Aktuelno

Nakon deminera, tužilaštvo obavlja uviđaj na mestu eksplozije u Leštanima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

25/11/2021

-

11:45

Nakon deminera, tužilaštvo obavlja uviđaj na mestu eksplozije u Leštanima
Nakon deminera, tužilaštvo obavlja uviđaj na mestu eksplozije u Leštanima - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Povodom eksplozije u fabrici "EdePro" u naselju Leštane, u toku je uviđaj na licu mesta koji obavlja Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, zajedno sa Višim javnim tužilaštvom, saznaje Tanjug.

Juče su na opasnom terenu radili demineri, a danas se uviđajem tužilaštva utvrđuju sve okolnosti pod kojima je došlo do eksplozije u kojoj su u ponedeljak poginula dva radnika fabrike, a 19 povređeno.

Fabrka "Edepro" proizvodi rakete za protivgradnu odbranu, a prema prvim informacijama, do eksplozije je došlo u magacinu površine od 240 metara kvadratnih u kome je bilo uskladišteno 500 raketa sa po 30 kilograma raketnog goriva.

E-Stock/Koča Sulejmanović

 

Vesić: Počela rekonstrukcija kuća

Počela je rekonstrukcija tri najugroženije kuće u naselju Leštane, koje su u utorak oštećene u eksploziji u fabrici raketnog goriva, objavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na svom Fejsbuk profilu i dodao da su radovi rezultat donacije "nekih građevinskih firmi", koje su on i predsednik opštine Grocka "zamolili" da pomognu.

"Popravka je morala odmah da počne, jer nismo smeli da čekamo kišu i loše vreme, nisam mogao da čekam da se završe zakonske procedure oko popravke pa sam, zajedno sa predsednikom opštine Grocka Draganom Pantelićem, odlučio da zamolimo neke građevinske firme da pomognu ljudima kao donaciju", objavio je Vesić na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu.

Podsetimo, vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je juče za Euronews Srbija da je fabrika raketa "EDePro" tehnološki jedna od najmodernijih privatnih firmi u Srbiji u oblasti namenske industrije. Kaže da pri radu sa opasnim materijama nije lako da se nesreća izbegne.

"Reč je o firmi koja ima jako dobre stručnjake iz ove oblasti. Takođe, u odnosu na eksplozije u Slobodi Čačku i Lučanima, ovog puta reč je o privatnoj firmi, i to je presedan što se tiče ovakvih događaja", rekao je on ističući da je sada potrebno uraditi kompletnu analizu događaja kako bi se utvrdilo kako je do nesreće došlo.

"Očigledno je da su rakete letele i problem je što se to dogodilo nedaleko od naseljenog mesta, ali mi ne možemo da gradimo ovakve fabrike negde izopšteno, jer nema takvog mesta. Uvek ste u zoni gde su kuće blizu više ili manje. Mora da se podvuče crta", kaže Radić.

Olgica Mitrović iz beograskog naselja Leštane čija kuća se nalazi nedaleko od fabrike raketa i raketnog goriva "EDePro" gde se dogodila snažna eksplozija, rekla je juče za Euronews Srbija da su joj se od siline eksplozije u jednom trenutku otvorili prozori na kući.

"Čula sam da nešto puca i videla da nešto leti. Kao petarde da neko baca", rekal je ona. 

Kaže da je u tom trenutku bila sama u kući i da je bila svesna da ne sme da paniči.

"Uplašila sam se, prestala sam da dišem. Međutim, bila sama sam i svesna da bi zbog toga trebalo da budem smirena", kaže ona.

Prisetila se da je eksplozija ukupno trajala oko pola sata.

"Sve se treslo, osetila sam i podrhtavanje ispod nogu. Oštećeni su prozori i vrata, sve mi je puklo u dnevnom boravku. Sve se naglo otvorilo od detonacije. Sinoć je došao i unuk da mi pomogne oko svega. Najpre da namestim vrata", kaže ona.

Meštani su u razgovoru za Euronews Srbija rekli da praktično od magacina koji je eksplodirao nije ništa ostalo. Najbliže kuće udaljene su svega 300 metara od mesta nesreće, pa su i one znatno oštećene.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija