Aktuelno

Srpska lista: Prava srpskog naroda i SPC ne poštuju ni predstavnici vodećih zemalja EU

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2023

-

20:04

Srpska lista: Prava srpskog naroda i SPC ne poštuju ni predstavnici vodećih zemalja EU
Srpska lista: Prava srpskog naroda i SPC ne poštuju ni predstavnici vodećih zemalja EU - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Priznanje predstavnika francuske i nemačke ambasade u Prištini da je spomenik stradalim srpskim vojnicima, pobednicima u Prvom svetskom ratu sklonjen i izmešten na njihov zahtev a bez saglasnosti Eparhije raško-prizrenske, ili bilo koga iz srpske zajednice govori u prilog tužnoj činjenici da prava srpskog naroda i SPC na KiM ne poštuju ni predstavnici vodećih zemalja Evropske unije, kao i režim Aljbina Kurtija, saopšteno je večeras iz Srpske liste.

Reakcija Eparhije raško-prizrenske kao integralnog dela Srpske pravoslavne crkve, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Srpske liste i velikog broja značajnih ličnosti i intelektualaca na skrnavljenje spomenika poginulim u borbi za slobodu je normalna i očekivana jer uklanjanje spomenika predstavlja grubu uvredu za njihove potomke i čitav srpski narod, navodi se u saopštenju.

To što 24 godine nakon sukoba nema 40 hiljada Srba u Prištini, ne daje za pravo nikome da potire tragove srpskog postojanja samo zato što to nekome smeta dok se slika na tom mestu. 

Kosti srpskih vojnika su utkane u temelje pobede u Prvom svetskom ratu i vrednije su od bilo kakvih govora, fotografija ili nekoliko cvetova koje će doneti bilo ko, dodaju iz Srpske liste.

''Zahtevamo od nemačkog i francuskog ambasadora da se spomenik stradalim srpskim vojnicima na pravoslavnom groblju u Prištini vrati na prvobitno mesto, jer su očigledno potpali pod pritisak nekih ekstremnih krugova u Prištini kojima smeta sve srpsko i svojim postupkom uvredili srpski narod. Očekujemo i da se od strane ambasada Nemačke i Francuske u Prištini uputi izvinjenje srpskom narodu zbog ovog sramnog čina, ako ništa drugo onda zarad savezništva Francuske i Srbije koje su poštovani ambasadori pomenuli u svom saopštenju. Ovim izvinjenjem i vraćanjem spomenika bi se ujedno poslala poruka svima ostalima da je poštovanje prava srpskog naroda i naših svetih mesta civilizacijska norma koja se ne prelazi'', ističe se u saopštenju Srpske liste. 
 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija