Aktuelno

Slučaj smrti zatvorenika u Padinskoj skeli: Zaštitnik građana utvrdio propuste u radu zaposlenih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/04/2024

-

12:58

Slučaj smrti zatvorenika u Padinskoj skeli: Zaštitnik građana utvrdio propuste u radu zaposlenih
Slučaj smrti zatvorenika u Padinskoj skeli: Zaštitnik građana utvrdio propuste u radu zaposlenih - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana je utvrdio brojne propuste u radu zaposlenih u zatvoru u Padinskoj Skeli gde je preminuo zatvorenik nakon fizičkog i psihičkog zlostavljanja.

Zaštitnik građana je utvrdio da je zdravstvena služba u konkretnom slučaju postupala nezakonito i nepravilno, jer pregledi za koje je navedeno da su obavljeni 25.1.2024. i 1.2.2024. godine nisu evidentirani u skladu sa propisima, odnosno u medicinskoj dokumentaciji nema podataka o tome da su obavljeni.

"Prilikom lekarskog pregleda koji je obavljen 3.2.2024. godine nisu sačinjene fotografije konstatovanih povreda, već je iste sačinio medicinski tehničar 4.2.2024. godine u spavaonici. O novim povredama medicinski tehničar nije nikoga obavestio, iako su vidljive povrede na bradi i obrazima koje nisu uočene na pregledu koji je obavljen 3.2.2024. godine predstavljale znak ili indikaciju da je primenjeno nasilje", navedeno je u izveštaju Zaštitnika građana.

Utvrđeno je i da su zaposleni u Službi za obezbeđenje postupali nepravilno, jer o uočenom stanju, odnosno vidljivim fizičkim promenama kod zatvorenika, kao i o razlozima zbog kojih je 4.2.2024. godine premešten u drugu spavaonicu nisu sačinili službenu belešku niti o tome dalje izveštavali nadređene na propisani način.

"Zaštitnik građana je utvrdio da razvrstavanje u spavaonicu u konkretnom slučaju nije sprovedeno uz brižljivu ocenu svih okolnosti od kojih zavisi međusobni uticaj i opasnost od fizičkog ili psihičkog ugrožavanja, odnosno nisu uzete u obzir godine starosti, vrsta prekršaja, činjenica da prethodno nije osuđivan ni prekršajno kažnjavan", navode.

"Zatvorenik nije bio prepoznat kao potencijalna žrtva"

Podsećaju da je sud prvobitno odredio da se izvršenje izrečene novčane kazne sprovede sa penzije kažnjenog, ali da to nije bilo moguće, te da mu je zato novčana kazna zamenjena kaznom zatvora.

"Nisu uzete u obzir osobine i lična svojstva drugih prekršajno kažnjenih lica sa kojima je smešten spavaonicu, te sada pokojni zatvorenik  nije bio prepoznat kao potencijalna žrtva nasilja od strane drugih lica sa kojima je bio smešten u istu spavaonicu", navodi zaštitnik građana.

Zaštitnik građana je Zavodu i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija uputio osam preporuka. Napominje da je država u obavezi da garantuje sigurnost svih lica lišenih slobode i apeluje na to da se posebna pažnja usmeri na prevenciju i otklanjanje uzroka koji mogu dovesti do nasilja i bilo kog vida zlostavljanja.

Zatvorenik S.B. (70) preminuo u zatvoru u Padinskoj Skeli 4. februara od posledica višednevnog fizičkog i seksualnog zlostavljanja. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je istog dana saopštila da su pokrenuti disciplinski postupci protiv sedam zaposlenih u KPZ, a 22. marta su upravnik i još deset osoba suspendovani sa posla.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija