Aktuelno

Suđenje suspendovanom inspektoru SBPOK-a Stoliću krenulo iznova: Optužen da je odavao informacije grupi Veljka Belivuk

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2024

-

17:34

Suđenje suspendovanom inspektoru SBPOK-a Stoliću krenulo iznova: Optužen da je odavao informacije grupi Veljka Belivuk
Suđenje suspendovanom inspektoru SBPOK-a Stoliću krenulo iznova: Optužen da je odavao informacije grupi Veljka Belivuk - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je iznova krenulo suđenje suspendovanom inspektoru SBPOK-a Božidaru Stoliću, optuženom da je zloupotrebom službenog položaja odavao informacije o istrazi koja se vodi protiv organizatora i dela pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Suđenje je krenulo iz početka zbog promene u sudskom veću, zbog čega je su danas bila uvodna izlaganja tužilaštva i odbrane.  

Postupajući tužilac je ostao pri optužnom predlogu i dokaznim predlozima koje je ranije naveo, navodeći da se optuženima na teret stavlja krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, dok se Stolić tereti za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja, a Filip Golubović za podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja.

Branioci su rekli da ostaju pri predlogu da se komunikacija sa kriptovane aplikacije "Skaj" izdvoji kao dokaz, što je sudsko veće ponovo odbilo, navodeći da je razloge za ovakvu odluku ranije rekao.

Stolić i Golubović su naveli da nisu krivi i da ostaju pri ranije iznetim odbranama.

Stolićevi branioci Aleksandar Popović i Branislav Bogdanović, kao i Golubovićev branilac Slobodan Stašević ostali su pri svojim ranijim uvodnim izlaganjima.

Sudija je na početku suđenja uručio braniocima dopis tužilaštva, odnosno precizirane putanjanje poruka i vremena sa kriptovane aplikacije "Skaj".

Sledeće suđenje zakazano za 24. april

Sledeće suđenje zakazano je za 24. april kada bi trebalo da se izvode te putanje i dokazi sa "Skaja".

Stolić je inače negirao da je fotografisao optužene vođe klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, to slao preko "Skaja" i govorio da se "dobro drže".

Golubović je ponovio da je pod pritiskom dao iskaz i  priznao krivično delo.

Tanjug/Sava Radovanović

Božidar Stolić

Prvostepenu presudu ukinuo je Apelacioni sud jer kako je ocenjeno, prvostepeni sud nije dovoljno argumentovao svoje obrazloženje u vezi sa korišćenjem aplikacije SKY, jer kako navodi "nije dovoljno reći da je taj dokaz pribavljen putem međunarodne pravne pomoći".

Na prethodnom suđenju ovo sudsko veće je odlučilo da će ta komunikacija sa "Skaja" biti korišćena kao dokaz, jer je, kako je istakao predsednik veća, to zakonit dokaz i biće izveden kao javna isprava u vidu "eksel tabele sa prepiskama. 

Golubović dobijao 500 evra po informaciji

Prema optužnom predlogu, na molbu drugooptuženog Golubovića, Stolić je proverio 27. februara 2020. da li je i dalje na snazi Interepolova poternica Argentine za osuđenim pripadnikom grupe Darka Šarića, Borisom Labanom, pa mu je sutradan preneo da jeste. 

Goluboviću je inspektor prosleđivao i podatke o poternicama Srđana Jezdimira, Marine Golubović i Jelice Milošević.

Zauzvrat je, kako se sumnja dobijao 500 evra po informaciji, a za podatke iz istrage protiv Veljka Belivuka i ostalih Stoliću je Golubović obećao isplatu od 5.000 evra.

Posle hapšenja Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih pripadnika te grupe 4. februara 2021. godine, Stolić je, prema optužnom predlogu, preko Golubovića dostavljao informacije o toku istrage protiv njih pripadnicima grupe koji nisu bili uhapšeni.

Sve tražene podatke, do kojih je dolazio putem zloupotrebe službenih ovlašćenja i uvida u Jedinstveni informacioni sistem MUP-a Srbije, davao je drugooptuženom   Goluboviću od januara 2020. do 10. juna 2021. godine.

Prema iskazu Golubovića, on je inspektora upoznao dok je bio u pritvoru, 19. aprila 2019. godine, kada je Stolić od njega uzimao izjavu o nestanku Gorana Mihajlovića.

Nakon što je izašao iz pritvora, sreli su se u jednom kafiću i razmenili telefone.
 

Komentari (0)

Srbija