Aktuelno

Nesreća kod Bačke Palanke: Brod udario u most, a barža puna tovara potonula

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2024

-

10:05

Nesreća kod Bačke Palanke: Brod udario u most, a barža puna tovara potonula
Nesreća kod Bačke Palanke: Brod udario u most, a barža puna tovara potonula - Copyright Euronews/Petar Alimpijević

veličina teksta

Aa Aa

Nemački brod "Antonija" koji je vukao natovarenu baržu sa oko 1.000 tona veštačkog azotnog đubriva iz Austrije ka Smederevu, noćas je udario o stub mosta "25-Maj" koji spaja granične prelaze Bačka Palanka-Ilok, a barža koju je prevozio je potonula, potvrđeno je Tanjugu.

Kako su u Policijskoj upravi (PU) Novi Sad kazali, policija je na licu mesta i trenutno se radi uviđaj kako bi se utvrdilo kako je do nesreće došlo. Prisutni su i policajci iz Hrvatske.

Dodali su da je brod koji prevozio baržu usidren i ono što se sigurno zna je da niko od šest članova posade toga broda nije povređen.

Naglasili su i da je rečni saobraćaj na Dunavu na tom delu obustavljen zbog uviđaja i da su oni o tome obavestili kolege iz Hrvatske.

Nakon ovog incidenta saobraćaj na graničnom prelazu Ilok noćas je zatvoren zbog potencijalne opasnosti za vozila, saopštila je policija.

"Apelujemo na građane koji nameravaju da pređu državnu granicu da koriste alternativne granične prelaze", poručili su iz policije.

Euronews/Petar Alimpijević

 

Zbog uviđaja, svi prilazi mestu nezgode su zatvoreni, javlja dopisnik Tanjuga.

Policije iz Srbije i Hrvatske vrše uviđaj kako je došlo do nezgode. Brod je udario u stub mosta na teritoriji plovnog puta reke Dunav u Republici Hrvatskoj, zbog čega su obaveštene i hrvatske nadležne službe, a rečni saobraćaj na Dunavu na tom delu je obustavljen zbog uviđaja.

Petrović: Nema povređenih 

Brod koji je plovio iz Austrije ka Smederevu noćas oko 23.30 sati udario je u stub mosta kod Bačke Palanke, a povređenih tom prilikom nije bilo, izjavio je danas pomoćnik ministra za vodni saobraćaj i bezbednost plovidbe u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Predrag Petrović.

On je naveo da je reč o brodu "Antonija" koji je, pod zastavom Nemačke, sa dve potisnice u nizvodnoj plovidbi putovao iz Linca ka Smederevu, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Euronews/Petar Alimpijević

 

Prilikom udara broda u most kod Bačke Palanke došlo je do proboja trupa na potisnici "Lola 5" koja se potopila, naveo je Petrović i dodao da su brod i potisnice bili natovareni veštačkim đubrivom, Petrović je dodao da se brod "Antonija" trenutno nalazi u luci Bačka Palanka i da je drumski saobraćaj na mostu obustavljen.

Obaveštena je inspekcija bezbednosti plovidbe koja se uputila na teren i koja će dostaviti preciznu stacionažu, kako bi se izvršilo dodatno obeležavanje na tom delu i eventualno ograničili uslovi plovidbe.

Ministarstvo zaštite životne sredine prati situaciju

Ministarstvo zaštite životne sredine zajedno sa Agencijom za zaštitu životne sredine prati situaciju na reci Dunav kod Bačke Palanke gde je noćas, usled plovidbene nezgode, potonula barža nemačkog broda "Lola - 5" koja je prevozila oko 1.000 tona veštačkog azotnog đubriva.

"U ovom momentu inspektori za vode nadležnog Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu utvrđuju pet lokaliteta na kojima će predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine uraditi uzorkovanje i određivanje svih fizičko-hemijskih parametara u cilju analize kvaliteta vode, kako bi se utvrdio uticaj nezgode na životnu sredinu", saopštilo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine. 

Kako se navodi u saopštenju, do nezgode je došlo oko 00.40 sati, kada je nemački brod "Antonia" koji je vukao natovarenu baržu "Lola - 5", udario u stub mosta "25-Maj" koji spaja granične prelaze Bačka Palanka-Ilok.

Pašali: Nadležni da nadziru deonicu reke kod Bačke Palanke

 Zaštitnik građana Zoran Pašalić je izjavio danas da je, u cilju zaštite životne sredine i naseljenih područja uz reku, zatražio od nadležnih organa da nastave da sprovode nadzor predmetne deonice reke kod Bačke Palanke, na kojoj je došlo do akcidenta, kao i da preduzimu sve potrebne mere u cilju zaštite vodotoka od štetnih posledica.

U saopštenju Pašalić navodi da je tražio i redovno obaveštavanje javnosti o situaciji, u skladu sa načelom javnosti rada organa i principa dobre uprave.

Istovremeno, dodao je, tražio je hitno izjašnjenje Ministarstva za zaštitu životne sredine, Agencije za zaštitu životne sredine i Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu o akcidentu.   

 

 

 

Komentari (0)

Srbija