Aktuelno

Petković: Kurti se od dijaloga sa Beogradom "skriva u mišju rupu"

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2023

-

17:08

Petković: Kurti se od dijaloga sa  Beogradom "skriva u mišju rupu"
Petar Petković - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovo bezuspešno pokušao da prebaci loptu za neuspeh dijaloga u polje Beograda, služeći se zamenom teza i obmanjivanjem javnosti jer je on taj koji krši sve moguće dogovore i sporazume postignute u Briselu i ruši svaki pokušaj normalizacije odnosa sa Beogradom.  

Petković je naglasio da je kompletnoj međunarodnoj zajednici dobro poznato da je upravo on taj koji ni posle 11 godina ne želi da formira Zajednicu srpskih opština i jedini koji se od dijaloga "skriva u mišju rupu" jer zna da mora da ispuni preuzete obaveze.

Pojašnjava da u postignutim sporazumima jasno stoji ko piše Statut ZSO i kako on treba da izgleda, a da Kurti svoje "novogodišnje liste želja" može da piše nekom drugom, pošto očigledno "još uvek veruje u bajke". 

"Kada se vrati u realnost, tamo će da vidi da ZSO treba da ima jasno definisane nadležnosti propisane u Sporazumu o opštim principima iz 2015. godine, kao i nedvosmislenu poruku predsednika Aleksandra Vučića koji je jasno rekao i predstavnicima međunarodne zajednice i kompletne javnosti gde su naše crvene linije i da nema ni priznanja takozvanog Kosova, niti članstva u Ujedinjenim nacijama ni agencijama i organizacijama UN. Zato neka Kurti prekine da veruje u Braću Grim", rekao je Petković.

Kako je istakao  jasno je da je Kurti nervozan jer su Vučić i Srpska napredna stranka ubedljivo pobedili na izborima jer je on najveća brana njegovoj antisrpskoj politici i projektu tzv. nezavisnog Kosova.

"Zato Kurti iz Prištine šalje podršku đilasovskoj rušilačkoj opoziciji u Beogradu. Jedno je sigurno, kao što Kurti želi da njegovi gaulajteri budu na čelu srpskih opština na severu KiM sa 3,5 odsto podrške i nasilno i protivpravno se drže fotelja, tako i Đilasovci koji su izgubili izbore žele da se dokopaju vlasti i fotelja iako ih narod neće. Ali neka i jedni i drugi budu uvereni – dok god je predsednika Vučića samo rezultazi su ti koji se mere", zaključio je Petković.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija