Aktuelno

Polomljeni spomenici na pravoslavnom groblju u Kišnici pored Gračanice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/12/2021

-

16:58

Polomljeni spomenici na pravoslavnom groblju u Kišnici pored Gračanice
Euronews/Anđelka Ćup - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Više spomenika na pravoslavnom groblju u selu Kišnica, nadomak Gračanice je polomljeno, slučaj je prijavljen policiji, a meštani navode da je ovo prvi ovakav slučaj u tom mestu.

"Sedam spomenika je polomljeno, šest je potpuno uništeno, a dva su oštećena", rekla je za Euronews Srbija meštanka ovog sela Snežana Jovanović.

Kako je dodala, pre nedelju dana je sve bilo u redu.

"Tada je groblje obišao jedan od meštana i video da je postavljena nova ograda. Bili smo zadovoljni zbog toga, a ja imam i fotografije od tada. Znači to se dogodilo u poslednjih nedelju dana. Ne mogu da verujem. Tužna sam i samo se pitam kome smetaju mrtvi. Groblje nije uništavano ni 1999. godine, kao ni za vreme martovskog pogroma 2004. godine. Ovo je prvi put", kaže ona.

Selo Kišnica, u kome žive i Srbi i Albanci, nalazi se nadomak Gračanice.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije je u saopštenju precizirala da je oskrnavljeno osam nadgrobnih spomenika koji su polomljeni, od kojih je šest potpuno uništeno, a dva su oštećena i osudila taj čin kao "bezuman".

Uništene spomenike zatekli su meštani i posvedočili da su spomenici pre sedam dana bili čitavi, a slučaj su prijavljen je Kosovskoj policiji. 

"Izgleda da nije dovoljno da se nad srpskim narodom koji živi na prostoru KiM otvoreno demonstrira verska netrpeljivost, već albanski huligani mira ne daju ni mrtvim Srbima i njihovim humkama", navodi u saopštenu Kancelarija uz ocenu da "za sve to vreme, političari iz Prištine predvođeni najisturenijim zagovornikom antisrpske politike Aljbinom Kurtijem, izjavljuju da su Kosovo i Metohija oaza mira i sklada", dok se svakodnevno svedoči etnički  motivisanim napadima i incidentima prema Srbima".

Kancelarija ukazuje na da je ove godine "zabeleženo 50 odsto etnički motivisanih incidenata više nego lane, od čega je čak 20 napada na objekte Srpske pravoslavne crkve", a da "dodatno zabrinjava činjenica da ti brojevi i dalje rastu i da izostaje adekvatna reakcija i zaštita srpskog stanovništva".

U saopštenju je naglašeno i da je Kancelarija "više puta je samo tokom ove godine obaveštavala
međunarodne predstavnike" o ugroženosti spomenika SPC i srpskih groblja.

Komentari (0)

Srbija