Aktuelno

Hapšenje zbog podsticanja na terorizam u Beogradu, tužilac naredio istragu i predložio pritvor

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

18/02/2022

-

12:36

Hapšenje zbog podsticanja na terorizam u Beogradu, tužilac naredio istragu i predložio pritvor
Hapšenje zbog podsticanja na terorizam u Beogradu, tužilac naredio istragu i predložio pritvor - Copyright google.rs/maps

veličina teksta

Aa Aa

U Tužilaštvu za organizovani kriminal danas je saslušan I.D. zbog sumnje da je javno podsticao na izvršenje terorističkih dela. Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud) da mu odredi pritvor, rečeno je Tanjugu u tužilaštvu.

Tužilac za organizovani kriminal doneo je naredbu o sprovođenju istrage protiv I. D. zbog krivičnog dela javno podsticanje na vršenje terirističkih dela, dodaju u tužilaštvu.

Detalji zasad nisu javno poznati, kao ni na koji način je I.D. podsticao na izvršenje krivičnih dela. MUP se nije zvanično oglašavao povodom ovog slučaja.

Mediji pišu da je reč o državljaninu Srbije, navodnom vehabiji, koji je bio u kontaktu sa Islamskom državom.

Prema medijskim navodima, isti muškarac je uhapšen i 2017. godine pošto je planirao da kamionom pregazi ljude u centru Beogada, po ugledu na napad kamionom u Barseloni. Međutim, za sada nema zvanične potvrde te informacije. 

Podsećamo, prošle godine je Evropol objavio izveštaj o džihadističkoj internet propagandi gde je zaključeno da džihadističke organizacije i dalje imaju velikog uspeha u mobilizaciji novih članova, i da im u tome pomažu internet i društvene mreže.

"Ove grupe, vođene digitalnim inovacijama, nemaju ništa protiv korišćenja najnovijih tehnologija kako bi emitovale svoje poruke ciljanoj publici", rekla je na predstavljanju ovog izveštaja Ketrin de Bol, izvršna direktorka Evropola.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija