Aktuelno

Na severu KiM Priština ponovo postavila kontejnere za glasanje

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2024

-

21:28

Na severu KiM Priština ponovo postavila kontejnere za glasanje
Na severu KiM Priština ponovo postavila kontejnere za glasanje - Copyright Tanjug/Dopisništvo KiM

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti privremenih prištinskih institucija postavile su u Zubinom Potoku kontejnere kao alternativne biračke centre na sutrašnjem glasanju o smeni nelegitimnog gradonačelnika te opštine. 

Slični kontejneri biće postavljeni na još dva mesta u Zubinom Potoku, prenosi "RTK".

Odluka o postavljanju kontejnera doneta je nakon što su direktori 33 škole na severu KiM odbili da ustupe školske prostorije za održavanje glasanja.

Priština sutra u četiri opštine na severu KiM organizuje glasanje o smeni nelegitimnih gradonačelnika Albanaca izabranih na izborima u aprilu 2023. godine glasovima oko 3 odsto albanskih birača. 

Srbi su najavili bojkot glasanja, a Srpska lista je istakla da je Priština učinila sve da predstojeći referendum ne uspe i da su za glasanje predviđene nemoguće procedure.

Na lokalnim izborima na severu KiM koji su održani u aprilu prošle godine, privremene institucije su takođe bile postavile kontejnere u kojima se glasalo, a Srbi su te izbore bojkotovali zbog toga što Priština ne poštuje Briselski sporazum i odbija da formira ZSO, kao i zbog upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sever i protivpravnih hapšenja Srba. 

Na te izbore izašlo je svega oko 3,5 odsto birača, tačnije tada je glasačko pravo iskoristilo njih 1.566, od kojih samo 13 Srba.

Od tada se na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima Srbi čine 95 odsto stanovništva, nalaze gradonačelnici Albanci.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija