Društvo

"Srbija mora da egocentrizam stavi u stranu": Stručnjaci za Euronews o slučaju Danke Ilić i izveštavanju medija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/04/2024

-

21:49

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srbija kao društvo mora da podigne nivo svesti i egocentrizam stavi u stranu, ocenio je sociolog Vladimir Vuletić komentarišući ubistvo devojčice Danke Ilić, koja je ubijena pre 10 dana, a za čijim telom se i dalje traga. On je u emisiji Direknto sa Minjom Miletić rekao da je nezgoda i nesrećni sticaj okolnosti manji zločin nego što osumnjičeni nisu stali i pomogli Danki, već su pokušali slučaj da prikriju.

"Čini mi se da bi sada zaista i kao društvo morali da podignemo taj nivo svesti, da nismo mi najvažniji, da taj egocentrizam na koji smo usmereni, ipak stavimo u stranu i da promenimo taj odnos prema drugom, a posebno ako je reč o detetu ili ugroženoj osobi. Da se podigne nivo svesti", rekao je Vuletić i dodao:

"Ako se ljudima desi da naprave grešku, da nažalost automobilom ubiju nekoga. Prva stvar koju morate da uradite to je - ne da čuvate sebe, da krijete sebe, da spašavate sebe od, ne znam, odgovornosti, kazni, jer će vas ona stići. Ne mogu ni da zamislim kako neko može da živi s tim, već morate da pomognete ili šta god da uradite, da se suočite s tim".

Kako kaže, u pitanju je monstruozan čin, koji se ne može da se objasni.  

"Jako je teško razumeti ovako nešto. Da biste nešto razumeli morate da pokušate da se uživite u situaciju, u ulogu onoga ko nešto čini. A u ovakvu ulogu je meni jako teško da se uživim. Dogodi se saobraćajna nesreća, pa ljudi pobegnu sa lica mesta. Pitanje je da li to urade zato što misle da neće biti otkriveni ili naprosto iz straha ili panike. Ali ovde je reč o nečemu što je zaista monstruozno i ne možete zapravo da se ni uživite u takvu situaciju", rekao je Vuletić.

Euronews

 

Prema njegovima rečima, "mediji bi trebelo da se iskupe" i na neki način pojačaju svest o tome da su ovakvi postupci nedopustivi. 

"Kada imate nerazjašnjene situacije, to je onda nešto što intrigira generalno javnost pa i medije, dakle imate mnogo prostora za spekulacije, tada svako kome nešto padne na pamet stavi na društvene mreže ili stavi na svoj portal ili na naslovnu stranu ne bi li privukao pažnju javnosti. Nažalost, znatiželja ljudska je nešto što zapravo motiviše i medije da se na taj način približe svojim čitaocima i gledaocima", rekao je Vuletić.

Urednik portala Pištaljka Vladimir Radomirović rekao je da su mediji o ovom slučaju izveštavali uglavnom senzacionalistički.

"Kao što profesor Vuletić kaže, svi smo ovo prošli, svi smo bili uvučeni u potragu za malom Dankom i zaista je ovo veliki šok za sve nas. Ne mogu da zamislim kako je njenim roditeljima i mislim da je sada najvažnije da policija pronađe njeno telo kako bi oni mogli da je sahrane i kako bi se utvrdilo kako je umrla. Imali smo mnogo spekulacija u vezi sa tim šta je majka uradila. Opet je nekako fokus bio na ženi. Da je žena možda nešto pogrešno uradila i to je ono što ne može da se opravda", rekao je Radomirović.

Euronews

 

On je dodao da u ovakvim slučajevima treba više da se izveštava o žrtvama, a manje o ubicama i njihovim životima.

"Mediji su, čini mi se, zbunjeni bili i prošle godine kada smo imali one dve užasne tragedije. Kada su od novinarskih udruženja i saveta za štampu dolazile preporuke da se ne izveštava o žrtvama. Kako se ne bi njihove porodice traumatizovale dodatno. Ali poenta je u ovakvim slučajima da se izveštava upravo o žrtvama. Sigurno nas ne zanima kakve su živote vodile ubice, šta ih je zanimalo. Bitno je da znamo koga smo izgubili, kao društvo, da znamo koga smo izgubili i kako da se takve stvari spreče", rekao je Radomirović.

Ističe da nema dovoljno informacija da govori o tome kako je vođena ova istraga, ali čini mu se da je tu "od prvog dana propušteno nešto da se uradi što bi moglo da dovede policiju na pravi trag".

Ubijena na putu, pa telo prebačeno na deponiju

Nakon desetodnevne potrage za dvogodišnjom Dankom koja je nestala u Banjskom polju, prvobitno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio a potom i MUP potvrdio da je devojčica ubijena, i da su uhapšena dvojica radnika JP Vodovod iz Bora, S. J. i D. D, zbog sumnje da su počinili ubistvo.

Danka je navodno ubijena na putu kolima, a telo je bačeno na deponiju. Za njim se još uvek traga.

Fonet/Aleksandar Barda

 

Postoji mogućnost da je telo devojčice prebačeno na drugo mesto. Ovo sumnju potkrepljuje saznanje policije oko toga da se jedan od osumnjičenih vratio na deponiju 28. marta.  Zbog toga se pretražuje salo Luka koje se nalazi nedaleko od Banjskog polja.

MUP je saopštio da su dvojica osumnjičenih u potpunosti priznali izvršenje ovog zločina.

Dvogodišnja Danka Ilić nestala je pre deset dana. Od tada se za njom intenzivno tragalo. Prvi put u Srbiji je pokrenut sistem "Pronađi me".

Komentari (0)

Srbija