Aktuelno

Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti Novog Sada osudio pritiske na kolege

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/03/2024

-

21:38

Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti Novog Sada osudio pritiske na kolege
Unsoplash - Copyright Unsoplash

veličina teksta

Aa Aa

Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti izdao saopštenje povodom pritisaka na koleginice i kolege koji rade u centru za Socijalni rad grada Novog Sada:

Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti je u kontaktu sa zaposlenima u centru s obzirom da u ustanovi imamo svoju sindikalnu organizaciju. Pozivamo nadležne da reaguju i zaštite zaposlene u centru za socijalni rad. Smatramo da je sve otišlo predaleko i da su uslovi za rad u sistemu postali nepodnošljivi. Vrlo smo zabrinuti i činjenicom da se ovo pitanje sve više politizuje i skreće pažnja sa suštinskog problema. Osuđujemo sve vrste nasilja, pozivamo nadležne da reaguju, pozivamo resorno ministarstvo da se oglasi i zaštiti koleginice i kolege u centru. Pustite centre za socijalni rad da rade svoj posao jer ovakav pristup i reakcija vodi u bezakonje i potpuni gubitak legitimiteta centara za socijalni rad.

Godinama ukazujemo na probleme u sistemu socijalne zaštite, što smo u decembru 2023.godine ukazali i na protestu da skrenemo pažnju donosiocima odluka da zaposleni u sistemu socijalne zaštite nošeni entuzijazmom obavljaju poverene poslove i javna ovlašćenja, jer imaju najniže zarade, podele unutar sistema sa 4 cene rada, nedovoljan broj radnika, loša kadrovska rešenja, rade u lošim uslovima, sa programom koji se teško primenjuje u centrima, sa sve kompleksnijom problematikom i lošom koordinacijom sa drugim sistemima i uprkos svemu funkcionišu, ali pitanje dokle...

Zaposleni u centrima za socijalni rad, pa i u ostalim ustanovama socijalne zaštite svakodnevno odlaze jer su poniženi, slabo plaćeni, uslovi za rad loši, a odgovornost prevelika i ne mogu više sa time da se nose i u skorije vreme neće imati ko da radi u centrima za socijalni rad i ostalim ustanovama socijalne zaštite.

Koleginicama i kolegama iz centra za socijalni rad Grada Novog Sada nudimo svu vrstu pomoći i podrške jer danima preživljavaju linč i nasilje, to nije pravi put i nikako nije u interesu maloletne dece i ostale dece koja su u prihvatilištu.

Apelujem još jednom na nadležne da hitno reaguju u skladu sa svojim ovlašćenjima, s obzirom da smo od početka imali samo jednu blagu i zakasnelu reakciju pokrajinskog sekretarijata i zavoda, koja je nažalost, rezultirala nasiljem.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija