Aktuelno

Tužilaštvo reagovalo: Osumnjičeni za zlostavljanje devojčice kod Šapca ponovo u pritvoru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/02/2022

-

16:03

Tužilaštvo reagovalo: Osumnjičeni za zlostavljanje devojčice kod Šapca ponovo u pritvoru
Tužilaštvo reagovalo: Osumnjičeni za zlostavljanje devojčice kod Šapca ponovo u pritvoru - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud u Novom Sadu preinačio je odluku o pritvoru u slučaju A.I. (38) koji je osumnjičen da je seksualno zlostavljao devojčicu u mestu nedaleko od Šapca u junu prošle godine. Nakon što je pušen da se brani sa slobodu, osumnjičenom je sada ponovo određen pritvor, potvrđeno je iz suda za Euronews Srbija. 

A.I. je inače uhapšen u junu prošle godine zbog sumnje da je seksualno zlostavljao devojčicu na jednoj proslavi. Protiv njega je Više javno tužilaštvo (VJT) u Šapcu krajem prošle godine podiglo optužnicu zbog krivčnog dela obljuba deteta. Navedeno je da se sumnja da je on, nakon što je izašao sa njom da prošeta, seksualno zlostavljao devojčicu, a da je ona o tome obavestila svog oca. Policija je reagovala i on je uhapšen iste noći.

On se od tada nalazio u pritvoru, sve dok početkom januara nije uložio žalbu Apelacionom sudu u Novom Sadu nakon čega je Viši sud u Šapcu 21. januara doneo rešenje da se on pusti na slobodu. 

Ova vest je izazvala reakciju porodice devojčice, a otac je za Euronews Srbija tada rekao da da se ne razume u pravne stvari ali da je razočaran tadašnjom odlukom.

"Dete mi je uplašeno, ali brinem i za svoju drugu decu jer znamo ko je na slobodi. Od petka ne izlazimo iz kuće", rekao je on tada.

Osumnjičeni ponovo u pritvoru posle žalbe Tužilaštva

Ovim povodom odmah je reagovalo VJT u Šapcu, a kako su za Euronews Srbija rekli reakcija je usledila odmah nakon odluke sudova. 

"Odluka je doneta u petak, a mi smo reagovali u ponedeljak koji je bio prvi sledeći radni dan. Ovim povodom izjavili smo žalbu na odluku da se A.I. pusti iz pritvora. U ovom slučaju ispoštovali smo kompletnu proceduru. Tačnije žalbu smo uložili Apelacionom Sudu u Novom Sadu, ali to smo učnili preko Višeg suda u Šapcu koji je inače i sproveo prethodnu odluku zbog koje smo reagovali", rečeno iz ovog tužilaštva.

Vest da je A.I. od juče u pritvoru za Euronews Srbija potvridli su i iz Višeg javnog suda u Šapcu. 

"Rešenjem Apelacionog suda u Novom Sadu preinačeno je rešenje Višeg suda u Šapcu. Na taj način ukinut je pritvor okrivljenom A.I. i to tako što je Apelacioni sud u Novom Sadu produžio pritovr protiv orkrivljenog na osnovu člana 211, stav 1, tačka četri iz Krivičnog zakonika, uz stav da u konkretnom slučaju i dalje postoji uznemiravanje javnosti koje bi moglo ometati nesmetano i pravično suđenje", rečeno je iz suda gde se takođe navodi da je okrivljeni smešten u pritvorsku jedinicu Kazneno popravnog zavoda u Šapcu.

Otac devojčice je takođe reagovao na najnoviju odluku suda, rekavši da to ne može da nadomesti sve ono kroz šta je njegova porodica prošla u proteklom periodu.

"Čuo sam juče da su ga vratili u pritvor jer je reagovalo nadležno tužilaštvo. Drago mi je zbog toga, ali to ne može da nadomesti sve ono kroz šta smo sve prošli. To što je vraćen u pritvor samo je minimalno olakšalo agoniju kroz koju prolazimo", rekao je otac devojčice za Euronews Srbija komentarišući najnoviju odluku suda.

Po kom osnovu je optuženi ranije pušten na slobodu?

Podsetimo, Viši sud u Šapcu je prvobitno 11. januara doneo rešenje o produženju pritvora za 30 dana, ali je A.I. uložio žalbu Apelacionom sudu u Novom Sadu. Odluka o prihvatnju te žalbe vraćena je u Šabac, pa je rešenjem Višeg suda od 22. januara odlučeno da on izađe na slobodu.

U tadašnjem rešenju Apelacionog suda piše da je nejasno na osnovu čega je prvostepeni sud zaključio da su i nakon proteka šest meseci od događaja, sećanja na isti i dalje sveža i da je uznemirenje javnosti takvog intenziteta da ugrožava nesmetano i pravično vođenje postupka. Tada se dodalo i da je pritvorski osnov potrebno dokumentovati aktuelnim izveštajima medija, što je, kako se navodilo, prvostepeni sud propustio da utvrdi i oceni. 

U rešenju se kaže i da se mediji već mesecima ne bave tim događajem i da se objektivno ne može očekivati bilo kakva reakcija javnosti u slučaju da se okrivljeni nađe na slobodi. 

Seksulano nasilje nije problem pojedinca već celog društva. Ukolko primetite ili trpite nasilje - prijavite ga i potražite pomoć na besplatni broj Autonomnog ženskog centra 0800-100-007.

Za područje Vojvodine - SOS telefon je 0800-10-10-10, svakog radnog dana od 10 do 20 časova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija