Aktuelno

Euronews Srbija u selu Zlot: Policija na više lokacija u Borskom regionu nastavlja potragu za telom Danke Ilić

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

08/04/2024

-

13:31

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Telo dvogodišnje Danke Ilić i dalje nije pronađeno, policija nastavlja intezivnu potragu, a osumnjičeni i dalje ne žele da otkriju gde su ostavili telo devojčice. Jučerašnja potraga za telom, a kako reporterka Euronews Srbija sa terena javlja, nastavlja se na području Lazarevog kanjona a plolicja je do sada prešla njegovu polovinu.

Navedeno je da je pretražena i jama duboka 70 metara. Dronom sa termovizijskim kamerama i mogućnošću za 3D mapiranje, pregledana je cela zona kanjona i tom prilikom ništa nije uočeno. Osim ove lokacije, izvrešena je i pretraga korita Zlotske reke.

Međutim, kako reporterka javlja, ono što otežava pretragu policije je nepristupačan teren koji je inače prepun jama, rupa i guste šume. 

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić izjavio je danas na konferenciji za medije da će u tom gradu biti proglašena trodnevna žalost zbog ubistva dvogodišnje Danke Ilić i da je direktor JKP "Vodovod" u Boru podneo ostavku iz moralnih razloga.

Takođe, poslednjih dana je pretraga inače bila skoncentrisana na selo Zlot, odakle je i jedan od osumnjičenih. Takođe, sve vreme se ispred njegove kuće nalazi i patrolno vozilo policje. 
Da su uslovi za pretragu otežani, potvrdio je i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Željko Brkić.

Angažovano je dosta policijskih službenika različitih specijalnosti sa različitom opremom i tehničkim sredstvima i ulažemo maksimalne napore, nadajući se i verujući da ćemo pronaći telo male Danke", rekao je Brkić za TV Pink.

MUP Srbije

 

Osvrćući se na činjenicu da osumnjičeni neće da kažu gde su premestili telo, naveo je da to govori o strukturi njihovih ličnosti, nedostatku empatije i lišenosti svakih ljudskih osećanja.

Istakao je da je do sada prikupljeno dovoljno dokaza koji su takvog stepena dokaznog kredibiliteta da će na osnovu njih javni tužilac moći da zastupa optužnicu i da je siguran da će sud u krivičnom postupku koji bude sproveden moći da donese odgovarajuću presudu, odnosno kaznu koju zaslužuje ovaj monstruozni zločin.

Brat osumnjičenog preminuo u pritvoru, otac se brani ćutanjem

Dvojici osumnjičenih za ubistvo deteta, nakon saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Zaječeru, koje je održano u petak preko noći, određen je pritvor do 30 dana.  

Oni i dalje ne žele da otkriju gde se nalazi telo devojčice, a postoji sumnja da su telo prebacili na drugo mesto, nakon što su ga prvobitno, kako su rekli, ostavili na obližnjoj deponiji. Ovu sumnju potkrepljuje saznanje policije oko toga da se jedan od osumnjičenih vratio na deponiju 28. marta. 

Policija je šestog aprila uhapsila R.D. (1951) i D.D. (1984) zbog postojanja osnova sumnje da su D. D. (1974) osumnjičenom za teško ubistvo dvogodišnje Danke Ilić pomogli da premesti telo devojčice sa deponije u okolini Banjskog Polja na za sada nepoznatu lokaciju na teritoriji grada Bora.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Njima je određeno je zadržavanje do 48 sati. U međuvremenu, brat osumjičenog je preminuo u Policijskoj upravi Bor. Tužilaštvo je ovim povodom naložilo obdukciju i ona je overena Institutu za sudsku medicinu u Beogradu. Takođe je dat nalog da se prikupe sva potrebna obaveštenja u vezi ove smrti.

Savić: Moguće procesuirati osumnjičene ukoliko telo Danke Ilić ne bude pronađeno

Advokat Predrag Savić izjavio je da je, ukoliko telo ubijene dvogodišnje devojčice Danke Ilić iz Bora ne bude pronađeno, moguće procesuirati osumnjičene za njeno ubistvo na osnovu do sada prikupljenih dokaza. 

"Tu su priznanja izvršioca, njihovih prikrivača koji su iz reda uže familije, imamo mnogo drugih dokaza u vezi s nastankom saobraćajke, krv na automobilu, asfaltu...Moguće je izvršiti običnu ili 3D rekonstrukciju nastanka saobraćajke, iz koje će se videti da je bila takva da nije mogla da proizvede smrtne posledice jer je bila brzina od 20 kilometara na čas. Na osnovu svih tih dokaza vrlo je verovatno da je dete usmrćeno na način kako je priznao jedan od okrivljenih", naveo je on za Tanjug. 

Savić napominje da bi za krivični postupak bilo dobro da se telo nađe, da se izvrši obdukcija, sudsko medicinsko veštačenje i da se na naučni način dokaže uzročno-posledična veza između povreda i smrtnih posledica.

MUP Srbije

 

Kako je rekao, savremena tehnologija i svi do sada prikupljeni dokazi omogućavaju da osumnjičeni budu procesuirani, iako se telo ne nađe, istakvši da bi kvalitet dokaza bio mnogo viši, jači, verodostojniji kada bi se našlo telo i izvršila obdukcija i sudsko medicinsko veštačenje.

Na pitanje da li je on lično za uvođenje smrtne kazne za najteže zločine poput ubistva dvogodišnje devojčice, Savić je odgovorio da kao čovek i roditelj jeste, ali da kao pravnik smatra da je to vrlo teška, gotovo nemoguća misija.

MUP Srbije

 

"Ja se kajem što sam 2002. godine kada je ukidana smrtna kazna bio za ukidanje smrtne kazne. Verovao sam tada da će ukidanje smrtne kazne doprineti razvoju ljudskih sloboda i prava, da će evropska konvencija značiti mnogo za Srbiju, da će prisustvo Srbije u Savetu Evrope u evropskim integracijama biti mnogo delotvornije. Verovao sam i onima koji su analizirali i istraživali problem smrtne kazne i govorili da ona nema generalno dejstvo prevencije", izjavio je advokat.

Uzimajući u obzir evropsku konvenciju, članstvo Srbije u SE, kao i druge međunarodne protokole na nivou UN i da većina zemalja u svetu ukida smrtnu kaznu, Savić kaže da sa advokatske strane ne može da kaže da bi vraćanje smrtne kazne bilo održivo i ispravno. 

Prvi put bio aktiviran sistem "Pronađi me"

Podsetimo, dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, a pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su u četvrtak, nakon opsežne akcije, detaljnih provera svih tragova i informacija, uhapsili J. S. i D. D., zbog sumnje da su ubili devojčicu.

Zbog Danke je u Srbiji prvi put bio uključen i sistem "Pronađi me" koji je napravljen po uzoru na nestalu "Amber alert".

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu (CNZD) i inicijator uspostavljanja sistema "Pronađi me" Igor Jurić objasnio je ranije za Euronews Srbija da postoje kriterijumi kada se sistem uključuje.

"Prvi kriterijum je bezbednost deteta, a kada se sagledaju sve oklonosti onda se donosi odluka o aktiviranju sistema. Takođe, ukoliko je dete mlađe od sedam godina sistem se pušta i nema prepreke. To je bilo u slučaju ove devjčice. Suština je da je policija ta koja na terenu procenjuje i reaguje i važno je da se slušaju njihove preporuke", rekao je Jurić.

MUP Srbije

 

Kako je tada pisalao, devojčica je nestala u utorak u 13.45 sati i to u vreme se igrala sam bratom i majkom. Na sebi je u trenutku nestanka imala ljubičaste pantalone, maslinasto zelenu jaknu, crne patike i kosu vezanu u rep. 

Tokom dana su građanima tadaa stizale SMS poruke koje su ih obaveštavale da je devojčice nestala u okolini Bora, informacija je objavljena i na aerodromima, tablama koje se nalaze na auto-putevima, a vest su objavljili i mediji sa fotografijom i apelom.

Međutim, nakon destak dana, tačnije 4. aprila predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Danka Ilić ubijena, te da su dvojica mušakaraca priznala zločin. Međutim, i pored priznanja njeno telo još uvek nije pronađeno. 

Naknadno komentarišući ubistvo dvogodišnje devojčice Vučić je rekao da će novoj vladi uputiti u pisanoj formi zahtev da razmotri da li će predložiti skupštini izmene i dopune Krivičnog zakona kako bi se uvela smrtna kazna za najteža krivična dela.

Komentari (0)

Srbija