Aktuelno

Novi protest u Bloku 37: Stanari napravili "živi zid" da investitor ne bi mogao da dođe do gradilišta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/07/2021

-

23:50

Novi protest u Bloku 37: Stanari napravili "živi zid" da investitor ne bi mogao da dođe do gradilišta
Novi protest stanara Bloka 37 - Copyright Facebook.com/ Blok 37 Zajednicka akcija

veličina teksta

Aa Aa

Stanari Bloka 37 protestovali su i večeras protiv izgradnje zgrade u tom delu Novog Beograda.

Oni su formirali "živi zid" celom dužinom parcele na kojoj je predviđena izgradnja sporne višespratnice kako investitor ne bi mogao da dođe do gradilišta i rukama udarali u ogradu kojom je gradilište ograđeno.

Stanari su najavili da će nastaviti sa dežurstvima i tokom noći i naveli da su odlučni da ostanu sve dok ne dobiju garanciju da će radovi biti obustavljeni.

Podsetimo, jutros je ispred gradilišta došlo do incidenta pošto je kompanija "Durst", koja je izvođač radova, angažovala privatno obezbeđenje. 

Prema izjavama očevidaca, obezbeđenje je guralo stanare koji se protive izgradnji sedmospratnice ispred njihovih zgrada, dok su policajaca sve to posmatrali sa strane.

Stanari Bloka 37 su u sredu uveče ponovo počeli proteste, nakon što je investitor, kako kažu, prekinuo dogovor da se obustave radovi do postizanja konačnog rešenja i tog jutra poslao radnike sa mehanizacijom.

Stanari tog bloka protestuju zato što smatraju da bi im izgradnja poslovne zgrade uz sam Bulevar Milutina Milankovića značajno umanjila kvalitet života, dok je investitor, austrijska kompanija Durst, nekoliko puta saopštila da ima sve dozvole za nastavak radova.

Na poslednjem sastanku, kome su 23. juna prisustvovali predstavnici stanara, investitora i grada Beograda, investitor je ponudio da smanji spratnost zgrade, u skladu sa urbanističkim planom iz 2016. godine, uz uslov da ga za razliku u kvadraturi obešteti Grad Beograd.

Vesić: Radovi u Bloku 37 nije trebalo da budu nastavljeni

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić smatra da radove na izgradnji objekta u Bloku 37 na Novom Beogradu nije trebalo nastavljati, jer je to bilo suprotno dogovoru koji je nedavno postignut u Skupštini grada.

Uprkos dogovorenom, na gradilištu u Bloku 37 juče su nastavljeni radovi zbog čega su nezadovoljni građani sinoć ponovo protestovali.

"Žao mi je što je investitor zgrade u Bloku 37 nastavio radove uprkos dogovoru koji smo postigli u Skupštini grada da se ne gradi, kao i da se ne protestuje dok ne pronađemo rešenje", napisao je Vesić na Fejsbuk profilu.

Euronews TV

Naveo je da su se građani iz Bloka 37 žalili Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture na postupak izdavanja građevinske dozvole.

"Upoznat sam da je Ministarstvo utvrdilo činjenice i uputilo rešenje Gradu Beogradu. Zahvalan sam Ministarstvu koje je reagovalo veoma brzo, jer su razumeli značaj ovog problema. Čim dobije rešenje Grad će nastaviti postupak koji će biti završen u najkraćem roku", naveo je Vesić.

Pozvao je investitora da do završetka postupka ne nastavlja s radovima, a stanovnike iz Bloka 37 da svoj stav, na koji, kaže, imaju pravo, iskažu na miran i dostojanstven način.

"Da ostanu prisebni i da ne nasedaju na provokacije pojedinih političkih stranaka koje bi da na njihovom problemu skupljaju jeftine političke poene. Rešenje za ovaj problem kojim bi bili zadovoljni i Grad Beograd i građani i investitor možemo samo zajedno da nađemo", zaključio je Vesić.

 

Preporuka za vas

Novi protest stanara u bloku 37, okupljeni blokirali ulicu Tošin bunar
Stanovnici Bloka 37 iz Novog Beograda ne odustaju od svojih zahteva

Komentari (0)

Srbija