Aktuelno

Incident u čačanskoj fabrici Sloboda

Komentari

Autor: Euronews

07/06/2021

-

07:00

Incident u čačanskoj fabrici Sloboda
Incident u čačanskoj fabrici Sloboda - Copyright Tanjug/Nataša Lazarević

veličina teksta

Aa Aa

Rano jutros je čačanskoj fabrici namenske industrije Sloboda, noćas je došlo do još jedne eksplozije, potvrđeno je za Eurnews Srbija. 

Iznad kruga fabrike vidi se dim, a policija ne dozvoljava nikome ulaz unutra. Kako mediji prenose, radnici Slobode bili su pozvani da se jutros vrate na posao, ali policija ni njima ne dozvoljava ulaz u krug fabrike.

Tanjug/Nataša Lazarević

 

Direktor Slobode Čačak: Zapalio se komad baruta

Direktor Slobode Čačak Zoran Stefanović rekao je za Tanjug da se sinoć zapalio komad baruta, ali da to nije izazvalo požar niti ekploziju i dodao da bi radnici sutra trebalo da se vrate na posao.

''U pitanju je pripala sitnog komada baruta, to je bljesnulo u trenutku, ali nije bilo požara niti eksplozije. Naše dežurne ekipe su bile na licu mesta i mogle su to da osmotre'', rekao je Stefanović.

Stefanović je naveo da se očekuje da će u toku dana nadležni organi, u konsultaciji sa rukovodstvom fabrike, dati odobrenje da se radnici sutra vrate na posao.

Epicentarpress.rs, Wikipedia.org/AirWolf

 

On kaže da je požar, koji je izbio u fabrici u noći između četvrtka i petka, ugašen, a da specijalizovane ekipe treba da pregledaju deo fabrike u kojoj se dogodila eksplozija.

"Nadam se da će ekipe sutra početi da rade. Danas pravimo strategiju, ima zagađenog terena van kruga fabrike, u blizini mesta eksplozije, prvo bi trebalo to sanirati'', naveo je Stefanović.

Serije eksplozija u noći između četvrtka i petka

Podsetimo, u fabrici Sloboda je u noći između četvrtka i petka (3. i 4. juna) došlo do serije detonacija i požara, u kojima nije povređen.

Pričinjena je materijalna šteta na delu objekta za skladištenje i na delu elemenata za kompletiranje municije, saopšteno je iz fabrike. 

Kako je navedeno u saopštenju Slobode Čačak, u delu fabrike gde je došlo do požara nije bilo zaposlenih. U drugom delu fabrike u kojem se izrađuju mehanički delovi za kompletiranje gotovih proizvoda bilo je oko 60 zaposlenih, ali su svi evakuisani.

TANJUG/RINA/IVAN NIKOLIC

 

Pre ovog incidenta, u poslednjih 10 godina u "Slobodi" su se dogodile još četiri, a poslednja je bila u oktobru 2019. godine, kada je u pogonu eksplodirao upaljač projektila i lakše je povređeno dvoje ljudi.

 

 

Na sreću, ni u prethodnim incidentima u ovoj fabrici, nije bilo ljudskih žrtava. Dve radnice su povređene i 2013. godine prilikom eksplozije u pogonu pirotehnike. Tokom 2010. godine dogodila su se dva incidenta, u januaru i decembru.

Fabrika "Sloboda" osnovana je 1948. godine. Pogoni su bombardovani 1999. godine, ali je proizvodnja brzo obnovljena. 

U Slobodi je zaposleno oko 2.000 radnika, a tokom eksplozije, prema rečima gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, u njoj je bilo 60 ljudi.

Preporuka za vas

Šteta u Slobodi između 1,5 i dva miliona evra, helikopteri kreću u gašenje požara
"U trenutku eksplozije u fabrici bilo 60 ljudi", "Sloboda" formirala komisiju da ispita uzroke

Komentari (0)

Srbija