Aktuelno

Završen protest antivaksera u Beogradu: Desničari palili baklje i zastave Parade ponosa

Komentari

Autor: FoNet, Euronews Srbija

18/09/2021

-

19:05

Završen protest antivaksera u Beogradu: Desničari palili baklje i zastave Parade ponosa
Antivakseri protest u Beogradu - Copyright Euronews/Ana Mihaljčić

veličina teksta

Aa Aa

Antiglobalistički i antivakserski protest pod nazivom "Sloboda ili ništa", koji je počeo na Trgu Republike u 17:30 , završen je posle 20 časova na Savskom trgu, ispred spomenika Stefanu Nemanji, a pethodno su učesnici držali govore ispred zgrade u kojoj je kabinet predsednika Srbije, da bi se potom zaustavili i ispred Vlade.

Ispred zgrade na Andrićevom vencu učesnicima se obratilo više govornika, koji su zatražili zabranu Parade ponosa, suprostavljanje globalizaciji u Srbiji, kao i sprečavanje obaveze vakcnijacije i uvođenje kovid-propusnica. 

Na skupu su se mogle čuti tvrdnje da je pandemiju izmislila narkomafija, kako bi zgrnula hiljade milijardi dolara, a rečeno je i da neki njihovi eksponenti sede u Kriznom štabu Vlade Srbije. Predloženo je i da antiglobalizam postane predmet koji će se učiti u srednjim školama i na fakultetima, jer se "sve globalističke tekovine sprovode u Srbiji bez pogovora, zbog čega vlast treba da podnese ostavke". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad)

Neki od govornika su se suprostavili i prolasku migranata kroz Srbiju, ukazujući da oni ulaze bez PCR testa, kao i stranim radnicima u zemlji. Poručeno je i da se nikako ne sme dozvoliti da se u Beogradu u septembru sledeće godine održi evropska Parada ponosa. 

Lider Narodnih patrola pozvao na blokadu mostova

Lider Narodnih patrola Damjan Knežević pozvao je građane da se svake srede od 19:00 do 20:00 časova "okupljaju i druže" u parku kod Ekonomskog fakulteta, gde se skupljaju migranti, a uputio je i poziv da se, u borbi protiv vlasti, beogradski mostovi blokiraju svakog radnog dana od 12:00 do 17:00 časova. On je osnovni zahtev skupa "Ne kovid propusnici" ostavio iza rešetke prozora u preizemlju zgrade predsednika Srbije, koju su obezbeđivali policajci u civilu. 

Incidenata na protestu nije bilo, a pripadnici Kneževićeve organizacije u dva navrata su zapalili baklje, na Terazijama i Andrićevom vencu, uz pogrdno skandiranje na račun predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić. Na putu do zgrade Vlade, u ulici Kneza Miloša, pripadnici Narodnih patrola su pronašli odbačenu zastavu Parade ponosa, pa su je prvo izgazili, a potom i zapalili. 

Skup je obezbeđivalo dosta policije u civilu. Prilaze parku "Manjež", gde se održavao koncert za učesnike Parade ponosa, obezbeđivali su jaki kordoni policije, a sukoba sa njima nije bilo. 

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je, pozdravajući skup antiglobalista, da je Кrizni štab za suzbijanje pandemije izazvane koronom potpuno izgubio poverenje struke i javnosti jer je do sad samo donosio kontradiktorne odluke, a sami ih nisu poštovali.

"Danas smo ovde prevencije radi da pošljemo poruku da ta vrsta diktature i kršenja Ustava, ljudskih prava i sloboda, neće proći. Ljudi se bune širom sveta, naravno da smo i mi ovde u Srbiji morali da dignemo glas", rekao je Obradović.

Povodom Parade ponosa, on je rekao da zagovornici toga žele da postanu "država u državi", niko se ne meša u njihovu privatnost ali oni su počeli da se mešaju u našu privatnost da tradicionalnoj Srbiji nameću strane vrednosti.

Komentari (0)

Srbija