Aktuelno

Šta se zna o istrazi ubistva Đokića: Tužilaštvo još čeka izveštaj o obdukciji, ispituje se da li je bilo više počinilaca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/10/2021

-

15:24

Šta se zna o istrazi ubistva Đokića: Tužilaštvo još čeka izveštaj o obdukciji, ispituje se da li je bilo više počinilaca
Tanjug/TV ZONA PLUS, Privatna arhiva, M.S., Euronews/Ljiljana Pavlović - Copyright Tanjug/TV ZONA PLUS, Privatna arhiva, M.S., Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Više od nedelju dana prošlo je otkako su pronađena tela porodice Đokić iz Aleksinca, Potraga za Goranom (57), njegovom suprugom Gordanom (56) i ćerkom Lidijom (25) trajala je nekoliko dana. Zvaničnici su potvrdili da su oni ubijeni, a u toku je potraga za počiniocem ili počiniocima zločina. Zvaničnih informacija iz istrage veoma je malo, a slučaj i dalje izaziva veliku pažnju javnosti. 

Portparol Višeg javnog Tužilaštva u Nišu Borislav Radonjić rekao je za Euronews Srbija da Tužilaštvo još nije dobilo zvaničan dokument, odnosno kompletan izveštaj sa obdukcije. Kako je dodao, Zavod za sudsku medicinu usmeno ih je obavestio da je obdukcija završena.

Pre nekoliko dana iz Zavoda za sudsku medicinu potvrdili su za Euronews Srbija da je urađena kompletna obdukcija sva tri tela koja podrazumeva sve DNK i toksikološke analize.

"Nadležne smo usmeno obavestili o tome, i za sada nam je potrebno nekoliko dana kako bi sačinili kompetne izveštaje o tome šta smo utvrdili i koji bi išli dalje u proceduru i pomogli pri daljoj istrazi", rekli su iz Zavoda za sudsku medicinu.

Dok se čeka detaljan izveštaj, mediji su preneli informacije da su Đokići ubijeni iz vatrenog oružja, a to je za RTS potvrdio pomoćnik direktora Zavoda za sudsku medicinu Miodrag Zdravković. 

Potraga za Goranom Đokićem (57), njegovom suprugom Gordanom (56) i ćerkom Lidijom (25) počela je 28. septembra, da bi četiri dana kasnije policija pronašla njihova tela. Mediji su pisali i da je policija tokom istrage bila u zatvorima i da je proveravala gde su pojedini zatvorenici bili tokom slobodnog vikenda, ali potvrde iz policije za to za sada nema.

Direktor policije Vladimir Rebić saopštio je 2. oktobra, kada su pronađena tela, da su Đokići oteti u selu Moravac, potom ubijeni i onda odvezeni na drugu, nepristupačnu lokaciju, sa gustom vegetacijom, na kojoj su njihova tela spaljena, a posmrtni ostaci sakriveni ispod otpada.

Euronews/Ljiljana Pavlović, M.S., Google maps

 

Istragom je otkriveno da je ubica, kako je tada objasnio direktor policije, imao 70 minuta da izvrši zločin. 

Poslednji put viđeni 26. septembra

Poslednji put, tročlana porodica, Goran, Gordana i Lidija iz Aleksinca viđeni su u nedelju, 26. septembra. Njihov nestanak prijavila je porodica dva dana kasnije, kada su shvatili da menjačnica koju su držali, već drugi dan nije otvorena.

Đokići se od nedelje nisu javljali na telefone, a tog dana su poslednji put bili aktivni na Viberu, izjavila je medijima posle nestanka njihova rođaka. Đokići su u nedelju, kada su nestali, bili kod  Goranove majke u selu Moravac, i pretpostavljalo se da su se odatle uputili ka Aleksincu.  

"Bili su kod majke na večeri u nedelju i od nje otišli oko 12 sati uveče. U ponedeljak smo ih pozvali na fiksni telefon i niko se nije javio. Juče smo ih opet zvali tri puta i niko se nije javio. Kada sam došla s posla kući pozvala sam ih na mobilni i nisu se javili. Moja ćerka je otišla do njihove radnje, ali nikog nije bilo tamo. Potom smo otišli u policiju da prijavimo njihov nestanak",  navela je tada rođaka, Verica Đokić.

Gotovo svi mediji već od srede, 29. septembra počeli su da izveštavaju o nestanku ove porodice, te su preneli da je njihov automobil "folksvagen pasat" crne boje snimila nadzorna kamera na perionici, kod mosta u Žitkovcu. Samo dan kasnije, policija je pretražila i stan porodice Đokić, u nadi da će naći neke tragove, ali ništa nije ukazivalo na to da su Đokići otputovali. U petak su angažovani i vatrogasci, kao i helikopteri i kvadovi.

Novica Aritonović, rođeni brat nestale Gordane Đokić, rekao je tada za medije da se njegovoj sestri sa porodicom prilikom povratka iz Moravca izgubio svaki trag na potezu od Moravskog mosta ka gradu i da strahuje da ih je možda neko presreo.

"Čuo sam se u nedelju sa sestrom, mi smo išli na neku svadbu porodičnu, a oni kod Goranove majke u Moravac da prave zimnicu. Sve je bilo u redu u tom razgovoru. Krenuli su oko ponoći iz Moravca i poslednji put su ih kamere snimile kod auto-perionice na izlazu iz Žitkovca", rekao je on.

Tanjug/TV ZONA PLUS

 

Međutim, dani su odmicali, ali od Đokića nije bilo ni traga ni glasa, te je policija intenzivirala potragu u koju je uljučila i helikoptere, kvadove i pripadnike Žandarmerije koji su pretraživali i Bovansko jezero.

Tela pronađena oko osam kilometara dalje od automobila

Drugog dana oktobra, policija je prvo pronašla zapaljen automobil u ataru sela Tešica, prema Trnavi, desno od puta pored Morave. Tela su pronađena oko 15 sati, u šipražju u ataru sela Moravac, osam kilometara dalje od automobila.  

"Smrt članova ove porodice nastupila 27. septembra između 00.24 i 2.05 časova", rekao je tada direktor Rebić i dodao da je ubica imao "najmanje 70 minuta da izvrši ovaj zločin i pokuša da prikrije tragove".

Naveo je da je nestanak porodice Ðokić prijavljen u utorak (28. septembra) u 18:45 i da je objektivno potraga trajala samo tri dana, "jer mi smo njihova tela pronašli već u subotu ujutru".

"Ubica je primorao Gorana Ðokića da siđe sa asfaltnog puta i da nastavi da se kreće po nasipu uz Južnu Moravu. Ubica je nakon zločina nastavio kretanje nasipom i došao do sela Tešac i tu ga je kamera snimila kada je prešao most i s druge strane Južne Morave, opet u gustom šipražju, zapalio automobil porodice Ðokić", objasnio je Rebić.

"Nestali u jednoj sekundi"

Iako zvaničnih detalja iz istage nema mnogo, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, otkrio je nedavno da su telefoni tročlane porodice prilikom nestanka istog sekunda bili isključeni. Tako bi praćenje signala mobilnih telefona tročlane porodice mogao da bude važan pravac u istrazi.

"Nestali su u jednoj sekundi, u istom sekundu su im isključeni telefoni", rekao je Vulin i dodao da je istraga sprovedena do tada ukazala da Đokići nisu imali dugove i da nije bilo traga koji bi posebno uputio na nekoga.

Koliko je poznato javnosti, mobilni telefoni još nisu pronađeni, i ne zna se da li su izgoreli u zapaljenom "pasatu" ili ih je ubica poneo sa sobom. 

Motiv zločina i dalje nepoznat

Direktor policije pre nekoliko dana rekao je i da je policija obavila razgovore sa članovima porodice i prijateljima Đokića, kao i da su saznali da oni nisu imali nikakve sukobe i probleme. Mediji prenose da je do sada saslušano više od 100 svedoka.

U medijima se pojavilo nekoliko neproverenih informacija i navoda, a Rebić je povodom toga rekao da se pretpostavlja da je motiv ubistva koristoljublje.

Takvog mišljenja je i predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović koji je za TV Prvu rekao da smatra da je zločn detalno isplaniran.

"Najverovatnije se radi o koristoljublju. Perfektno organizovano ubistvo sa ozbiljnom pripremom. Mislim da je više ljudi učestvovalo u zločinu. Nekakav je tu problem bio koji se ticao ili novca ili kriminala. Jedno je da vi nekoga ubijete iz vatrenog oružja, ali da nekome palite dete, suprugu stvarno je sve zaprepastilo", naveo je predsednik Policijskog sindikata.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Pošto je je od ubistva do otkrivanja tela prošlo mnogo vremena, zvaničnici su naveli da je moguće da je počinilac napustio Srbiju. 

Novosti su prenele, pozivajući se na neimonovane izvore iz policije, i da se sumnja da je bio više učesnika u zločinu i da su oni imali pomagača koji bi morao da dobro poznaje teren.

Komentari (0)

Srbija