Aktuelno

Pet osoba u pritvoru, promene iskaza Gorana Džonića – šta se do sada zna o monstruoznom ubistvu porodice Đokić

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/11/2021

-

20:24

Pet osoba u pritvoru, promene iskaza Gorana Džonića – šta se do sada zna o monstruoznom ubistvu porodice Đokić
Facebook/Goran Dzonic, Euronews/Ljiljana Pavlović, MUP - Copyright Facebook/Goran Dzonic, Euronews/Ljiljana Pavlović, MUP

veličina teksta

Aa Aa

Od prvog hapšenja zbog trostrukog ubistva u Aleksnicu prošlo punih 20 dana, ali još nije poznato kako je ispletena zločinačka mreža oko porodice Đokić. Do sada se sigurno zna da je ukupno pet osoba u pritvoru: Goran Džonić koji je prvi uhapšen 21. oktobra, dvojica njegovih sinova i dvojica braće iz Moravca. Tokom saslušanja Džonić je menjao svoje iskaze, a u slučaju i dalje ima mnogo toga što je nejasno, bar javnosti.

U danima posle hapšenja Gorana Džonića, koji je rođak ubijenog Gorana Đokića, usledila su i nova hapšenja u vezi sa slučajem. Pritvor je određen i njegovim sinovima S. Dž. i M. Dž, a zatim je istraga proširena na još dve osobe – dvojicu braće K. M. i A. M koji su uhapšeni u Moravcu.

Interesantno je kako je policija došla do novih osumnjičenih. Ministar Vulin je, govoreći o ubistvu tokom jednog televizijskog gostovanja ukazao da sa Džonić prvo branio ćutanjem, a da je izneo odbranu kada je izašao pred sudiju.

"On je ukazao na svoje saučesnike, mi smo ih priveli", rekao je Vulin. Tada je izneta i nova informacija da je raspisana interna poternica za još jednim licem. Ta osoba do danas nije uhapšena, i ne zna se o kome je reč, a mediji su pisali da je moguće da je to neko ko je došao iz inostranstva.

MUP

 

Iskazi Gorana Džonića već nedeljama su tema medija. Prvo je sam ministar govorio da je Džonić pripremao svoje alibije, da je pokušavao da opravda svako svoje kretanje. Dodao je da je inspektorima pokazao odsustvo empatije. "Samo kada bi se došlo do njega, on bi počeo da plače i gubi živce", rekao je Vulin.

Dok je o načinu na koji je ubistvo bilo izvršeno bilo mnogo nagađanja, jedino što se moglo čuti od čelnika policije je da je koristoljublje mogući motiv za ubistvo tročlane porodice – Gorana (57), njegove supruge Gordane (56) i njihove ćerke Lidije (25). 

Džonić promenio iskaz posle četvorosatnog saslušanja

Nova prilika za medije da saznaju nove detalje o slučaju bila je prošle nedelje kada je poslednji put saslušan Goran Džonić. Saslušanje je trajalo više od četiri sata, a advokat Flip Domazet, koji zastupa Džonićeve sinove, rekao je za Euronews Srbija da je on u jednom delu promenio svoj iskaz. 

On je tvrdio da nije pucano na žrtve iz pištolja koji je pronađen kod njega.  

U izjavi za medije koju je dao posle saslušanja Domazet je rekao: "Goran se ponovo izjašnjavao o svim raijim razlozima, dao je neke nove momente. Naveo je da nije pucano iz njegovog pištolja. To će se lako utvrditi pa ćemo videti. To je nešto što je drugačije od onog što je ranije izjavio".   

Na pitanje da li na njegovom pištolju ima DNK tragova, advokat je rekao da se još čekaju rezultati.   

U sličnom maniru izjavu su dali i branioci braće iz Moravca Mladen i Andrija Magdelinić koji su za Novosti rekli da je Džonićev iskaz kontradiktoran. Na pitanje da li Džonić tvrdi da nije izvršilac zločina, oni su rekli: "Apsolutno". Jedan od advokata je rekao da je imao prilike da pročita i Džonićev raniji iskaz i da ima toliko nejasnoća i različitosti.  

Odbijeni predlozi za puštanje iz pritvora

Na pitanje o Džonićevim sinovima, advokati su rekli da oni uopšte nisu bili tema saslušanja. Ranije je njihov branilac najavio da će podneti da se oni puste iz pritvora, ali je za Euronews Srbija potvrđeno da je rešenjem sudije za prethodni postupak  Višeg suda u Nišu taj predlog odbijen. Njihova advokat je rekao za Blic da smatra da su razlozi za pritvor prestali. 

"Saslušani su svi svedoci, uznemirenje javnosti i visina zaprećene kazna više nisu razlog za pritvor jer njima i ne bi pretila ta kazna od preko 10 godina zatvora čak i da su nešto znali o samom delu, a nisu znali. Iskazima svedoka utvrđeno je da oni nisu mogli nikako da te noći budu na tom mestu, Moje lično mišljenje je da nemaju nikakve veze sa zločinom", rekao je Domazet.  

MUP

 

Mediji su preneli i da je Krivično veće Višeg suda u Nišu odbilo žalbu na ukidanje pritvora i braći K. M. i A. M. Njihov advokat Mladen Magdelinić je potvrdio za Euronews Srbija da je njihova žalba odbijena. Dodao je da je to nije bilo iznenađenje, kao i da očekuje da se ispitaju dodatni dokazi. Prethodno je Blic pisao da je advokat tražio od Višeg javnog tužilaštva i pribavljanje novih video snimaka.

"Podneo sam Višem javnom tužilaštvu zahtev da se od Puteva Srbije pribave video-snimci sa naplatnih rampi u Nišu i Aleksincu jer je jedan od braće u to vreme, kada Džonić navodi da su navodno učestvovali u kritičnom događaju, zapravo kolima bio na auto-putu. Drugi brat je bio kući o čemu postoje snimci sa sigurnosnih kamera kuće", rekao je Magdelinić. 

Meštani Moravca bili u šoku

Dok se čekaju dalje odluke u postupku, ono što je odmah bilo jasno je da su meštani sela Moravac bili u šoki zbog hapšenja njihovog komšije Gorana Džonića i da nisu mogli da veruju da je reč o njemu. Neki od njih su u razgovoru sa reporterkom Euronews Srbija rekli da su osumnjičeni i Đokići bili u dobrim odnosima. Navodno je Džonić često radio oko Đokićevog automobila.  

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Naročito je ostao upečatljiv detalj da je Džonić bio na sahrani porodice Đokić. 

"Bio je i na sahrani, a njegova žena bila je tu odmah, čim se to desilo. Nisam ga video ovih dana, ne znam kako se ponašao", rekao je meštanin Ljubiša Stojičić za Euronews Srbija dan posle hapšenja Džonića, inače vatrogasca u penziji.

Šta je pronađeno od dokaza? 

Istog dana ekipe policije su ispred kuće osumnjičenog prekopavale teren u potrazi za novim tragovima i dokazima koji bi pomogli u rasvetljavanju ubistva. U jednom momentu je policija napustila tu lokaciju i nastavila iskopavanje na drugoj lokaciji, u dvorištu gde je, prema nezvaničnim informacijama, ranije pronađen novac nakon hapšenja Džonića.

Nije poznato šta su tog dana tražili i da li su nešto našli. Ono što je saopšteno je da je prilikom hapšenja Džonića pronađena određena svota novca, ali nije precizirano o kojoj sumi se radi. Prema pisanju Blica, nađeno je 43.000 evra.

Mediji su pisali i da je na hrpi novca i na platnenoj vreći koji su iskopani u dvorištu jednog od sinova Gorana Džonića forenzičkom analizom utvrđeno da se nalaze DNK tragovi osumnjičenog i Đokića, i da bi to mogao da bude ključni materijalni dokaz. To još uvek niko nije potvrdio, ali je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin naveo da su pronađeni, kako je rekao, "neoborivi dokazi" da je Džonić učestvovao u ubistvu.

Kako je izvršen zločin  

Još dok je trajala potraga za osumnjičenima, direktor policije Vladimir Rebić je rekao da su Đokići, kako se pretpostavlja, ubijeni u noći između nedelje i ponedeljka između 00.24 i 2.05 sati, odnosno kada je prvi i drugi put viđeno njihovo vozilo na delu asfaltnog puta u Moravcu.

Rebić je objasnio da je put od Moravca do sela Tešica (gde je pronađen spaljeni automobil Đokića), dug oko osam kilometara, i da je loš jer je reč o nasipu na Južnoj Moravi. Prema tome, dodao je, vožnja je trebalo da traje oko pola sata.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

"Oni su na tom području proveli gotovo 100 minuta, što ukazuje da je ubica imao sigurno nekih 70 minuta da izvrši taj monstruozni zločin i da pokuša da ga prikrije", rekao je Rebić.

On je rekao i da su Đokići oteti u selu Moravac, da su potom ubijeni i odvezeni na drugu lokaciju, a njihova tela su spaljena i posmrtni ostaci skriveni ispod otpada.

Slučaj koji je uznemirio javnost u Srbiji 

Poslednji put tročlana porodica je viđena 26. septembra, a njihov nestanak rođaci su prijavili dva dana kasnije, kada su shvatili da menjačnica koju su držali, već drugi dan nije otvorena.

Đokići se od nedelje nisu javljali na telefone, a tog dana su poslednji put bili aktivni na Viberu, izjavila je medijima posle nestanka njihova rođaka.

Od srede 29. septembra o slučaju nestale porodice počeli su da izveštavaju mediji, kada je intenzivirana i policijska potraga. Mediji su preneli da je njihov automobil "folksvagen pasat" crne boje snimila nadzorna kamera na perionici, kod mosta u Žitkovcu. Rođaci su svedočili da su Đokići bili kod Goranove majke u selu Moravac, i pretpostavljalo se da su se odatle uputili ka Aleksincu.

Kako su dani odmicali, a od Đokića nije bilo traga, policija je intezivirala istragu i apelovala na građane da pomognu u istrazi, ukoliko imaju bilo kakvu informaciju.

Međutim, potraga se završila tragično. Njihova tela su pronađena 2. oktobra u ataru aleksinačkog sela Moravac i bila su spaljena i zakopana. Njihov, takođe spaljeni "folksvagen pasat" pronađen je desetak kilometara dalje, u selu Tešica. Mediji su tada preneli da je obdukcija pokazala da su Đokići najpre ubijeni iz vatrenog oružja. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija