Aktuelno

Ukinut pritvor Darku Šariću, sud mu odredio kućni pritvor uz elektronski nadzor

Komentari

Autor: Tanjug

24/12/2021

-

15:01

Ukinut pritvor Darku Šariću, sud mu odredio kućni pritvor uz elektronski nadzor
Ukinut pritvor Darku Šariću, sud mu odredio kućni pritvor uz elektronski nadzor - Copyright E-Stcok/Đenka

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je pritvor Darku Šariću i odredio mu kućni pritvor uz elektronski nadzor, kao i još trojici optuženih iz njegove grupe, potvrđeno je za Euronews Srbija u tom sudu.

Šarić je u pritvoru proveo skoro osam godina, jer se pravosudnim organima nakon višegodišnjeg bekstva predao u martu 2014. godine.

Osuđen je prvostepenom presudom na 15 godina zatvora kao organizator kriminalne grupe zbog šverca kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine i u toku mu je žalbeni postupak pred Apelacionim sudom.

U odluci koja je objavljena na sajtu suda, piše da je, ispitujuću dalju potrebu trajanja pritvora, sud našao da više ne stoje razlozi za pritvor koji su do sada postojali. Navodi se i da su, po nalaženju Apelacionog suda, osobite okolnosti koje su opravdavale zadržavanje okrivljenih u pritvoru, protekom vremena provedenog u pritovru, s obzirom i na fazu u kojoj se postupak nalazi, izgubile na svom intenzitetu i "pritvor više nije nužna mera za obezbeđenje njihovog prisustva pred sudom i nesmetano vođenje ovog krivičnog postupka". 

Apelacioni sud će u narednom periodu odlučiti o prvostepenoj presudi, a može da je potvrdi u celosti, da je preinači u nekim delovima ili u visini kazni, a može i da otvori glavni pretres i sam izvede ključne dokaze, pa da onda izrekne pravosnažnu presudu.

Prethodnu drugostepenu presudu u maju je ukinuo Vrhovni kasacioni sud po vanrednom pravnom leku Šarićevih advokata, jer je dvoje sudija iz veća koje je odlučivalo po žalbama, učestvovalo ranije u odlučivanju o produženju pritvora. Nakon toga odlučeno je da se pred većem, od dvoje novih sudija i troje iz ranijeg veća ponovi odlučivanje po žalbama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija