Aktuelno

Grad Beograd raspisao konkurs za dodelu 150 stipendija srednjoškolcima i studentima

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2023

-

16:48

Grad Beograd raspisao konkurs za dodelu 150 stipendija srednjoškolcima i studentima
Grad Beograd raspisao konkurs za dodelu 150 stipendija srednjoškolcima i studentima - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda objavio je konkurs za dodelu 150 stipendija učenicima srednjih škola i studentima visokoškolskih ustanova u Beogradu, za 2023. godinu.

Kako je navedeno, učenicima srednjih škola dodeljuje se 35 stipendija i to 30 učenicima gimnazija i srednjih stručnih škola, a pet učenicima umetničkih škola.

Studentima visokoškolskih ustanova dodeljuje se 115 stipendija i to 60 studentima prirodno-matematičkog usmerenja, 40 studentima društveno-humanističkog usmerenja i 15 stipendija studentima umetničkog usmerenja.

U konkursu je navedeno da je mesečni neto iznos stipendije za učenike srednjih škola  24.000 dinara, a za studente visokoškolskih ustanova 30.000 dinara.

Stipendije koje se dodeljuju učenicima i studentima isplaćivaće se u pet jednakih mesečnih rata. 
Rok za dostavljanje prijava je 25. novembar.

Prijave na konkurs dostavljaju se u zatvorenoj koverti na adresu Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu Gradske uprave Grada Beograda, pisarnica, Kraljice Marije 1, Beograd, sa naznakom "Prijava za Konkurs za dodelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima visokoškolskih ustanova u 2023. godini".

Učenici srednjih škola koji žele da učestvuju na konkursu moraju biti državljani Srbije, imati prebivalište na teritoriji Beograda, biti redovni učenici druge, treće ili četvrte godine srednje škole u četvorogodišnjem trajanju, i imati prosek ocena u srednjoj školi najmanje 4,75.

Oni, takođe, moraju imati osvojeno najmanje treće mesto na gradskom takmičenju, ali istovremeno, ne mogu da primaju više stipendija iz opštinskog, gradskog, republičkog budžeta i drugih pravnih lica korisnika budžeta.

Stipendije studentima se takođe dodeljuju državljanima Srbije sa prebivalištem na teritoriji Beograda, pod uslovom da su studenti osnovnih akademskih ili strukovnih, kao i master studija koji se finansiraju iz budžeta, da im je najniža prosečna ocena tokom studiranja 9,5 uz uslov davanja godine za godinu i ostvarenih najmanje 60 bodova po Evropskom sistemu prenosa i akumulacije bodova, ali i da ne primaju druge stipendija iz opštinskog, gradskog, republičkog budžeta ili drugih pravnih lica korisnika budžeta.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija