Aktuelno

Poljoprivrednici nastavili protest, rafinerija u Novom Sadu i dalje blokirana

Komentari

Autor: Euronews Srbija/P. Alimpijević

20/11/2023

-

16:17

Poljoprivrednici nastavili protest, rafinerija u Novom Sadu i dalje blokirana
Poljoprivrednici nastavili protest, rafinerija u Novom Sadu i dalje blokirana - Copyright Nikola Bilić

veličina teksta

Aa Aa

Poljoprivrednici koji protestuju već osam dana pozvali su resornu ministarku Jelena Tanasković, predsednicu Vlade Anu Brnabić i ministra finansija Sinišu Malog na pregovore danas u 18 časova u Kisaču. Odgovore nisu dobili i najavili su radikalizaciju blokade, a današnji protesti se privode kraju.

Novosadska rafinerija i dalje je blokirana, a danas je povremeno bo blokiran i kružni tok nadomak grada. 

Sa 50-ak traktora blokiran je magistralni put Kovin – Bavanište – Pančevo, višesatne blokade bile su i na putevima u okolini Subotice ali i u drugim mestima u Vojvodini. Poljoprivrednici su propuštali samo santitetska vozila, automobile sa decom ali i druge hitne slučajeve. 

Sa poljoprivrednicima ispred Rafinerije u Novom Sadu razgovarali su predstavnici inicijative "Proglas". 

Podsetimo, poljoprivrednici od Vlade Srbije traže garancije da će od prvog januara moći da sipaju dizel bez akcize. Nakon ispunjenja tog zahteva, kako kažu, pristaće na pregovore i po ostalim pitanjima zbog kojih su na ulici. 

Jedan od njihovih primarnih zahteva je i  uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda, a poljoprivrednici se po tom pitanju pozivaju na sporazum iz maja koji su potpisali sa Ministarstvom poljoprivrede nakon višednevnih protesta. Na ulicu su ovaj put izašli zbog, kako tvrde, neispunjenja zahteva iz sporazuma. 

Sa druge strane, ministarka Jelena Tanasković tvrdi da su zahtevi iz maja ispunjeni, a proteste je okarakterisala kao političke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija