Aktuelno

Četiri osobe osuđene na kazne zatvora u slučaju "Razvojna banka Vojvodine"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/11/2021

-

16:09

Četiri osobe osuđene na kazne zatvora u slučaju "Razvojna banka Vojvodine"
Četiri osobe osuđene na kazne zatvora u slučaju "Razvojna banka Vojvodine" - Copyright Burst

veličina teksta

Aa Aa

Viši sud u Beogradu proglasio je krivim četiri osobe za zloupotrebu položaja odgovornog lica i saizvršilaštvo u slučaju "Razvojna banka Vojvodine", navodi taj sud u saopštenju.

Dušan Borovica osuđen je na četiri i po godine zatvora, Biljana Jovanović na kaznu od tri i po godine zatvora, Slobodan Bajin na dve i po, a Goran Kostić na dve godine zatvora.

Takođe, privredna društva "Borovica transport", "Borovica transport - put", "Panonija putevi", "Sremski putevi", "Putevi", "Vojvodina put-Zrenjanin", "Hidrograđevinar", "Dunav grupa agregati" i "Napredak" moraju da na ime imovinske koristi pribavljene krivičnim delom plate u korist budžeta Republike Srbije iznos od oko dve i po milijarde dinara.

 
Protiv ove presude dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od 15 dana.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je 2014. godine podiglo optužnicu protiv šest osoba - četvoro koji su sada osuđeni, Željka Jovovića i Jelene Kokelj Petrović. Optužnica je podignuta zbog zloupotreba prilikom odobravanja kredita Razvojne banke Vojvodine.

Optužnicom je obuhvaćen period od polovine 2010. do oktobra 2012. godine, a bivši funkcioneri Razvojne banke odobrili su 27 kredita i bankarskih garancija firmama Dušana Borovice i Željka Jovovića, čime je banka oštećena za tri i po milijarde dinara.

Komentari (0)

Srbija