Aktuelno

Zaharova: Kurtijev režim prešao u fazu etničkog čišćenja Srba sa KiM

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2024

-

20:36

Zaharova: Kurtijev režim prešao u fazu etničkog čišćenja Srba sa KiM
Marija Zaharova - Copyright Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je danas da je, kako je rekla, zločinački režim premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija "prešao u aktivnu fazu etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije".

"Priština se nada da će se osloboditi svoje obaveze koja se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština", navela je Zaharova u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Nakon odluke o zabrani upotrebe dinara na KiM, ruska zvaničnica ističe da se time "lokalno nealbansko stanovništvo lišava mogućnosti da prima penzije i druge isplate".

"Lokalne 'vlasti' su pokrenule novu fazu likvidacije administrativnih i privrednih struktura koje nisu pod njihovom kontrolom, uključujući mrežu ekspozitura 'Pošte Srbije'. Sprovode se nezakoniti pretresi, oduzimaju se dokumenta i gotovina, pritvaraju se zaposleni i izmišljaju krivični predmeti", istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, "podsticanjem Kurtija i njegovog terora, Zapad pokušava da kazni Beograd za njegovu čvrstu odbranu nacionalnog suvereniteta i prava na samostalno odlučivanje, kao i za odluku da održava prijateljske odnose sa Rusijom i drugim zemljama van evroatlantske orbite".
"Žele da nateraju Srbe da žrtvuju svoje iskonske interese, uključujući i zaštitu svojih sunarodnik", poručila je Zaharova.

Dodala je da se slično dešava i u Bosni i Hercegovini koju, kako navodi, zapadni centri moći pokušavaju da preoblikuju po unitarnom modelu i stave pod svoju kontrolu.

"Mišljenje srpskog stanovništva koje živi u BiH se jednostavno ignoriše, kao i osnovna načela Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH odobrenog Rezolucijom 1031 SB UN, koji garantuje ravnopravnost tri državotvorna naroda i dva entiteta – Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine", navela je portparolka ruskog ministarstva.

Ona je naglasila da su, usled izazova sa kojima se Srbi danas suočavaju, naročito važni jedinstvo političke klase u Srbiji i njena sposobnost da preuzme odgovornost za budućnost zemlje.

"U tom kontekstu, posebna uloga pripada patriotskim snagama koje su se već dokazale i onima koje tek dobijaju autoritet u društvu. Mnogo zavisi od njihove volje da se ujedine i zajednički brane temeljne interese srpskog naroda, obezbede stabilnost vlasti na svim nivoima, kako bi se razvila i sprovela održiva rešenja o ključnim pitanjima vlasti", zaključila je Zaharova.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija