Aktuelno

Jovanović o štrajku poštara: Vlada proaktivno pristupila dijalogu, Mitrović: Dogovor ne predstavlja volju zaposlenih

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2023

-

10:33

Jovanović o štrajku poštara: Vlada proaktivno pristupila dijalogu, Mitrović: Dogovor ne predstavlja volju zaposlenih
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je danas, povodom rešavanja pitanja protesta u JP "Pošta Srbije", da je Vlada Srbije proaktivno pristupila dijalogu sa svim sindikatima unutar tog preduzeća, a da je Sindikat "Sloga", pod vođstvom Stefana Mitrovića odbio učešće u dijalogu, što, kako je ocenio, predstavlja isključivo politički motivisane akcije koje zanemaruju stvarne interese radnika.

Jovanović je u saopštenju naveo da su na razgovore pozvani svi sindikati - reprezentativni i oni koji to nisu, a da je Sindikat "Sloga", koji ima 48 članova od ukupno više od 14.000 radnika ovog preduzeća, odbio učešće, ocenjujući da oni ne poseduju bilo kakav legitimitet za osporavanje dogovora koji je postigla predsednica Vlade Srbije sa dva reprezentativna i jednim nereprezentativnim sindikatom koji zastupaju interese više hiljada zaposlenih u Pošti Srbije.

"Smatram da njihovo odbijanje i pokušaji da ospore postignuti dogovor predstavljaju isključivo politički motivisane akcije koje zanemaruju stvarne interese radnika. Očigledno je da se u ovom slučaju radi o političkim igrama usmerenim ka destabilizaciji Pošte Srbije, a ne ka poboljšanju uslova rada njenih zaposlenih. Sindikat 'Sloga', kao politička organizacija Dragana Đilasa, sledi istu agendu u Pošti Srbije kao i Đilas u svom političkom delovanju. Prioriteti Stefana Mitrovića i 'Sloge' su politički interesi Dragana Đilasa, a ne dobrobit radnika Pošte Srbije, baš kao što i Đilasova politika ne odražava interese građana, već lične interese Dragana Đilasa", rekao je Jovanović, a saopštilo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Dodao je da je kao bivši radnik Pošte svestan vrednosti i posvećenosti zaposlenih i podsetio da je dogovoreno značajno povećanje plata, počevši od novembra ove godine sa povećanjem od 10 odsto i da će u januaru uslediti još jedno povećanje od 10 odsto, što ukupno čini kumulativno povećanje od 21 odsto.

Istakao je i da će i svim zaposlenima će biti isplaćeno dodatnih 20.000 hiljada dinara do 25. novembra i pozvao sve radnike Pošte Srbije da se od danas vrate normalnom radu i da ne podležu političkom uticaju onih koji ih pokušavaju zloupotrebiti u svoje političke svrhe.

Podsetimo, juče je saopšteno da su predstavnici sindikata Pošte Srbije, potpisali sporazum o prestanku obustave rada. Sporazumom je dogovorena isplata jednokratne pomoći svim radnicima, izuzev rukovodstvu, u iznosu od dvadeset hiljada dinara, najkasnije do 25. novembra, navodi se u saopštenju "Pošte Srbije". Predviđeno je povećanje plata od 10 odsto svim zaposlenima u tehnologiji od 1. novembra ove godine. Dogovoreno je i uvećanje zarada zaposlenima u administraciji, izuzev rukovodstvu, od 10 odsto, od 1. januara. Na sastanku je postignuta saglasnost da neće biti sankcionisanja radnika zbog obustave rada, za sve radnike koji ispune dogovor o prestanku obustave do danas u podne.

Međutim, poštar Stefan Mitrović demantovao je ove navode za Euronews Srbija i istakao da poštanski radnici nastavljaju sa obustavom rada. Dodao je da dogovor koji je postignut ne predstavlja volju zaposlenih koji su u obustavi rada, već su na tom sastanku bili pojedinci reprezentativnih sindikata.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je na konferenciji za medije da je Vlada Srbije pozvala sve sindikate i da je ona juče razgovarala i sa dva reprezentativna i dva nereprezentativna sindikata.

"Oni zajedno predstavljaju više od 7.000 radnika Pošte. Nećete mi reći da čovek koji predstavlja 48 radnika može da govori u ime svih radnika Pošte, a oni sindikati koji predstavljaju 7.000 i više radnika ne mogu da govore u ime radnika Pošte", rekla je Brnabić.

 

Komentari (0)

Srbija