Aktuelno

Četiri cisterne sa fosfornom kiselinom iskliznule iz šina kod Rume

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/02/2024

-

09:04

Četiri cisterne sa fosfornom kiselinom iskliznule iz šina kod Rume
Euronews/Ljiljana Pavlović - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

U železničkoj stanici u Rumi došlo je jutros do iskliznuća četiri vagon- cisterne natovarene fosfornom kiselinom, saopštilo je preduzeće Srbija kargo i istaklo da tom prilikom nije bilo curenja, prevrtanja, niti isparenja, kao i da nema nikakve opasnosti po živote ljudi i životnu sredinu. 

U stanici Ruma u 7.00 sati, na ulaznoj skretnici koja vodi na 14. kolosek,  došlo je do iskliznuća četiri vagon cisterne.

Iskliznule su druga, treća, četvrta i peta vagon cisterna od lokomotive, od kojih su dve isklizle sa dve osovine, a preostale dve sa četiri osovine.

Teretna kompozicija je u svom sastavu imala 12 vagon cisterni, koje su u vlasništvu kompanije Eliksir i saobraćala je iz Prahova za Šabac. 

Na lice mesta su izašle ekipe MUP -a, vatrogasno spasilačke ekipe, kao i  Zajednička železnička komisija za isleđenje vanrednih događaja Infrastrukture železnice Srbije i Srbija karga, koja će utvrditi uzrok ovog akcidenta, navedeno je u saopštenju.

U toku je uviđaj kako bi bili utvrđeni svi detalji nesreće. Policija i vatrogasci su na terenu.

"Nije bilo curenja"

Menadžer za transport i vozna sredstva preduzeća Srbija kargo Saša Tomić rekao je Tanjugu nakon iskliznuća četiri vagon cisterne jutros u Rumi da u tom akcidentu nije bilo curenja fosforne kiseline, niti bilo kakve opasnosti, kao i da će detalje i uzrok nezgode utvrditi mešovita komisija koja vrši uviđaj.

"Prilikom ulaska u stanicu Ruma, nakon skretnice na 14. kolosek iskliznule su četiri cisterne - druga, treća, četvrta i peta u pravcu vožnje od lokomotive. Odmah su obavešteni svi relevantni činioci, policija i vatrogasci koji su izašli na lice mesta i obezbedili ga. Formirana je mešovita komisija kakva je i praksa na železnici u sastavu Infrastruktura železnica Srbije i Srbija kargo i oni će nakon uviđaja dati informacije o događaju", rekao je Tomić za Tanjug.

Prevožena je fosforna kiselina i nema povređenih, kao ni nikakvih posledica po okolinu, rekao je Tomić.

"Nema posledica ni po okolinu ni po ljude prevožena je fosforna kiselina povređenih nije bilo. Koliko raspolažem informacijama od policije i vatrogasaca, nema nikakvih posledica, nema curenja, a tek ćemo utvrditi šta je uzrok događaja", rekao je Tomić.

Železnički saobraćaj nije u prekidu, rekao je i dodao da se železnički saobaraćaj sada odvija normalno.

"Bio je samo trenutno je u prekidu, ali je odmah pušten jer je utvrđeno da nema nikakvih posledica, tako da se saobraćaj obavlja neometano", rekao je Tomić. Cisterne su prevozile fosfornu kiselinu za šabačku kompaniju "Eliksir Zorka", i to je redovan prevoz iz Prahova ka Šapcu, objasnio je Tomić.

Komentari (0)

Srbija