Aktuelno

Preminula poznata novinarka Ksenija Vučić

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/01/2022

-

19:39

Preminula poznata novinarka Ksenija Vučić
Ksenija Vučić - Copyright Prinskrin/Youtube/TV Pink/Novo jutro

veličina teksta

Aa Aa

Ksenija Vučić, poznata novinarka i prva supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića iznenada je preminula večeras u Beogradu.

Vest o smrti je objavio predsednik Srbije na svom Instagramu.

"Večeras je u Beogradu, iznenada, u 56. godini, preminula Ksenija Vučić, majka naše dvoje dece, Danila i Milice, i moja prva supruga", saopštio je on.

Vučić je naveo da će porodica i prijatelji naknadno biti obavešteni o mestu i datumu sahrane.

Ksenija Vučić, devojački Janković, rođena je u Beogradu. Pohađala je osnovnu školu „Drinka Pavlović“ u Starom gradu, a dalje školovanje takođe nastavila u rodnom gradu, te upisala studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu. Kao novinarka je radila u brojnim medijima - bila je deo redakcija radija Indeks, lista "Srpska reč" i televizije Studio B.

Nakon što se ostvarila kao majka, privremeno se povukla sa medijske scene, a potom je počela da vodi emisiju "Pravac" na televiziji Pink. Godine 2015. odabrana je za direktorku kablovskog kanala Pink 3.

Radila je intervjue sa brojnim domaćim i stranim političarima, poput Ivice Dačića, Čedomira Jovanovića, Nenada Čanka, Edija Rame, Nikole Gruevskog i drugih.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Od 1997. do 2011. godine bila je u braku s Aleksandrom Vučićem, aktuelnim predsednikom Srbije, nekadašnjim premijerom, potpredsednikom Vlade, ministrom odbrane i ministrom informisanja.

Kseniji je 2009. godine postavljena dijagnoza disekcije aorte, a nakon neuspešnog lečenja, operisana je u Parizu. Operacija je, prema njenim rečima, trajala više od deset sati, a u komi je bila naredna četiri dana. Zid aorte je rekonstruisan, a Ksenija se tada uspešno oporavila.

Saučešća porodici

Političari i javne ličnosti uputili su večeras saučešće porodici povodom smrti novinarke i prve supruge predsednika Srbije Ksenije Vučić.

"Nije nas iznenađivala upornošću, britkošću, oštrim umom i jakom rečju, to su bile sam neke od osobina koje su je krasile i po kojima smo je poznavali, ali nas je iznenadila svojim preranim odlaskom toliko da teško dolazimo sebi", naveo je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković na svom Instagram nalogu.

"Velika bol za porodice Vučić i Janković i gubitak za sve nas koji smo imali čast da je poznajemo i zajedno sa njom se borimo za bolju i uspešniju Srbiju koju smo počeli da stvaramo", napisao je ministar.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković uputila je iskreno saučešće povodom smrti Ksenije Vučić, navodeći da je njen rad "ostavio trag koji će se pamtiti, a njen odlazak duboku bol svima koji su je poznavali".

"Iskreno saučešće njenoj deci Danilu i Milici, i celoj porodici", navela je Atanasković.

U izjavi saučešća ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije Marija Obradović navela je da je Ksenija Vučić "bila nesvakidašnja i hrabra žena".

"Delimo bol sa članovima porodice Vučić povodom odlaska naše Ksenije. Na velikom gubitku je njenim odlaskom, osim porodice, mnogo šire i cela naša zemlja. Njen profesionalni rad osigurao joj je mesto u panteonu srpske javne reči. Postaraćemo se da sećanje na nju bude dostojno čuvano", saopštio je ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se na svom Instagram nalogu povodom iznenadne smrti Ksenije Vučić.

"Rastužila me je vest o preranom odlasku Ksenije Vučić, naše poznate novinarke čija je pisana i javna reč obeležila jedno vreme. Upoznao sam je pre 28 godina dok je pisala izuzetne tekstove za 'Srpsku reč' i dok smo zajedno, u opozicionom stroju, maštali i delali za jednu bolju Srbiju. Bili smo mladi, ali smo znali da bez slobode i borbe sve drugo gubi smisao. Bila je idealista, britka i hrabra i tako će mi ostati u sećanju", naveo je Mirović.

"Svedok i učesnik u teškim godinama velikih društvenih promena u prelomnim i ne lakim vremenima, težim nego sadašnje. Njena porodica i svi koji smo je poznavali možemo biti ponosni na nju i trag koji je ostavila", saopštio je Mirović.

Gradonacelnik Novog Sada Miloš Vučević napisao je da će Kseniju Vučić pamtiti po sjajnom novinarskom umeću i ljubaznosti koje je imala za sve - i za istomišljenike i one koji to nisu".

"Potresao me je iznenadni odlazak Ksenije Vučić, te divne, pažljive žene i majke dvoje dece, Danila i Milice, koja su mi veoma draga... Otišla je jedna dama, koja je imala toliko toga još da kaže. Želim da uputim iskreno saucešce njenim najbližim. Budite jaki. Počivaj u miru, Ksenija, neka ti je laka zemlja", napisao je Miloš Vučević.

Od Ksenije Vučić oprostile su se i njene kolege i druge javne ličnosti.

 

 

Komentari (0)

Srbija