Aktuelno

Policija i vatrogasci na terenu, nema više detonacija, radnica fabrike Sloboda Čačak: "Stravično je"

Komentari

Autor: Euronews

04/06/2021

-

07:43

Policija i vatrogasci na terenu, nema više detonacija, radnica fabrike Sloboda Čačak: "Stravično je"
Policija i vatrogasci na terenu, nema više detonacija, radnica fabrike Sloboda Čačak: "Stravično je" - Copyright Epicentarpress.rs

veličina teksta

Aa Aa

Uzrok serije eksplozija koje su se dogodile u magacinu na oko 800 metara od glavnog ulaza u fabiku "Sloboda" u Čačku, koje su odjeknule noćas još nije poznat, a u njima nije bilo ni povređenih ni žrtava.

Policija i dalje ne dozvoljava pristup fabrici, na terenu su i dalje vatrogasci, a detonacije su se, čule i u ranim jutarnjim satima. Gradonačelnik Čačka Milun Todorović potvrdio je za Euronews Srbija da se situacija smiruje i da više nema detonacija. On je rekao i da su svi radnici fabrike evakuisani. Neki od radnika noć su proveli u podrumu.

Posle tročasovne blokade saobraćaja u okolini fabrike, saobraćaj je normalizovan, a još je zatvoren samo put koji vodi ka fabrici. Profesionalne vatrogasno spasilačke jedinice sa devet pripadnika i tri vozila, kao i vatrogasna vozila fabrike sa 10 njihovih radnika su ispred fabrike i intervenisaće kada se steknu uslovi.

Vulin: Razmatrali smo da evakuišemo znajačni deo Čačka

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je zbog eksplozija u fabrici namenske industrije "Sloboda" u Čacku jutros od 1.30 sati u direktnoj vezi sa Vukom Čaušićem, šefom Sektora za vanredne situacijem i direktorom policije Vladimirom Rebićem.

"Čaušić je otišao na teren i okupio 35 vatrogasaca plus 10 vatrogasaca iz Čačka, koji su dežurali. Naš najveći strah je bio da neko nije evakuisan, na svu sreću svi radnici su evakuisani", rekao je Vulin na RTS.

Epicentar Press Čačak

 

Prema njegovim rečima, na svu sreću eksplozija se desila u magacinu gotovih proizvoda, ne u samoj proizvodnji.

"Razmatrano je da se evakuiše značajni deo Čačka, ali nije bilo potrebe. Nakon 24 sata od poslednje detonacije, vatrogasci će moći da uđu", kaže Vulin i naglašava da je najbitnije da sve bude bezbedno.

Prve eksplozije oko 1:15

Sve je počelo noćas nešto pre dva sata ujutru, kada se čula prva detonacija nakon što je eksplodirao magacin topovskih granata u Pridvorici. U fabrici su odmah isključeni gas i struja.  Na snimku "Epicentar presa" iz Čačka, nastalom tokom noći vidi se ogromna buktinja. 

Aleksandra Ćirović, radnica koja je u trenutku eksplozije bila u fabrici, rekla je za "Novosti" da se sa kolegama nalazila u okviru kompeksa.

Epicentar Press Čačak

 

"Sa još sedam kolega sam radila u pogonu rezanja kada je došlo do eksplozije. Uspeli smo da se izvučemo i dođemo do jedne zgrade i uđemo u podrum od betona. Ta zgrada nema prozore i bukvalno je ukopana u zemlju. I dalje se nalazimo u tom podrumu. Čuju se detonacije, sve podrhtava. Stravično je", rekla je onda i dodala da ih je pozvao direktor i rekao da budu tu i da će biti evakuisani čim se za to stvore uslovi.

Tri eksplozije za 11 godina

Podsetimo i ranijih godina bilo je eskplozija u Čačku. Pre ove noćašnje, u poslednjih desetak godina dogodile su se još tri nesreće u čačanskoj "Slobodi".  

Poslednja se dogodila 1. jula 2013. godine kada je došlo do eksplozije u pogonu pirotehnike, kada su dve radnice povređene. Pre toga, 27. decembra 2010. došlo je do niza eksplozija i velike materijalne štete, ali nije bilo povređenih.

Epicentar Press Čačak

 

I 12. januara 2010. godine dogodila se eksplozija u pogonu pirotehnike, kada je jedna radnica povređena.

U poslednjih 30 godina bilo je više od 20 nesreća u fabrikama namenske industrije Srbije.

Komentari (0)

Srbija