Aktuelno

Stanari sprečili ponovni nastavak radova u Bloku 37: "Oni kreću sa radovima, mi krećemo u blokadu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/07/2021

-

17:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Stanari Bloka 37 u Novom Beogradu danas su počeli novi protest protiv izgradnje zgrade u tom delu grada tvrdeći da je kompanija Durst development, koja je investitor, prekršila dogovor o prekidu radova dok se ne postigne dogovor sa Gradom.

Navode da je bilo pokušaja pregovora predstavnika investitora sa stanarima zgrade koja je pored gradilišta, ali da upravnici ni na šta nisu pristali.

Kompanija Durst development se još nije zvanično oglasila povodom današnjih događaja.

Euronews Srbija

 

Prema rečima stanara, rano jutros mašine su ponovo došle na gradilište, uprkos prethodnom dogovoru da neće biti ni protesta ni radova dok se ne postigne dogovor između predstavnika stanara, investitora i Grada.

"Došla je policija, tražili su da nas legitimišu. Mi smo branili kamionima da uđu. Verovatno da neka ponuda od Grada njima nije odgovarala. Oni kreću sa radovima, a mi krećemo u blokadu", rekla je za Euronews Srbija Slađana Radak, jedna od stanarki Bloka 37.

Tokom dana stanari su se okupili i blokirali radove, a prema najavama ostaće tu i tokom noći, kako bi sprečili sve pokušaje nastavka gradnje. 

Oni su jednoglasni u tome da je potrebno da se predstavnici Grada Beograda ponovo uključe u pregovore.

Nezvanične tvrdnje da su se predstavnici investitora dogovorili sa nekim upravnicima zgrada, nezadovoljni građani Bloka 37 demantuju.

"Laž je da smo se dogovorili sa investitorom. Postojali su pozivi, ali nismo pristali. Možemo da se nađemo mi kao predstavnici stanara, investitora i Grada", rekao je za Euronews Srbija, Aleksandar Angelovski, koji jedan od stanara zgrade koja se nalazi pored gradilišta.

Vesić: Nije trebalo nastavljati radove

U međuvremenu se oglasio i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je rekao da radove nije trebalo nastavljati, jer je to suprotno dogovoru koji je postignut. 

"Građani iz Bloka 37 žalili su se Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture na postupak izdavanja građevinske dozvole. Upoznat sam da je Ministarstvo utvrdilo činjenice i uputilo rešenje Gradu Beogradu. Zahvalan sam Ministarstvu koje je reagovalo veoma brzo jer su razumeli značaj ovog problema. Čim dobije rešenje Grad Beograd nastaviće postupak koji će biti završen u najkraćem roku", napisao je Vesić na Fejsbuku. 

On je pozvao investitora da do završetka postupka ne nastavlja s radovim, a stanare Bloka 37 da stavove iskazuju na miran način. 

Podsetimo, nakon blokade stanara iz Bloka 37 zbog gradnje nove zgrade, čiji je investitor austrijska kompanija Durst development, Grad Beograd uključio se u pregovore kako bi se pronašlo rešenje za obe strane.

Stanari smatraju da bi im izgradnja poslovne zgrade od osam spratova između postojećih zgrada i Bulevara Milutina Milankovića značajno umanjila kvalitet života.

Sa druge strane, austrijska kompanija Durst, nekoliko puta je saopštila da ima sve dozvole za nastavak radova, što je potvrdio i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Euronews Srbija

 

Na poslednjem sastanku, koji je održan 23. juna, kojem su prisustvovali predstavnici stanara, investitora i grada Beograda, investitor je ponudio da smanji spratnost zgrade, u skladu sa ubranističkim planom iz 2016. godine, uz uslov da ga za razliku u kvadraturi obešteti Grad Beograd.

Goran Vesić je nakon toga ocenio da su građani u pravu i da zgradi takvog gabarita nema mesta na toj lokaciji, ali da mora da se pronađe takvo rešenje da se zaštite interesi Beograda da se nadalje razvija, da ne bude narušen komfor života u Bloku 37, ali i da se investitoru omogući da investira u Bloku 37 ili na nekom drugom mestu.

"Građani su insistirali da na toj parceli ne bude nikakve komercijalne gradnje, već da ona ostane zelena površina", saopštio je posle sastanka Vesić.

On je tada pozvao obe strane da se uzdrže od svih aktivnosti, građane da ne prostestuju, investitora da ne započinje radove dok ne dođe do konkretnog dogovora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija