Aktuelno

Episkop Teodosije u selu bez Srba: Privilegija je u Zočištu i na Kosovu i Metohiji postojati

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2023

-

18:07

Episkop Teodosije u selu bez Srba: Privilegija je u Zočištu i na Kosovu i Metohiji postojati
Episkop Teodosije u selu bez Srba: Privilegija je u Zočištu i na Kosovu i Metohiji postojati - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Episkop raško-prizrenski Teodosije, vladika novobrdski Ilarion i vikar patrijarha Porfirija, danas su, sa sveštenstvom u prisustvu vernika iz više sredina Kosova i Metohije, služili liturgiju u crkvi Svetih Kozme i Damjana u Zočištu, kod Orahovca.

Oni su dan Svetih vrača Kozme i Damjana, svetitelja i nebeskih lekara, koji su besplatno isceljivali bolesne, obeležili u toj istoimenoj crkvi, sa porukom da je "privilegija u Zočištu i na Kosovu i Metohiji postojati".

"Ova svetinja je nama svima i blagoslov i obaveza. Odgovornost da pazimo na sebe, na svoj život, svoje postupke, da ne budemo sebični, da prodajući svoju imovinu odlazimo kojekuda po svetu, okrećući leđa našim najvećim svetinjama i našem Kosovu i Metohiji. Treba da uz božju pomoć istrajemo na našem krsnom putu i da uz božju pomoć opstanemo na ovim prostorima", rekao je episkop Teodosije.

Lokalni Albanci su nakon sukoba 1999. do temelja srušili crkvu Svetih Kozme i Damjana. Do 2007. crkva je ponovo sazidana i osveštana, kako sveštenici kažu, iznikla iz pepela.

"Velika je privilegija biti danas na ovome mestu i to je ono što se govori u narodnoj poeziji, da treba na strašnom mestu postojati. Svakog dana treba da se izboriš za onaj savršeni zakon slobode, kako govori apostol Jakov i da postojano prebivaš u njemu", poručio je vladika Ilarion, prenosi RTS.

Manastir u Zočištu nastavio da živi iako u istoimenom selu nema Srba

Sveštenici i vernici prerezali su slavski kolač i najavili novo okupljanje i sledeće i narednih godina.

Kolač je za praznik sledeće godine uzeo Marko Stanković iz Leška i rekao da je sa prijateljima danas veoma ponosan na to što su bili u Zočištu jer se okupljaju u sve većem broju.

Glumac Prištinskog narodnog poozorišta Milan Vasić poziva na dolazak na KiM i obilazak manastia i crkava.

"Sutra kada bi neko ne daj Bože srušio sve manastire, niko više ne bi ostao na Kosovu. Jer Samim tim što postoji to Zočište, Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica, Banjska, to drži garantujem 90 odsto ljudi, ta vera i prelepe građevine koje ja posećujem baš često", rekao je Vasić.

Manastir u Zočištu nastavio je da živi iako u istoimenom selu, te obližnjim Retimlju, Opteruši nema Srba, a u Orahovcu i Velikoj Hoči ostalo ih je oko hiljadu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija