Aktuelno

Šta stoji iza povlačenja mašina iz Bloka 37: Stanari se nadaju da će sve biti uklonjene a investitor kaže da nema skrivenih poruka

Komentari
Šta stoji iza povlačenja mašina iz Bloka 37: Stanari se nadaju da će sve biti uklonjene a investitor kaže da nema skrivenih poruka
Šta stoji iza povlačenja mašina iz Bloka 37: Stanari se nadaju da će sve biti uklonjene a investitor kaže da nema skrivenih poruka - Copyright Facebook/Blok 37 Zajednička akcija; Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Izvođač radova u Bloku 37 na Novom Beogardu jutros oko pet sati je odvezao jednu od građevinskih mašina sa ovog gradilišta, javili su stanari ovog bloka i rekli da to nije prva mašina koja je uklonjena. Kako kažu za Euoronews Srbija, oni se nadaju da je odvoženje mašina poruka da do dalje izgradnje stambenog objekta neće doći, ali najavljuju da će preventivno nastaviti da se okupljaju.

Sa druge strane, iz kopanije Durst, koja je investitor, kažu za Euronews Srbija da je uklanjanje mašina zapravo deo celokupne organizacije i poslova izvođača radova i da tu "nema nikakve skrivene namere niti poruke". 

Jedan od stanara Danilo Dedović kaže u razgovoru za Euronews Srbija da je jutros u pet sati video i snimio odvoženje jedne od mašina sa gradilišta, međutim kaže da ona nije jedina uklonjena.

Euronews Serbia

"Prethdonog dana je odvežena još jedna mašina i nadamo se da će ovih dana sve one biti uklonjene. Koliko znamo, radi se o podinvestioru koji je zadužen za zemljane radove, a bez njihovog zavšetka nema ni početka gradnje", kaže Dedović i dodaje da ih je ovo odvoženje dodatno ohrabrilo i probudilo nadu srećnog epiloga ove priče.

Euronews/Printscreen

 

Kako je naveo, oni su rešeni da i dalje ostanu u bloku i naveo da će se i večeras oko 19 sati okupiti i organizvati dalja dežurstva. Kaže da će građani biti mirni tek kada gradilište bude u potpunosti pusto i bez mogućnosti da se radovi nastave.

"Mi kao jedna organizovana grupa iz bloka nećemo stati. Svi ljudi su ovde solidarni i tu smo samo zbog jedne stvari a to je sprečavanje da nam komšije žive u mraku", dodao je.

Međutim, sa druge strane iz kompanije Durst kažu za Euronews Srbija da je uklanjanje mašina sa gradilišta deo rasoreda poslova izvođača, koji su ih, kako kažu, verovatno uklonili zbog nekih dodatnih poslova.

"To je deo rasporeda poslova izvođača, oni imaju svoj raspored kojeg se pridržavaju. Uklanjanje mašine sa gradilišta nema nikakvo skriveno značenje. Mi imamo potrebnu dozvolu i na nama je hoćemo li da nastavimo da radimo ili ne, kako što je i na stanarima da odluče o tome hoće li da protestuju. Očekujemo pisanu ponudu od grada u vezi sa kompromisnim rešenjem o kojem smo ranije već pričali", kažu iz poslovodstva kompanije Durst. 

Euronews Srbija

 

Kako navode, oni imaju potrebne dozvole za čije dobijanje im je bilo potrebno nekoliko godina i reč je o legalnim dokumentima. Oni kažu da je sa druge strane reč o "samoorganizvanim građanima koji žele da preuzmu kontrlolu", kako kažu, nad njihovim vlasništvom.

"Zamislite da vam se ispred stana okupi desetak stanara i da vam ne da uđete u njega i da ga sredite. Slična je situacija i ovde. Naša dozvola je javan dokument i mi imamo vlasništvo nad tim zemljištem", dodaju iz kompanije za Euronews Sbrija.

Da podsetimo, tenzija između stanara Bloka 37 i investitora zgrade od sedam spratova traju duže od mesec dana. Kao posrednik je reagovalo je i grad a pominjalo se i kompromisno rešenje.

Početkom meseca došlo je do novih trzavica, kada je kompanija Drust angažovala i privatno obezbeđenje, a građani su najavili da ih to neće sprečiti u ostvarivanju svoje namere a to je sprečavanje daljih radova na gradilištu.

I zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je potvrdio da su jutros sa gradilišta počele da odlaze mašine. On je najavio i da će ovih dana primiti delegaciju stanara Bloka 37 kako bi im predočio kako vidi trajno rešenje problema.

"Odlučićemo zajedno. Bice još borbe, ali ne bojim se toga. Jer građanke i građani Beograda su mi uvek na prvom mestu. Optimista sam", dodao je Vesić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija