Aktuelno

Zašto je teško pronaći telo devojčice: Bivši načelnik UKP o slučaju Danke Ilić i pravcima u kojima je tekla istraga

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/04/2024

-

11:58

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Dve osobe su uhapšene zbog ubistva dvogodišnje Danke Ilić u Banjskom Polju kod Bora, međutim potraga za njenim telom i dalje je u toku. Veoma je važno da se pronađe telo i da se uradi obdukcija zbog kvalifikcije krivičnog dela, rekao je za Euronews Srbija bivši pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije Dejan Radenković. Ističe da je ovakav tip istrage veoma zahtevan i da policija koristi sve resurse.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić je rekao juče na konferenciji za novinare da su zbog ubistva Danke Ilić uhapšena dva radnika JKP Vodovod iz Bora i da su oni priznali delo, odnosno da su devojčicu udarili automobilom Fiat Panda. Navedeno je da su oni bacili telo na obližnju deponiju, ali da postoji sumnja da se jedan od njih kasnije vratio i premestio telo na drugu lokaciju.

Na pitanje zašto i pored priznanja osumnjičenih potraga za telom devojčice traje ovoliko dugo, Dejan Radenković je za Euronews Srbija rekao da je rad na rasvetljavanju ovog krivičnog dela zahtevan sam po sebi.

"Videli smo pre svega da je nažalost deset dana trajala ta potraga za malom Dankom i da je policija radila po sistemu eliminacije. S obzirom da na početku nije bilo određenog traga i pravca u kome se išlo, sve moguće činjenice su stavljene na jedan sto i onda se radilo po sistemu eliminacije", objasnio je.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Podseća da je ministar obrazložio sistem i metodologiju rada, da su obrađivane bazne stanice, da su pregledane sve kamere, itd.

"Ako pričamo o tome zašto potraga za telom toliko traje, moramo da tražimo ključ u samim izvršiocima ovog krivičnog dela. Ne znam kako bi ih neko nazvao drugačije nego monstrumima", naveo je Radenković.

"Kad se pronađe telo dobićemo odgovore na neka nerazjašnjena pitanja"

Napominje da se Više javno tužilaštvo u Zaječaru proglasilo nadležnim za ovaj slučaj i da nam to govori da je zaprećena kaza viša od deset godina. 

"Naravno da će se sačekati da se pronađe telo pokojne Danke, i da se time dobiju odgovori na neka nerazjašnjena pitanja. Pre svega, obdukciom će se saznati da li je ona bila usmrćena odmah prilikom dodira vozila sa njom. Ili je ona bila živa, što je još monstruoznije, pa je onda ili nekim nasilnim aktom od strane njih dvojice ili jednog od njih, ili zbog toga što je dete ostavljeno na deponiji, nažalost posle toga preminula", rekao je. 

Dodao je da svi dugujemo kolektivno izvinjenje porodici devojčice i da se zbog dezinformacija i poluinformacija koje su se plasirale u javnosti stvarala pogrešna slika o tome šta se zaista desilo.

"Policija je sve vreme držala određene dokaze i činjenice zatvorenim, i nije ih, mogu reći iz svog iskustva, iz razumljivih razloga iznosila u javnost. Možda je tu falila bolja interakcija sa građanstvom, da se barem kaže - nemamo ništa. Međutim, oni su se opredelili za ovu strategiju da ništa ne govore", ukazao je Dejan Radenković.  

Na pitanje koliko dezinformacije optereću rad policije, bivši pomoćnik načelnika UKP kaže da, kada se dešavaju ovakve stvari, policija ne upravlja svoj rad na osnovu onoga što se plasira u javnost.

Fonet/Aleksandar Barda

 

"Policija je usmerena isključivo na osnovu dokaza i onoga što saznaje na terenu, kao i na osnovu određenih činjenica do kojih dolaze. Time se upravljaju. Ne verujem da su imali vremena da se obaziru na to što javnost govori. Na kraju krajeva, to je dovelo do toga da mogu operativno-taktički da rade neke stvari. Navešću slučaj snimka u Beču. Ja sam govorio da to što se nastavlja potraga na terenu ukazuje da policija nije sasvim sigurna da se radi o njoj. Ispostavlja se da je bila sto odsto sigurna da se ne radi o njoj. Prema izjavi ministra, oni su već u ponedeljak imali određene dokaze da se radi o njima kao izvršiocima, ali da su čekali određene dokaze. Neke analize ne mogu da se dobiju u jednom danu, DNK se čeka”, objasnio je Radenković.

"Ne mogu da isključim mogućnost da je osumnjičenima još neko pomagao"

Ponovo upitan zašto je toliko teško naći telo, Radenković dodaje da je reč o seoskoj sredini i da okolona nije pokrivena kamerama. 

"Ljudi su zatvoreni. Trebalo je ispitati praktično sve one koji su mogli da imaju uticaj, ili koji su bilo kao mogli da pomognu istrazi. Videli smo koliko je svedoka ispitano", rekao je i dodao da je potrebno pribaviti sve materijalne dokaze da bi se vodio sudski postupak koji je kompleksan i koji bi trebalo da dovede do osuđujuće presude.

Kaže i da, po onome što se vidi, osumnjičeni prebacuju odgovornost jedan na drugog i napominje da ne može da iskljući mogućnost da se sutra pojavi informacija da im je još neko pomagao.  

Prinskrin/Tanjug video

 

"Radi se o ljudima koji su verovatno odrasli zajedno, koji rade u istoj sredini. Oni su praktično za minut odlučili da prikriju zločin. Susreli su oca devojčice kome su izjavili da ne znaju ništa", naveo je Radenković.  

Policija koristila sve resurse

Ističe da je pitanje kako će Tužilaštvo okarakterisati delo i da to ne može u ovom momentu da se kaže jer sve zavisi od toga šta će pokazati obdukcija. 

Takođe, Radenković navodi da je siguran da policija juče u obraćanju nije rekla sve sa čime raspolaže.

"Jednostavno se pušta da se materijalizuju tragovi koji će biti neoborivi na sudu. To je jednostavno tok koji mora da traje", poručio je.  

Radenković ističe da je on upućen u istragu slučaja nestale Tijane Jurić jer je tada bio aktivni policajac, Ističe da tada policija devet ili deset dana nije imala određeni pravac u istrazi, da bi se tek nakon toga pojavilo nešto što je rezultiralo time da se pronađe izvršilac.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Mislim da je u slučaju Danke Ilić policija već nakon dva, tri ili četiri dana suzila krug, ali da nije osumnjičene lišila slobode jer bi morala da ih pusti iz pritvora posle 48 sati ukoliko nisu prikupljeni dokazi. 

"Znači ovde je sačekano da se prikupe dokazi, da se izvrši DNK analiza, pre svega sa vozila kojim je udarena mala Danka", rekao je i istakao da su svi resursi pogidnuti i da je postojala odlučnost da se reši slučaj i da se sazna istina.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija