Društvo

"Sve se treslo, popucali su mi prozori i vrata": Meštani za Euronews o eksploziji u Leštanima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/11/2021

-

15:55

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

"Samo u jednom trenutku otvorili su mi se prozori. Čula sam da nešto puca i videla da nešto leti. Kao petarde da neko baca", kaže Olgica Mitrović iz beograskog naselja Leštane čija kuća se nalazi nedaleko od fabrike raketa i raketnog goriva "EDePro" gde se juče oko 14 sati dogodila snažna eksplozija.

Kaže da je u tom trenutku bila sama u kući i da je bila svesna da ne sme da paniči.

"Uplašila sam se, prestala sam da dišem. Međutim, bila sama sam i svesna da bi zbog toga trebalo da budem smirena", kaže ona.

Priseća se da eksplozija ukupno trajala oko pola sata.

"Sve se treslo, osetila sam i podrhtavanje ispod nogu. Oštećeni su prozori i vrata, sve mi je puklo u dnevnom boravku. Sve se naglo otvorilo od detonacije. Sinoć je došao i unuk da mi pomogne oko svega. Najpre da namestim vrata", kaže ona.

Kako reporter Euronews Srbija javlja sa terena svi putevi ka fabrici i dalje su blokirani. Policija  je postavila više punktova koji sve vreme kontrolišu kretanje ljudi. I dalje prolaze ekipe Hitne pomoći, policije i vatrogasci.

Meštani su u razgovoru za Euronews Srbija rekli da praktično od magacina koji je eksplodirao nije ništa ostalo. Najbliže kuće udaljene su svega 300 metara od mesta nesreće, pa su i one znatno oštećene.

Meštanin Dušan Srećković rekao je Tanjugu da je juče njegova kuća oštećena i da je geler oštetio krov i ploču.

"Oštećenja na kući se vide spolja i unutra. Rupe koje su nastale u eksploziji su velike. Komisija će utvrditi zašto se to dogodilo", kazao je Srećković.

Objasnio je da je detonacija bila jaka i da je njegova supruga u to vreme bila u kući, ali da pored toga što je doživela traumu od straha, nema fizičkih provreda.

Istakao je da je njegova kuća udaljena od fabrike oko 300 metara i da je strahovao od ovakvog ishoda, jer se iz fabrike često čulo brujanje i zvuk sličan "vazduhu koji se ispušta iz rezervoara" .

Kako je podsetio, pre desetak godina se u ovaj fabrici dogodila slična nesreća kada je zivot izgubio jedan čovek. Nadao se, kaže, da su mere bezbednosti od tada pojačane, te da je verovao  da do eksplozije neće doći ponovo.

Vesić: Počela sanacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je jutros da su nadležni već krenuli sa sanacijom kuće koja najoštećenija nakon ove nesreće.

"Opština će pomoći porodicama ljudi koji su nažalost preminuli. Na jednoj kući je krov veoma oštećen i mora što pre da se sanira zbog kiša koje se najavljuju sledećih dana. To je ono što će danas uraditi Opština i Grad, jer to je naša nadležnost, a od odgovornih za ovu nesreću tražićemo da se šteta plati", rekao je Vesić.

On je dodao da će nadležni nastaviti da prate situaciju i narednih dana.

U jučerašnjoj eksploziji u fabrici raketa i raketnog goriva EDePro u beogradskom naselju Leštane. poginule su dve osobe, a na bolničkom lečenju zadržano je 19 povređenih - u Urgentnom centru na lečenju je 15 pacijenata, dok je na VMA četvoro povređenih. 

"Četiri pacijenta su u jedinici intenzivne nege i oni su životno ugroženi", kažu u Urgentnom centru za Euronews Srbija.

Kako je juče saopštio komadant Vatrogasne brigade Beograd Miloš Majstorović eksplozija se dogodila  u magacinu površine 240 metara kvadratnih fabrike u kome je bilo uskladišteno 500 raketa sa po 30 kilograma raketnog goriva.

Predsednik opštine Grocka Dragan Pantelić izjavio je da se još ne zna uzrok eksplozije u fabrici protivgrafnih raketa "EDePro" i da Centar za vandredne situacije i policija rade na tome da se otkrije razlog nesreće.

Radić: Očigledno je da su letele rakete, u pitanju je visokorizični skladišni materijali

Vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je za Euronews Srbija da je reč o firmi koja ima jako dobre stručnjake iz ove oblasti, ali je i ukazao na činjenicu da je eksplodiralo skaldište u kojem se nalaze gotovi proizvodi.

"Naravno da su u pitanju visokorizični skaldišni materijali. Očigledno je da su rakete letele na sve strane i problem je što se to dogodilo nedaleko od naseljenog mesta, ali mi ne možemo da gradimo ovakve fabrike negde izopšteno, jer nema takvog mesta. Uvek ste u zoni gde su kuće blizu više ili manje. Mora da se podvuče crta", kaže Radić.

Kako dodaje, problem u Srbiji je taj što za brojne incidente u fabrikama namenske industrije nikada nije do kraja rečeno šta se zaista dogodilo i ko je bio odgovoran.

"Uvek se time bavimo dok je interes medija. To ne sme da se ponovi. Mora da se tačno utvrdi šta se desilo i šta će se u budućnisti preduzeti. Problema ima. Na primer vi nemate lokaciju koja je dovoljno pusta na kojoj možete da testirate rakete koje su većeg dometa, jer je uvek u blizini neko naselje. Sve opcije treba da budu otvorene i da se sve ispita detaljno", rekao je Radić.

 

Komentari (0)

Srbija