Aktuelno

Slučaj ubijene porodice iz Aleksinca: Džonić se žalio na presudu, iz Apelacionog suda kažu - odluka u zakonskom roku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/01/2024

-

14:02

Slučaj ubijene porodice iz Aleksinca: Džonić se žalio na presudu, iz Apelacionog suda kažu - odluka u zakonskom roku
M.S. - Copyright M.S.

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud u Nišu danas je razmatrao žalbu Gorana Džonića iz Moravca, koji je prvostepenom presudom Višeg suda osuđen na doživotnu robiju, jer je 27. septembra 2021. godine ubio brata od tetke Gorana Đokića (57), njegovu suprugu Gordanu (56) i ćerku Lidiju (25) iz Aleksinca.

Džonić je i pred Većem apelacionog suda ponovio da nije kriv i da mu je, navodno, sve namešteno.

Njegov branilac po službenoj dužnosti, advokat Biljana Pešić, zatražila je da Apelacioni sud ukine prvostepenu presudu i naloži Višem sudu u Nišu da ponovi suđenje. Ona je rekla da žalba sadrži zahtev da se izvedu dokazi koji su odbijeni pred Višim sudom, uz predlog da se okrivljeni pusti iz pritvora uz određene mere, i da se brani sa slobode.

Žalbom se traži veštačenje opšteg zdravstvenog stanja Džonića, antropološko veštačenje i izvođenje drugih dokaza koji su bili odbijeni na suđenju u Višem sudu u Nišu, rekla je Pešić novinarima.

Privatna arhiva

 

Tužilaštvo je ostalo pri predlogu da se žalba odbrane odbije kao neosnovana, a iz Apelacionog suda saopštavaju da će odluku saopštiti u zakonom propisanom roku.

Prvostepena presuda Goranu Džoniću izrečena je u junu prošle godine. Osuđen je na doživotni zatvor za teško ubistvo troje članova porodice Đokić 26. septembra 2021. godine, i za nezakonito posedovanje oružja i eksplozivnih materija. On se žalio Apelacionom sudu u Nišu na presudu. Reč je o prvostepenoj presudi na koju on ima pravo žalbe.

Podsetimo, Viši sud u Nišu je 13. juna izrekao prvostepenu presudu doživotnog zatvora Džoniću, nakon čega je on burno reagovao pa je obezbeđenje bilo prinuđeno da ga izvede iz sudnice.

Kako je tada naša reporterka sa terena javila, sudija je između ostalog, rekao da je Džonić u toku istrage više puta menjao iskaze, neargumentovano govorio i da nikada nije objasnio svoj DNK na pištolju kojim je izvršen zločin i na novcu koji je pronađen.

Tužilac u ovom slučaju i Džonićeva odbrana šestog juna su izneli završne reči. Viši javni tužilac Tatjana Stevanović je tada u svojoj završnoj reči navela da je analizom dokaza utvrđeno da je okrivljeni Džonić izvršio krivično delo za koje se sumnjiči, odnosno da je ubio tročlanu porodicu, pa je nakon toga predložila sudu da ga osudi na kaznu doživotnog zatvora. Sa završnim rečima tužioca složili su se i punomoćnici oštećenih. 

Kako je teklo suđenje

Istraga o ubistvu tročlane porodice Đokić je završena u decembru prošle godine i tada je podignuta optužnica koja je inače dva puta vraćana u Više javno tužilaštvo. Džonić i njegov branilac nakon toga su se žalili Apelacionom sudu ali je ona tada odbijena, pa su se tako već u januaru stekli uslovi za održavanje prvog pripremnog ročišta. 

Džonić je na prvom pretresu izneo svoju odbranu i negirao optužbe. Njegova advokatica rekla je tada da on zbog bolesti nije mogao da izvrši zločin, kao i da premešta tela do jame. Ona je tražila da se preispita može li on u uopšte da bude u stanju da prati suđenje, budući da je duže vreme proveo u pritvoru.

Tokom suđenja svedoci su se nizali. Svoje iskaze dali su policijski službenici koji su učestvovali u pretresima porodične kuće Džonića i kuće u izgradnji njegovog sina.

