Aktuelno

Potvrđena odluka - Dijana Hrkalović ostaje u pritvoru, odbijena žalba branilaca

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2022

-

14:20

Potvrđena odluka - Dijana Hrkalović ostaje u pritvoru, odbijena žalba branilaca
Dijana Hrkalović - Copyright MUP

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je odluku Specijalnog suda od 21. januara, kojom je za još 30 dana produžen pritvor bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović, osumnjičenoj za trgovinu uticajem. Žalba branilaca Hrkalović na rešenje o produženju pritvora je odbijena kao neosnovana, precizirala je za Tanjug portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić.

Hrkalovićki je pritvor produžen zbog opasnosti od bekstva. Ona je prvobitno bila uhapšena 15. oktobra i u pritvoru je ostala do 10. decembra, kada joj je bio ukinut odlukom Specijalnog suda, a nakon što je tužilaštvo podnelo optužni predlog protiv nje. Tužilaštvo se žalilo na tu odluku, pa joj je pritvor ponovo određen 14 dana kasnije.

Inače, Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud) zakazalo je za 2. mart početak suđenja bivšoj državnoj sekretarki, kao i još dvojici bivših policijskih funkcionera koji se terete zajedno sa njom.

MUP

 

Optužnim predlogom tužilaštva Hrkalović se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina. Pored nje na optužnici se nalaze i dva policajaca.

Za njene saoptuženike, bivšeg načelnika odeljenja za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za bivšeg načelnika Policijske uprave Novi Sad Milorada Šušnjića dve godine zatvora.

Hrkalović se tereti da je naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i nadležnog zamenika Višeg javnog tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševica 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe "Principi". Hrkalović se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza krivičnih dela, koja su tamo počinjena.

Optužnim predlogom Hrkalović tereti da je Šušnjiću nakon ponošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da on ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere poput tajne pratnje.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalović je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal. Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Hrkalović je uhapšena 15.oktobra nakon zajedničkog rada Tužilaštva i Sektora unutrašnje kontrole MUP-a i iste noći joj je određen pritvor, dok se Milenković i Šušnjić brane sa slobode.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija