Aktuelno

Produžen pritvor vozaču koji je autom usmrtio dečaka na Karaburmi

Komentari

Autor: Tanjug

27/08/2021

-

12:52

Produžen pritvor vozaču koji je autom usmrtio dečaka na Karaburmi
Produžen pritvor vozaču koji je autom usmrtio dečaka na Karaburmi - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prvi osnovni sud u Beogradu produžio je za još 30 dana pritvor L.G. (38), koji je, kako se sumnja, 18. jula uveče na Karaburmi svojim automobilom udario dvoje dece od pet i devet godina na pešačkom prelazu pa pobegao.

Devetogodišnji dečak je pet dana kasnije od povreda preminuo.

Osumnjičenom je pritvor produžen rešenjem od 20. avgusta, precizirali su za Tanjug u tom sudu.

Vozaču prvobitno nije bio određen pritvor, pošto je sudija za prethodni postupak odbio predlog tužilaštva za pritvor. Međutim, nakon protesta građana krivično vanpretresno veće suda je usvojilo žalbu tužilaštva i odredilo mu pritvor zbog opasnosti od bekstva i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da bi u kratkom roku mogao da ponovi krivično delo.

Zbog prvobitnog puštanja na slobodu građani su organizovali proteste na Karaburmi, a ministraka pravde Maja Popović je krajem jula inicirala disciplinski postupak pred Visokim savetom sudstva protiv sudije za prethodni postupak koja je odbila da mu odredi pritvor.

Osumnjičeni se na saslušanju pred tužiocem branio ćutanjem.

On je nakon nesreće napustio lice mesta, nije se sam prijavio nakon nezgode, već ga je pronašla policija, i nema prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, jer mu je adresa prebivališta pasivizirana.

Više puta je bio osuđivan, i to dva puta zbog izvršenja saobraćajnih krivičnih dela.

Na teret mu se stavljaju krivična dela - teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i krivično dela nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi.

Tereti se da je 18. jula oko 20.15 upravljajući putničkim vozilom u ulici Marijane Gregoran izazvao saobraćajnu nezgodu tako što je vozilom udario i obori tri pešaka koji su kolovoz ulice prelazili na obeleženom pešačkom prelazu, a zatim je napustio lice mesta, ostavljajući bez pomoći lica čije je povrede prouzrokovao.

U nezgodi su deca S. B. (2011.) i L. B. (2016.) koja su prelazila ulicu u pratnji oca zadobila teške telesne povrede, a devetogodišnji dečak je od povreda preminuo u bolnici 22. jula.

Otac M. B. zadobio je za sada lake telesne povrede.

Protesti građana na mestu nesreće

Građani Karaburme u nekoliko navrata okupljali su se na mestu nesreće u Ulici Marija Gregoran, blokirajući saobraćaj u toj ulici.

Oni su se okpljali kod pešačkog prelaza na kojem je dečak stradao kada je na njega naleteo automobil.

Građani su nosili i plakat "Probudi se, ubiće i tebe", a na mesto nesreće doneli su cveće.

Nakon protesta građana, što je bio i jedan od zahteva, pokrenut je disciplinski postupak pred Visokim savetom sudstva protiv sudije za prethodni postupak koja je odbila da odredi pritvor vozaču.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija