Aktuelno

Pripremno ročište za suđenje Belivukovoj grupi zakazano za 8. mart

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/02/2022

-

10:25

Pripremno ročište za suđenje Belivukovoj grupi zakazano za 8. mart
Pripremno ročište za suđenje Belivukovoj grupi zakazano za 8. mart - Copyright E-Stock

veličina teksta

Aa Aa

Pripremno ročište za suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka zakazano je za 8, 10. i 11. mart, soapšteno je iz Višeg suda u Beogradu. 

"Pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu za 8, 10. i 11. mart  2022. godine sa početkom u 14.30 časova, u sudnici broj 1, zakazano je pripremno ročište u krivičnom postupku koji se vodi protiv optuženih Veljka Belivuka i drugih", navodi se u saopštenju.

Oni su optuženi zbog više krivičnih dela, u koja spadaju: teško ubistvo, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, otmica, silovanje.

"U ovom predmetu umesto dosadašnjeg 5. veća postupaće 6. veće Višeg suda u Beogradu -Posebno odeljenje za organizovani kriminal i to predsednik veća sudija Vinka Beraha Nikićević, članovi veća sudija Vladimir Duruz i sudija Snežana Nikolić Garotić, a sve usled duže privremene sprečenosti za rad prethodno određenog predsednika veća", saopšteno je iz suda.

Ko je sve optužen?

Na optuženičkoj klupi naći će se ukupno 30 pripadnika ove grupe koju predvode Belivuk i Miljković, a koji su uhapšeni u februaru prošle godine.

Dokazi protiv ove grupe zaplenjeni su mahom sa aplikacije Skaj za mobilne telefone, među njima audio i video snimci, kao i fotografije brutalnih ubistava, a putem međunarodne pravne pomoći one su iz Francuske dostavljeni našim pravosudnim organima.

Pored Belivuka i Miljkovića ova optužnica tereti i Srđana Lalića, Miloša Budimira, Marka Budimira, Nebojšu Jankovića, Vladu Draganića, Bojana Hrvatina, Dejana Tešića, Nikolu Spasojevića, Nemanju Ðurića, Nemanju Lakičevića, Marka Andrića, Vladu Georgieva, Aleksandra Vučeljića, Milovana Tadića, Filipa Ivanovskog, Željka Kodžića, Slađanu Sekulić, Borisa Karapandžića, Nikolu Stefanovića, Vladimira Greka, Aleksandra Šćepanovića, Aleksu Šejica, Mijata Simeunovića, Miloša Lukića Selaka, Aleksu Dunjića, Vojislava Ðordevića, Aleksu Stošića, Vladimira Dimitrijevića.

Od njih 30, trojica nisu u pritvoru. To su Bojan Hrvatin, Vladimir Dimitrijević i Vojislav Ðordević.
Hrvatin je detaljno ispričao kako su izvršena četiri od pet ubistava u Ritopeku za koja je optuženo ukupno 13 pripadnika grupe, među kojima je i on.

Vladimir Dimitrijević i Vojislav Ðorđević su tužilaštvu ispričali na koji je način grupa preprodavala drogu. Grupa se tereti da je od početka 2019. do hapšenja u februaru ove godine delovala pod velom Partizanove navijačke grupe "Principi".

Pripadnici grupe su , kako se sumnja, delovali po uputstvima vođa grupe, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji su im davali naloge gde, kada i na koji način treba da se otme i liši života, kao i gde će se droga stavljati u promet i drugo, a naloge su prenosili mahom preko aplikacije "Skaj". 

Nedavno je pokrenuta još jedna istraga protiv Belivuka, Miljkovića i Ivanovskog kao i njihovih supruga i Belivukove tašte zbog sumnje da su prali novac koji potiče od kriminalnih aktivnosti ove grupe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija