Aktuelno

Koalicija za slobodu medija: Nacrt zakona o slobodnom pristupu informacijama ugrožava javni interes

Komentari

Autor: Fonet

08/06/2021

-

11:56

Koalicija za slobodu medija: Nacrt zakona o slobodnom pristupu informacijama ugrožava javni interes
Koalicija za slobodu medija: Nacrt zakona o slobodnom pristupu informacijama ugrožava javni interes - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Nacrt zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ne sadrži rešenja za neke od najvažnijih problema u ostvarivanju ovog prava, što vidno ugrožava javni interes, saopštila je danas Koalicija za slobodu medija.

Nacrtom se predlaže uvećanje broja osnova za ograničenja prava na pristup informacijama, poput propisivanja mogućnosti da organ uskrati informaciju tražiocu, ukoliko bi na taj način ugrozio položaj na tržištu društava kapitala, ili ukoliko bi se time povredio poslovni interes pravnih, ili fizičkih lica.

"Posebno zabrinjava brisanje dužnosti da organ sprovede test javnog interesa, pre nego što uskrati informaciju, zbog toga što je reč o tajnim podacima. Time se samo legalizuje već postojeća loša praksa da se, pod velovima misterija i tajnosti, od građana, zapravo, kriju informacije koje zavređuju javni značaj", navodi se u saopštenju.

"Selekcija informacija koje služe interesu pojedinaca i interesnim grupama"

Koalicija za slobodu medija smatra i da se u Nacrtu "doslovno predviđa da političke stranke i verske zajednice nemaju obavezu dostavljanja informacija građanima, medijima i drugim zainteresovanim tražiocima o njihovom radu, čak ni u slučaju kada su većinski finansirane iz javnih izvora, a podatke o korišćenju tih sredstava nisu dostavili državnim organima".

"I laicima je jasno da bi ovakav zakon legalizovao selekciju informacija koje služe interesu pojedinaca i interesnim grupma, a ne javnom dobru dobru svih. Izuzimanjem Narodne banke Srbije iz nadležnosti Poverenika, dodatno se otežava i produžava postupak dobijanja informacija o radu ove značaje institucije. Ovakav nacrt zakona ne donosi unapređenja u pojedinim oblastima koje su prepoznate kao naročito problematične, uključujući pravo na žalbu u situacijama kada zahteve za pristup informacijama ignoriše Vlada Srbije, kroz rad njenih službi", saopštili su.

Javna rasprava bez jasnog kriterijuma

Ističu i da će ove nedelje Nacrt biti na javnoj raspravi, ali smatraju da će se ona odvijati bez jasnih kriterijuma, kao i da je nelogično da u proces izmena zakona nije uključena radna grupa koja je radila na izradi Medijske strategije i akcionog plana.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija "Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Komentari (0)

Srbija