Aktuelno

Danas presuda za pokušaj ubistva Milana Beka, kako je tekao postupak

Komentari

Autor: Tanjug

26/05/2021

-

07:08

Danas presuda za pokušaj ubistva Milana Beka, kako je tekao postupak
Danas presuda za pokušaj ubistva Milana Beka, kako je tekao postupak - Copyright E-Stock

veličina teksta

Aa Aa

Viši sud u Beogradu izreći će danas prvostepenu presudu Aleksandru Zdravkoviću optuženom da je pokušao da ubije biznismena Milana Beka u novembru 2014. godine ispred njegove kuće na Senjaku. Tom prilikom je Beko bio teško ranjen.

Postupajući tužilac Nenad Stefanović zatražio je da sud Zdravkovića osudi na najmanje 15 godina zatvora, jer smatra je tokom suđenja dokazano da je izvršio krivično delo "teško ubistvo u pokušaju".

Odbrana je sa druge strane tražila oslobađajuću presudu, tvrdeći da je sud izvršio niz nezakonitosti tokom ponovljenog postupka, pre svega, da je nezakonito ponovo ispitivao Beka.

Ovo će biti druga prvostepena presuda Zdravkoviću jer je prvu, kojom je bio osuđen na 10 godina zatvora ukunuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi. Tada mu je Apelacioni sud ukinuo i pritvor u kojem je bio četiri godine.

Tužilac Stefanović je u završnoj reči ocenio da je odbrana Zdravkovića, koji negira izvršenje krivičnog dela, usmerena na izbegavanje, odnosno umanjenje njegove krivične odgovornosti.

Tužilac smatra da je nesporno utvrđeno da je Zdravković zajedno sa NN licem pokušao da ubije Beka, kao i da je sa umišljajem doveo u opasnost i život njegovog vozača Dragana Dragaša.

Zdravković je naveo da nema veze sa tim događajem i da biznismena može slobodno da pogleda u oči.

Odbrana: Nezakonito pozivanje na ponovno svedočenje

Zbog ponovnog pozivanja Beka da svedoči po treći put, šest i po godina nakon događaja, žalila se advokatica Zdravkovića Milica Colić Lavarski, tvrdeći da je to u potpunoj suprotnosti sa zakonom, jer sud nije imao zakonskog osnova za pozivanje oštećenog, a ipak je to uradio.

"U ponovljenom postupku ni tužilaštvo, ni odbrana, ni punomoćnik oštećenog nisu imali nikakvih dokaznih predloga, međutim, sud je ipak pozvao oštećenog da se izjasni ''da li se još nečega setio'' i ''da li se nešto u međuvremenu promenilo'', navela je Zdravkovićev branilac.

Prema njenom stavu, pozivanje Beka je nešto što sud nije smeo da učini jer je u potpunoj suprotnosti sa zakonom i u potpunoj suprotnosti za jednim od osnovnih načela krivičnog postupka.

Detaljno analizirajući zakon, advokatica je ukazala da sud u ovom konkretnom slučaju nije odredio ponovno ispitivanje Beka radi nekog od zakonskih osnova, već radi dopune dokaza, a što, kako je istakla, predstavlja apsolutno nezakonito postupanje suda.

"Sud nije smeo da pozove oštećenog na način na koji je to učinio, jer obaveza suda nije da dokazuje optužbu. Optužbu dokazuje tužilac, a na sudu je da ceni te dokaze i da na osnovu njih donese odluku. Ukoliko su dokazi koji su izvedeni nejasni, nelogični, nepotpuni ili jednostavno - nisu dovoljni da dokažu ono za šta se okrivljeni tereti, jedino na šta sud ima pravo - to je da ih kao takve i ceni i da oslobodi okrivljenog od krivice", zaključila je Colić Lavarski.

Tužilac: Napadač koristio dva pištolja

U završnoj reči tužilac je ukazao da je NN lice mobilnim telefonima "specijala" javljalo optuženom put i kretanje Bekovog vozila.

Sumnja se da je optuženi ispred Bekove kuće na Senjaku prišao vozilu u kome su se nalazili Beko i njegov vozač i iz neposredne blizine, iz revolvera "magnum 357" najpre pucao u prednji deo zadnjeg stakla vozila, iza suvozača, a zatim ispalio projektil u zadnji donji kvadrant stakla suvozačevih vrata.

Prema optužbi, potom je iz pištolja marke "Sig Sauer" model R210 ili "Zbrojevka 75" ispalio treći projektil u pravcu sedišta vozača, a projektil je udario u plastiku kasete između vozačevog i suvozačevog sedišta sa desne strane.

Beko je, međutim, uspeo da se okrene leđima prema vozaču, a zatim je sa obe noge udario u suvozačeva vrata i iskočio iz vozila.

Optuženi, je prema rečima tužioca, u kratkom vremenskom razmaku pištoljem marke "Sig Sauer" model R210 ili "Zbrojevka 75" sa dva ispaljena projektila pogodio Beka dok je stajao pored vozila, nanevši mu jednu prostrelinu na levoj bočnoj strani trbuha sa izlaznom ranom na prednjoj desnoj strani trbuha.

Kako je naveo tužilac, drugim projektilom mu je naneo prostrelinu na levoj bočnoj strani trbuha sa izlaznom ranom na donjem unutrašnjem delu desnog preponskog predela, nakon čega je biznismen pao na tlo, a zatim ga pogodio i trećim projektilom nanevši mu prostrelinu mekog potkožnog tkiva u gornjem delu desnog lopatičnog predela.

Tužilac dodaje da iz nalaza i mišljenja balističkog veštačenja dokazuje da pronađene čaure pripadaju oružju marke "Sig Sauer“, model "P210", ili "Zbrojevka 75", a da su projektili iz revolvera kalibra 357 Magnum, kao i da je nalazima Biološkog fakulteta utvrđeno da je Zdravkovićev DNK pronađen na čaurama.

Aleksandar Zdravković od početka negira pokušaj ubistva Beka. Uhapšen je u julu 2016. godine nakon što je ranjen u jednoj gradskoj pucnjavi. Prilikom hospitalizacije proveren je njegov DNK na osnovu kojeg je povezan sa pokušajem ubistva biznismena, piše Insajder.

Zbog sumnje da je pomagala u pokušaju ubistva 2015. je uhapšena i Maja Adrovac, međutim, ona je 2019. godine oslobođena optužbi.

Komentari (0)

Srbija