Aktuelno

Slučaj ubistva porodice Đokić: Mogu li rezultati veštačenja da bace novo svetlo na istragu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/11/2021

-

20:01

Slučaj ubistva porodice Đokić: Mogu li rezultati veštačenja da bace novo svetlo na istragu
Slučaj ubistva porodice Đokić: Mogu li rezultati veštačenja da bace novo svetlo na istragu - Copyright TANJUG/ TV ZONA PLUS, Privatna arhiva, Euronews Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Gotovo dva meseca je prošlo od ubistva tročlane porodice Đokić iz Aleksinca koje je potreslo Srbiju. Pet osoba i dalje je u pritvoru: rođak porodice Đokić Goran Džonić, njegova dva sina, i dvojica braće iz sela Moravac.

Kako je za Euronews Srbija rekao branilac Džonićevih sinova Filip Domazet, u niško tužilaštvo polako stižu rezultati veštačenja. On je naveo i da ima još svedoka koji bi trebalo da daju iskaze nadležnima.

"Znam da su među rezultatima koji pristižu i rezultati Nacionalnog instituta za forenziku i mislim da postupak polako ulazi u završnu fazu", rekao je za Euronews Srbija Domazet koji je dodao da se poslednje ročište, koje je bilo zakazano za prošli četvrtak, nije održalo kao i da još uvek nije poznato kada će biti sledeće.

"Rezultati veštačenja uveliko stižu, jedan deo svedoka je ispitan. Sa svim tim se dalje nastavlja u okviru postupka, a ja se nadam da mu se kraj polako nazire", rekao je Domazet.

Tanjug/TV ZONA PLUS

 

Inače, na poslednjem ročištu koje je bilo održano 15. novembra u Višem javnom tužilaštvu u Nišu je saslušano pet svedoka među kojima je bila i supruga osumnjičenog Gorana Džonića. Advokati braće K.M i A.M, koji su takođe pritvoreni zbog ovog slučaja, Andrija i Mladen Magdalenić, rekli su tada da su u okviru istrage naložena razna veštačenja, a da su među njima i psihijatirjska, kao i da se njihovi rezultati još uvek očekuju.

"Svi svedoci koji su danas saslušani bili su bliski sa porodicama Đokić i Džonić. Nadamo se da će nalazi veštačenja što pre da stignu kako bi dalje mogli da temeljimo našu odbranu", rekao je tada Mladen Magdalenić.

U međuvremenu Viši sud u Nišu je 19. novembra za još 30 dana produžio pritvor Goranu Džoniću i njegovim sinovima. Njemu je pritvor produžen zbog opasnosti da će uticati na svedoke i zbog uznemirenja javnosti, a njegovim sinovima samo zbog uznemirenja javnosti, preneo je tada Tanjug. 

Šta se do sada zna o slučaju?

Od 2. oktobra, kada su pronađena tela tročlane porodice Đokić u javnosti je bilo mnogo nagađanja o motivima i izvršiocima ubistva. Jedino što se u tom trenutku moglo čuti od policijskih zvaničnika je da je najverovatniji motiv bio koristoljublje i da je moguće da je ubica pobegao u inostranstvo pošto je imao vremena.

Dvadesetak dana kasnije, odjeknula je vest o hapšenju osumnjičenog za učešće u ubistvu. Tada je uhapšen Goran Džonić, rođak porodice Đokić, odnosno brat ubijenog Gorana Đokića. Odmah su se pojavili navodi da je reč o vatrogascu u penziji, što je kasnije i potvrđeno. Istog dana ekipe policije su ispred kuće osumnjičenog prekopavale teren u potrazi za novim tragovima i dokazima koji bi pomogli u rasvetljavanju ubistva. 

Euronews/Ljiljana Pavlović, M.S., Google maps

 

U jednom momentu je policija napustila tu lokaciju i nastavila iskopavanje na drugoj lokaciji, u dvorištu gde je, prema nezvaničnim informacijama, ranije pronađen novac nakon hapšenja Džonića.  Nije poznato šta su tog dana tražili i da li su nešto našli. Ono što je saopšteno je da je prilikom hapšenja Džonića pronađena određena svota novca, ali nije precizirano o kojoj sumi se radi. Prema pisanju Blica, nađeno je 43.000 evra. 

I dok je pažnja javnosti bila usmerena na Džonića i na policijsku pretragu u Moravcu, pojavile su se vesti o novim hapšenjima u vezi sa slučajem. 

Prvo je Viši sud u Nišu, na predlog tužilaštva odredilo pritvor do 30 dana Goranu Džoniću i njegovim sinovima S. Dž. i M. Dž. Zatim, je tužilaštvo saopštilo da je istraga proširena na još dva lica, i po istom scenariju je određen pritvor dvojici braće K.M. i A. M. koji su uhapšeni u petak u Moravcu. 

Pritvor im je određen zbog opasnosti da će uticati na svedoke i zbog uznemirenja javnosti. To znači da su je sada u pritvoru pet osoba koje se dovode u vezu sa ovim slučajem. Interesantno je kako su usledila hapšenja svih ovih lica, pošto su se u medijima pojavljivale različite teorije o tome kako se sve odigralo. 

Poslednji put viđeni 26. septembra

Poslednji put tročlana porodica je viđena 26. septembra, a njihov nestanak rođaci su prijavili dva dana kasnije, kada su shvatili da menjačnica koju su držali, već drugi dan nije otvorena. 
Đokići se od nedelje nisu javljali na telefone, a tog dana su poslednji put bili aktivni na Viberu, izjavila je medijima posle nestanka njihova rođaka.

Od srede 29. septembra o slučaju nestale porodice počeli su da izveštavaju mediji, kada je intenzivirana i policijska potraga. Mediji su preneli da je njihov automobil "folksvagen pasat" crne boje snimila nadzorna kamera na perionici, kod mosta u Žitkovcu. Rođaci su svedočili da su Đokići bili kod Goranove majke u selu Moravac, i pretpostavljalo se da su se odatle uputili ka Aleksincu. 

Kako su dani odmicali, a od Đokića nije bilo traga, policija je intezivirala istragu i apelovala na građane da pomognu u istrazi, ukoliko imaju bilo kakvu informaciju.

Međutim, potraga se završila tragično. Njihova tela su pronađena 2. oktobra u ataru aleksinačkog sela Moravac i bila su spaljena i zakopana. Njihov, takođe spaljeni "folksvagen pasat" pronađen je desetak kilometara dalje, u selu Tešica. Mediji su tada preneli da je obdukcija pokazala da su Đokići najpre ubijeni iz vatrenog oružja.

Komentari (0)

Srbija