Takođe, svedočili su i veštak balističar, neuropsihijatar i metalostrugar od kojeg je Džonić navodno tražio pomoć kako bi mogao da napravi prigušivač. U sudnicu je tada donet i pištolj kojim je izvršen zločin.

Porodica Đokić nestala u nedelju, u utorak alarmirani policija i novnari

Tročlana porodica Đokić iz Aleksinca poslednji put je viđena u nedelju, 26. septembra 2021. godine. Njihov nestanak je prijavljen policiji 28. septembra, kada su rođaci shvatili da menjačnica koju su držali, već drugi dan nije otvorena. Đokići se od nedelje nisu javljali na telefone, a tog dana su poslednji put bili aktivni na Viberu, izjavila je tada medijima njihova rođaka.

Od srede 29. septembra 2021. godine o slučaju nestale porodice počeli su da izveštavaju mediji, kada je intenzivirana i policijska potraga. Mediji su tada preneli da je njihov automobil "folksvagen pasat" crne boje snimila nadzorna kamera na perionici, kod mosta u Žitkovcu. Rođaci su svedočili da su Đokići bili kod Goranove majke u selu Moravac, i pretpostavljalo se da su se odatle uputili ka Aleksincu. 

"Bili su kod majke na večeri u nedelju i od nje otišli oko 12 sati uveče. U ponedeljak smo ih pozvali na fiksni telefon i niko se nije javio. Juče smo ih opet zvali tri puta i niko se nije javio. Kada sam došla s posla kući pozvala sam ih na mobilni i nisu se javili. Moja ćerka je otišla do njihove radnje, ali nikog nije bilo tamo. Potom smo otišli u policiju da prijavimo njihov nestanak",  navela je tada rođaka Verica Đokić.

Kako su dani odmicali, a od Đokića nije bilo traga, policija je intezivirala istragu i apelovala na građane da pomognu u istrazi, ukoliko imaju bilo kakvu informaciju. Objavljen je i broj registarske tablice njihovog automobila. 

Policija je pretraživala okolna mesta pored kojih su, kako se pretpostavljalo, prolazili Đokići. Angažovani su pripadnici Žandarmerije, a helikopter MUP-a je nadletao područje. 

Pretražen je deo oko Moravskog Bujmira, koje se nalazi na nekoliko kilometara od Aleksinca, kao i okolina Moravca i okolnih sela, s posebnim fokusom na priobalje reke Južne Morave. Ronioci su pretraživali čak i Bovansko jezero.

Euronews/Ljiljana Pavlović, M.S., Google maps

 

U četvrtak, 30. septembra, policija je pretražila i stan porodice Đokić, u nadi da će naći neke tragove, ali ništa nije ukazivalo na to da su Đokići otputovali. U petak su angažovani i vatrogasci, kao i helikopteri i kvadovi.

Međutim, dalja istraga je pokazala da porodica Đokić ipak te noći nije išla uobičajenim putem i da nisu skrenuli na prvoj raskrsnici, već su krenuli kontraputem. Ispostavilo se da ih je kamera poslednji put snimila u selu Tešice, koje je od Moravca udaljeno više od osam kilometara i to dva sata kasnije.

Drugog oktobra, u ataru sela Tešica, prema Trnavi, desno od puta pored Morave, pronađen je zapaljen automobil, koji je, ispostaviće se, pripadao nestaloj porodici.

Automobil je policija pronašla na nepristupačnom terenu i tada blokirala područje kako ne bi došlo do uništavanja dokaza. U automobilu nisu pronađena tela, te je potraga za Đokićima nastavljena. Policija je nešto kasnije pronašla i spaljena tela članova porodice Đokić, u šipražju u ataru sela Moravac, osam kilometara dalje od automobila.

Po nalogu višeg javnog tužioca u Nišu, tela su odvezena na obdukciju, a policija je od tog trenutka počela da radi na rasvetljavanju ubistva. Direktor policije je tada rekao da je ubica pokušao detaljno da isplanira zločin, a kao motiv naveo da se najverovatnije radi o koristoljublju.

Komentari (0)

Srbija