nesreća u rudniku, koji radi u okviru Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja JP PEU Resavica, kod Zaječara, došlo je jutros oko 10.30 sati i to zbog havarije pri separaciji uglja.

Do nesreće je došlo kada se sa zida bunkera obrušio materijal, pri čemu su radnici propali do dna bunkera koji se nalazi na visini od oko šest metara, prenose lokalni mediji.

Ministarka Đedović navela je da istraga u vezi sa nesrećom u toku, kao i da će se jako brzo imati prve informacije u vezi sa njom. 

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

"Rudarska inspekcija je odmah izašla na mesto događaja i ispitivanje svih okolnosti pod kojima je došlo do ovog nesrećnog događaja je u toku, tako da sam sigurna da ćemo preliminarne izveštaje imati večeras, a finalne za neka dva dana, to je bar neka praksa. Želim da izrazim najdublje saučešće porodicama nastradalih rudara i da kažem da su naše misli i naše molitve s njima u ovim teškim trenucima", rekla je ona.

Ministarka je izrazila saučešće porodicama stradalih rudara i istakla da su naše misli i naše molitve sa njima u ovim teškim trenucima.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

"Jedan rudar je bio prisutan i našao se takođe u okviru te nesreće, on je zadobio lakše telesne povrede, pokušao je da pomogne svojim kolegama", rekla je Đedović Handanović.

Dodala je da ga je videla i popričala malo sa njim, da on nema vidnih povreda i da je pravo čudo kako nema većih povreda i ozleda jer je, kako je navela, prošao kroz ceo bunker koji je visok osam metara, kao i da je tu bilo prisutnih radnika koji su pokušali da pomognu.

"Moram da kažem da lično saučestvujem u bolu porodica budući da je moj otac bio rudar i sećam se da je govorio da je to najrizičniji posao na svetu i da svaki dan kad odeš na posao ne znaš da li ćeš se vratiti", zaključila je Đedović Handanović.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić saopštio je da će u ponedeljak biti  Dan žalosti na teritoriji tog grada, povodom tragične smrti dvojice rudara, i porodicama i kolegama nastradalih rudara uputio saučešće.

"Sve ono što budemo dogovorili s rukovodstvom rudnika i što Ministarstvo bude reklo da treba, kao i sve ono što bude neophodno porodicama, obezbedićemo. I od njihove firme Resavica i s naše strane dobiće svaku vrstu pomoći", naveo je gradonačelnik.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Ministarstvo je potvrdilo da je rudarska inspekcija izvršila uviđaj, te izrazilo najdublje saučešće porodicama nastradalih radnika. Rudarska inspekcija je naložila veštačenja i čekaju se izveštaji ostalih nadležnih, potvrđeno je tokom dana za Euronews Srbija u Osnovnom tužilaštvu u Zaječaru.

Uviđaj su izvršili i pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbija, Hitna pomoć, kao i dežurni zamenik Osnovnog javnog tužilaštva u Zaječaru.

Komentari (0)

Srbija