Aktuelno

Dimitrije Popović ubijen je pre 17 godina u Gračanici, porodica: Tuga i bol nikada ne prolaze

Komentari

Autor: Anđelka Ćup

05/06/2021

-

14:02

Dimitrije Popović ubijen je pre 17 godina u Gračanici, porodica: Tuga i bol nikada ne prolaze
Dimitrije Popović ubijen je pre 17 godina u Gračanici, porodica: Tuga i bol nikada ne prolaze - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Pre tačno 17 godina, u Gračanici je ubijen tada sedamnaestogodišnji Dimitrije Popović. Samo malo više od dva meseca posle martovskog pogroma, 5. juna 2004. godine, u kisoku brze hrane, dok je sa drugovima čekao pljeskavicu, iz automobila u pokretu pucano je na grupu mladića u kojoj je bio i Dimitrije.

U automobilu iz kojeg je pucano, nalazili su se Ljabinot Gaši i tada maloletni Albert Krasnići, obojica iz Prištine. Okružni sud u Prištini je Gašija oslobodio krivice, dok je Krasnići prvo osuđen na devet godina zatvora.

Krajem januara ove godine, Dimitrijevog ubicu, Alberta Krasnićija je pod nerazjašnjenim okolnostima ubio sopstveni otac.

Svake godine, na današnji dan, na groblju gde je sahranjen Popović se služi parastos, a ispred Spomen kapele u centru Gračanice, poetskom času prisustvuju članovi porodice i prijatelji.

I ove godine je iz Gračanice poslata poruka čitavom svetu da se ovakav zločin više nikome i nikada ne ponovi.

"Tuga i bol nikada ne prolaze. Zašto je moralo to tako da se desi? Zašto mora naš narod da strada, zašto je nastrado moj Dimitrije? Nikome ništa nažao nismo učinili, nikome nismo oteli ništa”, i posle 17 godina ponavlja majka ubijenog Dimitrija, Jorgovanka Popović, ali i poručuje:

“Ne dao bog da se ikome ovako nešto desi, bilo koje vere da je. Ne dao bog da više ijedna majka doživi ovo što sam ja doživela.”

U znak sećanja na Dimitrija Popovića, svake godine se početkom juna u Gračanici održava memorijalni fudbalski turnir “Igrajmo fudbal, pamtimo Dimitrija”, a povodom Vidovdanskih svečanosti se dodeljuje i nagrada najboljem mladom umetniku, učesniku Vidovdanske kolonije, koja nosi njegovo ime.

Komentari (0)

Srbija