Aktuelno

Aleksić nastavio iznošenje odbrane, sudija: "Nismo u dramskom studiju, ne moramo to da slušamo"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

01/03/2022

-

12:32

Aleksić nastavio iznošenje odbrane, sudija: "Nismo u dramskom studiju, ne moramo to da slušamo"
Aleksić nastavio iznošenje odbrane, sudija: "Nismo u dramskom studiju, ne moramo to da slušamo" - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Vlasnik škole glume Miroslav Aleksić, optužen za više silovanja i za polno uznemiravanje polaznica njegove škole, nastavio je danas da iznosi odbranu u Višem sudu u Beogradu više od tri sata. On je pročitao delove iskaza Milene Radulović, glumice koja ga je prva prijavila, kao i ostalih devojaka, u kojima one navode kako su volele da pohađaju časove glume.

U celoj optužnici od 58 strana u samo jednoj rečenici se, kako trvrdi Aleksić, navodi da je bilo i lepih stvari, što njemu, kaže, deluje cinično. Aleksić, koji je na današnjem suđenju ponovo napomenuo da je "Stvar srca" produkcijska kuća a ne škola glume, osvrnuo se na iskaz glumice Ive Ilinčić, koja je nakon Mileninog poziva odlučila da ga prijavi nadležnim organima, navodći u iskazu da ta "škola mora da prestane sa radom".

On je potvrdio navode iz optužnice i rekao da su se na njegovim časovima morala poštovati određena pravila, pa je tako naveo da je bilo 5 pisanih pravila, a neka od njih su da nema laganja, da se navija za OFK Beograd i da u grupi vlada samoupravljanje.

Takođe, deca su na prvoj strani njihovih svezaka morala da napišu himnu "Oče naš", Svetosavsku himnu i "Bože pravde", rekao je Aleksić i dodao da je od svojih đaka zahtevao da na časove dolaze elegantno obučeni i čisti.

Sudija Zoran Božović je više puta Aleksiću skrenuo pažnju da se ne udaljava od teme i da se drži optužnice, pa je rekao "nismo u dramskom studiju i nemamo obavezu to da slušamo". Aleksić je negodovao što su dela u optužnici opisana na isti način, osporavajući ih i tvrdeći da se glumice ne izražavaju na taj način i da on to zna jer ih, kako je naveo, poznaje.

"Takođe, u optužnici su iskazi glumica apsurdni. Nije moguće da su različite devojke opisale isti događaj, na istom mestu i isto vreme, jer su u pitanju različite osobe", izričit je bio Aleksić, potvrđujući da se u grupi pričalo i o seksu, ali na "onaj način na koji njima treba".

"Milena je navela da sam je jednom rukom uhvatio za kosu i jako stegao oko stuka, nakon čega se nagnuo ka njoj i ugurao jezik u njena usta", rekao je Aleksić i dodao da su ostala svedočenja slična Mileninom.

Takođe je rekao da ne razume zašto se devojke od 17,18 i 19 godina nazivaju decom i dodao da su u optužnici pogrešno naveli koliko je jedna od devojaka imala godina, pa su napisali 17 umesto 18. Više puta u toku izlaganja odbrane on je pomenuo da ga optužnica podseća na scenario iz neke meksičke serije, te da ima i delova iz poznate serije "Seks i grad".

"Jedna od devojaka u iskazu navodi da je uplakana ušla u moju kancelariju, jer svoje školovanje nastavlja u inostranstvu, nakon čega sam joj rekao da je glupača, zagrlio je i spustio ruku na njenu zadnjicu, a potom je ona osetila moje uzbuđeno disanje što ju je uplašilo", pročitao je Aleksić deo iskaza iz optužnice.

Takođe je rekao da nekoliko devojaka ima isti iskaz kao i da ima dokaze da su glumice nosile papir sa kog su čitale u trenutku kada su davale iskaze, što, po njemu, ukazuje da je sve inscenirano i isplanirano.

"U iskazu jedne od glumica navodi se da sam ja ugasio svetla u studiju, nakon čega sam je uhvatio za zadnjicu, stavio ruku u njene gaćice i dodirivao je, a nakon što je ona počela da plače ja sam joj rekao ''hladna si kao zmija, samo ti je telo vrelo", naveo je Aleksić.

On smatra da je specifično i što u svim iskazima devojke pominju hulohopke i kako je čudno da se one sećaju da li su imale hulohopke ili ne. Sledeće suđenje zakazano je za 4. april, kada će Aleksić nastaviti da izlaže svoju odbranu, koju je započeo na prethodnom suđenju 2. februara. On je danas u sud zajedno sa svojom ženom i advokatima stigao iz kućnog pritvora u kom je od 10. septembra prošle godine nakon što mu je Apelacioni sud ukinuo pritvor i odredio zabranu napuštanja stana uz elektronski nadzor.

 

Euronews/Maja Repić

 

Inače, Aleksić je prvi deo svoje odbrane izneo početkom feburara, a ona je tada trajala puna tri i po sata u Višem sudu u Beogradu. Aleksić je tokom iznošenja odbrane odbacio sve optužbe koje mu se stavaljaju na teret, a prvi put nakon istrage javnost je mogla da prisustvuje jednom pretresu u ovom slučaju koji je uznemirio javnost.  Njemu je, prema tadašnjim rečima advokata koji zastupa nekoliko oštećenih devojaka u ovom slučaju, Jugoslava Tintora, prisustvoalo oko 20 novinara i svi su imali mogućnost da čuju Aleksićevu odbranu.

Podsetimo da je optužen za četiri krivična dela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva takođe kvalifikovana u produženom trajanju. Njega je prva za seksualno zlostavljanje prijavila glumica Milena Radulović, a ubrzo su se optužbama protiv njega pridružile Iva Ilinčić i druge devojke. Uhapšen je 16. januara prošle godine i do 10. septembra je bio u pritvoru, koji mu je tada zamenjen kućnim pritvorom uz elekronski nadzor.

Šta je Aleksić početkom februara rekao pred sudom?

Aleksić je osvrćući se na navod optužnice tokom iznošenja prvog dela odbrane, 2. feburara, rekao je da je polaznicama škole bio kao otac, pred sudom govorio o odnosu sa svih sedam devojaka. Tvrdio je da su sve one imale lošu situaciju u kući i probleme sa svojim očevima, o čemu su mu se, kako je naveo, i poveravale.

Rekao je i da su neke devojke "mnogo bolje glumice u životu nego u ulogama u filmu" i da "ovaj slučaj treba da se nazove afera Radulović, a ne Aleksić". Naveo je da je svih sedam devojaka prema čijim optužbama mu se sudi imaju "sindrom lažnog sećanja" tvrdeći da su sve u svedočenjima opisale isti događaj, a što on smatra pokazateljem lažnog sećanja.

"Milena Radulović je prijavila slučaj tako što je uz prijavu dobrovoljno dala dva dokaza, tačnije izveštaje psihologa i psihijatra i tužilaštvo je to uzelo u obzir. Isti početak iskaza imaju svih sedam devojaka i sve su ćutale do prijave. Neverovatno", naveo je Aleksić i napomenuo da je Milenina sestra ostala u studiju još četiri godine nakon toga što ona tvrdi.

"Zašto se nije borila prvo za svoja prava, a potom i za prava sestre", pitao je tada Aleksić, navodeći dalje da je Milena Radulović, koja ga je prva prijavila za silovanje, htela da bude kao američka glumica Šeron Stoun. Za ponašenje i krakter dece je rekao da je odgovorna porodica i ono, kako je rekao, "nose iz kuće", ali je i potvrdio da je neku decu, ukoliko, kako kaže, lupe neku glupost, slao na umivanje i rekao da reči kao što su "budalesina, glupander i glupačica" navodeći da ne smatra to uvredljivim. Potvrdio je i ranija pisanja medija koji su prenosili izjave roditelja da nije imao komunikaciju sa roditeljima svojih polaznika. Naveo je i da on "nije nastavnik glume, već režiser" i da "mnogo voli svoju ženu".

Sa druge starne, govoreći o Aleksićevom iznošenju odbrane Tintor je naveo da on ima pravo po zakonu da u svojoj odbrani koristi sve ono za šta smatra da može da mu koristi, ali da je bio konfuzan i da ga je sudija u više navrata vraćao na temu. On je deo odbrane koja je iznesena početkom febuara ocenio kao "pripremu režisera i dramaturga", koja je bila konfuzna, bez poente i njegovog doživljaja celog slučaja.

Prijavi nasilje:

Seksualno i svako drugo nasilje može se prijaviti bilo kojoj policijskoj stanici na broj 192.

Psihičku, pravnu i lekarsku pomoć žrtve mogu zatražiti i pozivima na:

SOS linije za žrtve nasilja - 0800 222 003 SOS telefona Autonomnog ženskog centra - 0800 100 007

SOS telefona Centra za podršku ženama - Jedinstveni SOS telefon za Vojvodinu - 0800 101010

 

Komentari (0)

Srbija