Aktuelno

Istraga o zločinu koji je uzdrmao Srbiju ulazi u završnu fazu: Džonićeva supruga progovorila o slučaju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/12/2021

-

18:53

Istraga o zločinu koji je uzdrmao Srbiju ulazi u završnu fazu: Džonićeva supruga progovorila o slučaju
Istraga o zločinu koji je uzdrmao Srbiju ulazi u završnu fazu: Džonićeva supruga progovorila o slučaju - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović/MUP

veličina teksta

Aa Aa

Do kraja nedelje će još dva svedoka biti saslušana o ubistvu toročlane prodice Đokić iz Aleksinca - majka ubijenog Gorana Đokića i Ivan Džonić kome je navodno Goran Džonić, glavni osumnjičeni za ubistvo Đokića vratio novac koji mu je ranije dugovao, rekao je za Euronews Srbija Mladen Magdelinić, jedan od advokata braće K.M. i A.M. koji se takođe terete da su učestvovali u ovom zločinu pored glavnog osumnjičenog Gorana Džonića i njegovih sinova. 

I ova saslušanja deo su obimne istrage koja bi trebalo da dovede do otkrivanja šta se zapravo dogodilo u noći 27. septembra.

Istini se, tvrdi, nada i Suzana Džonić, supruga glavnoosumnjičenog i majka dvojice njegovih sinova koji su takođe u pritvoru.

"Deca su nevina, imaju svedoke, nema nikakvih dokaza protiv njih, ne znam zašto leže još tamo. Cela porodica pati. Za supruga pravda neka pobedi, istina neka izađe na videlo, nemam drugi komentar", rekla je ona za medije.

Kako je dodala odlazak u posetu u pritvor joj teško pada i nadala se da će njeni sinovi do sada biti pušteni.

"Idu praznici, deca ih čekaju. Teško je, kako može da im bude? Pitaju za decu, pitaju za kuću. Nadala sam se da će da ih puste rekli su da će da ih puste, oni nisu umešani. Mlađi je bio na bazi 21 dan. Stariji ima svedoke - radio je. Deca su stvarno dobra",  dodala je ona.

Nova odluka Suda ostavlja joj sve manje nade da će njene želje da joj sinovi dočekaju praznike na slobodi biti uslišene.

Naime, advokat Magdelinić je za Euronews Srbija potvrdio da je Viši sud u Nišu u petak produžio pritvor svoj petorici osumnjičenih za ubistvo Đokića za još trideset dana, a odluku je, kaže, doneo sudija za prethodni postupak. Oni na nju imaju pravo žalbe u roku od tri dana, ali dodaje da još nisu zvanično obavešteni o tome.

"Moji klijenti još nisu zvanično dobili potvrdu iz Suda o produženju pritvora, mada nam je ona saopštena u petak. Naravno, očekujemo da stigne u narednim danima, pa ćemo nakon toga odlučiti hoćemo li da se žalimo na nju ili ne", rekao je Magdelinić.

On je naveo da je dosad u okviru istrage o ovom slučaju saslušan ukupno 21 svedok.

Branilac Džonićevih sinova Filip Domazet nedavno je za Euronews Srbija rekao da u niško tužilaštvo polako stižu rezultati veštačenja. 

"Znam da su među rezultatima koji pristižu i rezultati Nacionalnog instituta za forenziku i mislim da postupak polako ulazi u završnu fazu. Sa svim tim se dalje nastavlja u okviru postupka, a ja se nadam da mu se kraj polako nazire", rekao je Domazet.

Facebook/Goran Dzonic, Euronews/Ljiljana Pavlović, MUP

 

Podsetimo, Goran Džonić, njegovi sinovi i braća K.M. i A.M.  su pritvoreni zbog učešća u teškom ubistvu Gorana Ðokića, njegove supruge Gordane i njihove 25-godišnje ćerke Lidije, 26. septembra u selu Moravac kod Aleksinca. Protiv njih istragu vodi Više javno tužilaštvo u Nišu.

Šta se do sada zna o slučaju?

Ubistvo tročalne prodice uznemirilo je celu Srbiju početkom oktobra ove godine. 

Poslednji put tročlana porodica je viđena 26. septembra, a njihov nestanak rođaci su prijavili dva dana kasnije. Oni su tada, kao su pričali za medije, rekli da se nešto čudno dešava jer menjačnica koju su držali, već drugi dan nije otvorena. Od srede 29. septembra o slučaju nestale porodice počeli su da izveštavaju mediji, a tada je intenzivirana i policijska potraga.

Međutim, potraga se završila tragično. Njihova tela su pronađena 2. oktobra u ataru aleksinačkog sela Moravac i bila su spaljena i zakopana. Njihov, takođe spaljeni "folksvagen pasat" pronađen je desetak kilometara dalje, u selu Tešica. Mediji su tada preneli da je obdukcija pokazala da su Đokići najpre ubijeni iz vatrenog oružja, a potom spaljeni.

U javnosti je odmah bilo mnogo nagađanja o motivima i izvršiocima ubistva. Jedino što se u tom trenutku moglo čuti od policijskih zvaničnika je da je najverovatniji motiv bio koristoljublje i da je moguće da je ubica pobegao u inostranstvo pošto je imao vremena. 

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Međutim, dvadesetak dana kasnije, odjeknula je vest o hapšenju osumnjičenog za učešće u ubistvu. Tada je uhapšen Goran Džonić, rođak porodice Đokić, odnosno brat ubijenog Gorana Đokića. Odmah su se pojavili navodi da je reč o vatrogascu u penziji, što je kasnije i potvrđeno. Istog dana ekipe policije su ispred kuće osumnjičenog prekopavale teren u potrazi za novim tragovima i dokazima koji bi pomogli u rasvetljavanju ubistva. 

Nije poznato šta su tog dana tražili, ali je saopšteno da je prilikom hapšenja Džonića pronađena određena veća svota novca.  

Šta se zna o istrazi?

O samoj istrazi je malo zvaničnih podataka, iako su se u više navrata pojavljivale nezvanične informacije.

Prema njima, Džonić je svoj iskaz menjao više puta. Upravo nakon davanja jednog od iskaza uhapšeni su njegovi sinovi, kao i braća K. M. i A. M. Takođe, nezvanični izvori navode da za sada nema dokaza koji ostale osumnjičene povezuju sa svirepim ubistvom. 

Poznato je takođe i da se čekaju rezulati više veštačenja.

Meštani Moravca bili u šoku

Meštani sela Moravac bili su u šoku zbog hapšenja njihovog komšije Gorana Džonića. Neki od njih su tada u razgovoru sa reporterkom Euronews Srbija rekli da su osumnjičeni i Đokići bili u dobrim odnosima. Čak su naveli i da je navodno Džonić često radio oko Đokićevog automobila.  Naročito je ostao upečatljiv detalj da je Džonić bio i na sahrani porodice Đokić i da je izgledao da mu je njihova smrt teško pala. 

"Bio je i na sahrani, a njegova žena bila je tu odmah, čim se to desilo. Nisam ga video ovih dana, ne znam kako se ponašao", rekao je meštanin Ljubiša Stojičić za Euronews Srbija dan posle hapšenja Džonića.

Kako je izvršen zločin?

Još dok je trajala potraga za osumnjičenima, direktor policije Vladimir Rebić je 4. okobra rekao da su Đokići, kako se pretpostavlja, ubijeni u noći između nedelje i ponedeljka 26. i 27. septembra  između 00.24 i 2.05 sati, odnosno kada je prvi i drugi put viđeno njihovo vozilo na delu asfaltnog puta u Moravcu.

Rebić je tada objasnio da je put od Moravca do sela Tešica (gde je pronađen spaljeni automobil Đokića), dug oko osam kilometara, i da je loš jer je reč o nasipu na Južnoj Moravi. Prema tome, dodao je, vožnja je trebalo da traje oko pola sata.

Privatna arhiva

 

"Oni su na tom području proveli gotovo 100 minuta, što ukazuje na to da je ubica imao sigurno nekih 70 minuta da izvrši taj monstruozni zločin i da pokuša da ga prikrije", rekao je tada Rebić.

On je dalje dodao i da su Đokići oteti u selu Moravac, da su potom ubijeni i odvezeni na drugu lokaciju, a njihova tela su spaljena i posmrtni ostaci skriveni ispod otpada.

Mediji su tada preneli da je njihov spaljeni "folksvagen pasat" pronađen je desetak kilometara dalje, u selu Tešica, a da je obdukcija pokazala da su Đokići najpre ubijeni iz vatrenog oružja.

Krivični zakonik propisuje da osobama koje su izvršile krivično delo teškog ubistva, tako što su “sa umišljajem lišile života više lica” preti kazna zatvora od najmanje deset godina ili doživotni zatvor.

Komentari (0)

Srbija