Društvo

Hidrolog RHMZ: Vrh poplavnog talasa na Dunavu polako prolazi, nema bojazni od poplava

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

04/01/2024

-

09:06

Hidrolog RHMZ: Vrh poplavnog talasa na Dunavu polako prolazi, nema bojazni od poplava
Hidrolog RHMZ: Vrh poplavnog talasa na Dunavu polako prolazi, nema bojazni od poplava - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Hidrolog iz Republičkog hidrometerološkog zavoda (RHMZ) Dejan Vladiković izjavio je danas da vrh poplavnog talasa na Dunavu polako prolazi i da nema razloga za brigu od poplava.

On je naglasio da neće biti proglašeno stanje redovne odbrane od poplava, dodajući da je vrh poplavnog talasa trenutno kod Novog Sada i da se ne očekuju značajne posledice.

"U toku sutrašnjeg dana očekujemo par centimetara više kod Zemuna. Međutim, ostaćemo 10 centimetara ispod granice odbrane od poplave. Neće biti proglašena redovna odbrana od poplava. Rast nivoa Dunava rezultat je naglog topljenja snega i padavina u gornjem slivu reke u Nemačkoj, Češkoj i Austriji", kazao je on za RTS.

Vladiković je dodao da je za ovo doba godine ta situacija karakterističnija za sliv Save, a ređe za Dunav, gde se to češće dešava s proleća.

"Stalno se prati situacija, sve relevantne podatke nam šalju kolege iz Mađarske, a mi ažurirane  šaljemo kolegama u Rumuniji", rekao je on.

Hidrolog iz RHMZ je dodao i da na drugim većim rekama u Srbiji nema značajnijih promena podsećajući da kod nas najveće probleme prave bujice, ali da toga trenutno nema.

On je naveo i da se kod nas  pad temperature i snežne padavine očekuju tek posle Božića.

Najveće posledice, kada je reč o poplavama, kako je objasnio nastaju u kombinaciji topljenja snega i jakih padavina koje su najčešće u periodu od februara do aprila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija