Aktuelno

Peti incident u čačanskoj "Slobodi" za deset godina, stručnjaci poručuju: Važno da javnost bude obaveštena o istrazi

Komentari

Autor: Zlatica Radović

04/06/2021

-

20:40

Peti incident u čačanskoj "Slobodi" za deset godina, stručnjaci poručuju: Važno da javnost bude obaveštena o istrazi
Peti incident u čačanskoj "Slobodi" za deset godina, stručnjaci poručuju: Važno da javnost bude obaveštena o istrazi - Copyright TANJUG/RINA/IVAN NIKOLIC

veličina teksta

Aa Aa

Eksplozija u fabrici "Sloboda" u Čačku je peta nesreća u ovoj kompaniji u poslednjih deset godina, a u poslednje tri decenije nisu retke havarije i incidenti u fabrikama namenske industrije. 

Vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je za Euronews Srbija da je rano pričati o tome ko je kriv za eksploziju u "Slobodi" i napominje da će istraga pokazati šta se zapravo dogodilo. Međutim, istakao je da je važno da javnost bude obaveštena o rezultatima istrage. 

"Nesreće su se dešavale i ranije, ali se o njima manje pričalo i nekako su bile ispod radara. Te teme su nekada dobijale mnogo manje prostora, a sada se odnos promenio. Nesreća je bilo i, nažalost, biće ih i ubuduće. Gotovo uvek je ljudski faktor razlog za incidente i verujem da je tako i u ovom slučaju", smatra Radić.

On objašnjava da čačanska "Sloboda" proizvodi municiju za protivavionske topove Bofors 40 milimetara, municiju za haubice 155 milinara NATO kalibar, tenkovske projektile 125 milimetara i municiju za topove 30 milimetara.

"Fabrika je u poslednjim godinama dobro poslovala, a izvoz je, kao i kod drugih domaćih fabrika, baziran na potraživanjima sa Bliskog istoka", rekao je Radić.

Tanjug/Filip Krainčanić

 

Predsednik Samostalnog sindikata radnika Slobode Draško Milovanković u izjavi za Euronews Srbija tvrdi da se u fabrici poštuju sve procedure i da je proteklih godina mnogo uloženo u opremu za bezbednost na radu. 

"Uzrok požara još nije utvrđen. Na sreću, nije bilo mnogo kolega u noćnoj smeni, a oni koji su radili, bili su u pogonima obrada-rezanje i u čaurnici, a eksplozija je odjeknula u magacinu gotovih proizvoda. Radnici obezbeđenja su brzo reagovali i evakuisali su kolege na vreme", naveo je Milovanović. 

Ističe da po propisima niko ne sme da priđe objektu dok ne prođu 24 sata od poslednje detonacije. 

Dodao je da proizvodni pogoni nisu oštećeni, ali da fabrika neće raditi tokom vikenda. Očekuje da bi deo proizvodnje mogao da počne da radi od ponedeljka.

Fabrika "Sloboda" osnovana je 1948. godine. Pogoni su bombardovani 1999. godine, ali je proizvodnja brzo obnovljena. 

U Slobodi je zaposleno oko 2.000 radnika, a tokom eksplozije, prema rečima gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, u njoj je bilo 60 ljudi.

Euronews/Printscreen

 

Pre ovog incidenta, u poslednjih deset godina u "Slobodi" su se dogodile još četiri, a poslednja je bila u oktobru 2019. godine, kada je u pogonu eksplodirao upaljač projektila i lakše je povređeno dvoje ljudi.

Na sreću, ni u prethodnim incidentima u ovoj fabrici, nije bilo ljudskih žrtava. Dve radnice su povređene i 2013. godine prilikom eksplozije u pogonu pirotehnike. Tokom 2010. godine dogodila su se dva incidenta, u januaru i decembru.

Nesreće u namenskoj industriji

U nesrećama u drugim fabrikama namenske industrije bilo je i ljudskih žrtava. 

U poslednjoj havariji, u julu 2017. u fabrici "Milan Blagojević“ u Lučanima poginula su dvojica radnika, a iste godine nastradao je radnik u eksplozij u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu, dok je 25 njegovih kolega povređeno. 

U septembru 2009. u seriji eksplozija u fabrici municije ''Prvi partizan'' u Užicu poginulo je sedam radnika, a je 15 povređeno.

Godinu dana ranije, u u ''Prvoj iskri'' u Bariču tri radnika su izgubila život, a tri su povređena.  I devedesetih godina su zabeležene dve tragedije u namenskoj industriji.

U decembru 1997. u požaru u u fabrici ''Milan Blagojević'' u Lučanima je bilo troje poginulih, do je sedam zaposlenih povređeno.

Dve godine ranije, u eksploziji u zemunskoj fabrici "Grmeč" gde se proizvodilo raketno gorivo poginulo je 11, a povređeno devet radnika. 

Komentari (0)

Srbija