Aktuelno

"Teren težak i nepristupačan": Nastavlja se potraga za telom Danke Ilić u Lazarevom koritu i pećini

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

08/04/2024

-

07:51

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Policija nastavlja danas potragu za telom dvogodišnje Danke Ilić iz Bora. Intenzivan rad se nastavlja i pretrage smo locirali u skladu sa dosadašnjim informacijama i našim operativnim saznanjima na ona mesta za koja su nam osumnjičeni rekli da su bacili telo ali one nisu dale rezultate, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Željko Brkić i naveo da je sada aktuelna pretraga korita Zlotske reke.

"Teren je jako težak i nepristupačan. Lazarevo korito i Lazareva pećina su predmet naše dalje pretrage. Angažovano je dosta policijskih službenika različitih specijalnosti sa različitom opremom i tehničkim sredstvima i ulažemo maksimalne napore, nadajući se i verujući da ćemo pronaći telo male Danke", rekao je Brkić za TV Pink.

 

Osvrćući se na činjenicu da osumnjičeni neće da kažu gde su premestili telo, naveo je da to govori o strukturi njihovih ličnosti, nedostatku empatije i lišenosti svakih ljudskih osećanja.

Istakao je da je do sada prikupljeno dovoljno dokaza koji su takvog stepena dokaznog kredibiliteta da će na osnovu njih javni tužilac moći da zastupa optužnicu i da je siguran da će sud u krivičnom postupku koji bude sproveden moći da donese odgovarajuću presudu, odnosno kaznu koju zaslužuje ovaj monstruozni zločin.

Odgovarajući na pitanja o detaljima izvršenja zločina i da li je dete zadavljeno, rekao je da se za sada pouzdano može reći jedino to da je dete sa mesta kontakta sa vozilo uneto na zadnje sedište automobila i da sve drugo valja prepustiti daljim analizama.

Kada je reč o navodima medija da je brat jednog od osumnjičenih za ubistvo Danke Ilić umro od infarkta, Brkić je rekao da je telo preminulog upućeno u Institut za sudsku medicinu, gde će se uraditi obdukcija i da će rezultati obdukcione nalaze pokazati tačan uzrok smrti.

Pripadnici sektora za vanredne situacije i Gorske službe spasavanja, ne pretražuju samo atar sela, već i razgovaraju sa meštanima kako bi mogli da dođu do bilo kakvih informacija koje mogu da upute na pravac gde bi moglo da bude telo Danke Ilić.

Telo devojčice prebačeno na drugo mesto?

Podsetimo, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova najavili su i ranije da će sprovoditi opsežnu pretragu teritorije grada Bora u cilju pronalaska tela devojčice i utvrđivanja svih okolnosti pod kojima je nastradala. Naime, postoji mogućnost da je telo devojčice prebačeno na drugo mesto. Ovo sumnju potkrepljuje saznanje policije oko toga da se jedan od osumnjičenih vratio na deponiju 28. marta. 

Za pretragu se koristi specijalistička spasilačka oprema Dronom sa termovizijskim kamerama i mogućnošću za 3D mapiranje pregledana je cela zona kanjona i tom prilikom ništa nije uočeno.

MUP Srbije

 

Dvojici osumnjičenih za ubistvo deteta, nakon saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Zaječeru, koje je održano u petak preko noći, određen je pritvor do 30 dana.  

Takođe, sumnja se da su brat i otac jednog od osumnjičenih pomogli da se sakrije telo. U međuvremenu, brat je preminuo u Policijskoj upravi Bor, dok je ocu određen pritvor.

Tužilaštvo je ovim povodom naložilo obdukciju preminule osobe, i ona je poverena Institutu za sudsku medicinu u Beogradu. Takođe je dat nalog da se prikupe sva potrebna obaveštenja u vezi ove smrti.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Posetimo, dvogodišnja Danka ilić nestala je 26. marta na porodičnom imanju u Banjskom polju dok se igrala sa majkom i starijim bratom. Zbog nje je u Srbiji prvi put aktiviran sistem "Pronađi me" koji je napravljen po uzoru na "Amber alert", koji se aktivira kada nestane dete.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Nakon 10 dana potrage i detaljnih provera svih tragova i informacija, policija je uhapsila dva 50-godišnja muškarca iz Bora, osumnjičena za ubistvo i oni su sprovedeni na saslušanje u Više javno tužilaštvo u Zaječaru. Na teret im se stavlja krivično delo – teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Komentarišući ubistvo dvogodišnje devojčice, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će novoj vladi uputiti u pisanoj formi zahtev da razmotri da li će predložiti skupštini izmene i dopune Krivičnog zakona kako bi se uvela smrtna kazna za najteža krivična dela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija